Kultūras ziņas

Gaisma, suņi un baloži Jūrmalas muzejā

Kultūras ziņas

40.jubilejā pie skatītājiem atgriežas "Māsa Kerija"

Aizvadīts pirmais "Republikas tūres" koncerts

Aizvadīts pirmais «Republikas tūres» koncerts

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Četri šī brīža aktuālākie Latvijas hiphopa mākslinieki – Ozols, ansis, Viņa un Edavārdi – trešdien vakarā Liepājā atklāja “Rep-publikas jeb Republikas tūri”. Tā ir četru koncertu sērija, kuras programmā iekļautas gan repa izpildītāju jaunākās dziesmas, gan populārākie hiphopa hiti. Kā atzīst paši mākslinieki – šis ir eksperiments, jo līdz šim ārpus Rīgas šādi koncerti, kuros uz vienas skatuves kāpj vairāki šī mūzikas žanra pārstāvji, nav notikuši.

Hiphops ir mūzikas žanrs, un tā pamatnostādnes ir protests pret netaisnību un nevienlīdzību, opozīcija attiecībā pret varas turētājiem. Tā nosaukums cēlies no angļu valodas vārdiem "hip", kas nozīmē "kļūt gudrākam", un "hop" –  "kustība". Kopā tas apzīmē prāta virzību uz priekšu. Arī Latvijā repa mūzika ir izplatīta, un katram māksliniekiem ir savs vēstījums. Šī brīža aktuālākie valsts reperi to pauda arī pirmajā “Republikas tūres” koncertā Liepājā.

“It kā hiphopā ir jārunā par politiku, bet es nerunāju par politiku, es drīzāk varu pateikt, par ko es nerunāju – es nerunāju par politiku, par reliģiju, es nerunāju par finansēm, nerunāju par materiālām lietām un dziesmās nerunāju par negatīvām lietām, par pārējo visu es runāju,” atklāja Ozols.

Savukārt ansis pastāstīja, ka vēlas būt radošs un oriģināls, bet Edavārdi uzsvēra – vēlas parādīt, ka Latvijā nav robežu - ne valodas, ne nacionalitātes.

Kā atzina reperis ansis, šī mūzika nav paredzēta visiem, jo reizēm tā atspoguļo sabiedrībā smagas tēmas un nenobrieduši prāti vēl nav gatavi to saprast. Viņš aicina vecākus izvērtēt, vai bērniem konkrēto mūziku atskaņot un vai tā viņiem ir piemērota.

''Republikas tūres'' dalībnieki šo koncertu sēriju sauc par izaicinājumu un nelielu eksperimentu, jo Latvijā ļoti reti uz vienas skatuves kāpj vairāki repmūzikas mākslinieki. Šāda tūre līdz šim nav bijusi, tāpēc pagaidām, kamēr nav zināms, kā veiksies šajos koncertos, tā neaptvers visu Latviju.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti