Kultūras ziņas

"Cirque du Soleil" pošas uz Rīgu

Kultūras ziņas

Māra Bērziņa "Aizliegtais pianīns"

Es nākšu, lai tu dzīvotu

Aizvadīts labdarības koncerts «Es nākšu, lai tu dzīvotu»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

“Es nākšu, lai tu dzīvotu” – tas ir Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra fonda rīkotais, jau otrais labdarības koncerts, kas vakar izskanēja Lielajā ģildē. Ja pirmo reizi, pirms pusotra gada, simfoniskā orķestra fonds koncertu rīkoja, lai atbalstītu ar ādas vēzi saslimušo kolēģi – kādreizējo orķestra mārketinga vadītāju Sondru Zaļupi, šoreiz pasākuma mērķis plašāks – rast līdzekļus ar metastātisko melanomu sirgstošo zālēm, kuras Latvijā valsts neapmaksā.

Ja cilvēks ir nonācis grūtībās, kuras pašam ir neiespējami pārvarēt,  spēku dod atbalsts, ko spēj sniegt ikviens, kuram rūp otra cilvēka dzīvība un veselība. Lai atbalstītu metastātiskās melanomas pacientus un panāktu izmaiņas likumdošanā, dažādu žanru mūziķi un klausītāji pulcējās labdarības koncertā “Es nākšu, lai tu dzīvotu”.

Melanomas paciente, mūzikas producente Sondra Zaļupe skaidro, ka koncerta ilgtermiņa mērķis ir palīdzēt jebkuram Latvijas iedzīvotājam, kas nonāk līdzīgā situācijā.

“Tā šogad man būs Ziemassvētku lielākā vēlēšanās, lai tiktu veiktas attiecīgas izmaiņas likumdošanā un cilvēki  varētu attiecīgi ārstēties.”

Sondras Zaļupes dzīvesbiedrs, LNSO sitaminstrumentālists Rihards Zaļupe pauž prieku par lielo koncertā iesaistīto cilvēku skaitu:

“Grūti sagremot šo informāciju, to fantastisko sajūtu, ka tik daudz cilvēki iesaistīti šajā koncertā, kas nāk, velta savu laiku, lai palīdzētu mūsu ģimenei un citiem.”

Viņš arī stāsta par koncerta programmu: “Programma ir unikāla ar to, ka ir ļoti dažāda un būs krāsaina, sākot no klasikas līdz mūsdienīgām jaunām kompozīcijām.”

Koncertā Lielajā ģildē skanēja mūzika pāri laikiem – sākot no Arvo Pērta skaņdarba Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra sitaminstrumentu grupas izpildījumā, Raimonda Paula “Circenīša Ziemassvētkiem”, Daumanta Kalniņa izdziedātajām melodijām no pasaulslavenās kinofilmas “Ņujorka, Ņujorka”, grupas “The Doors” hita Lindas Leen izpildījumā līdz pat krievu mūzikas klasiķu Sergeja Rahmaņinova un Igora Stravinska skaņdarbiem.

Dziedātāja Linda Leen stāsta: “Es esmu šeit tāpēc, ka ļoti labi pazīstu Sondru, viņa ir mans draugs, varētu teikt arī savā ziņā dvēseles radinieks, man ļoti tuvs ir tas, kā viņa dzīvo, kā strādā, kā domā. Es vienmēr saku: viņai ir tā iekšējā saulīte, ar kuru viņa dāsni dalās, vienmēr, ko viņa dara, kur viņa iet, tāpēc piedalos šeit, lai šo saulīti neaizēnotu nekas, no kā mēs tomēr varam izvairīties.”

Savukārt pianists Andrejs Osokins uzsver: “Kad cilvēks nonāk dzīves grūtajā brīdī, viņam vai viņai ir ļoti svarīgi sajust draugu, kolēģu atbalstu. Un man liekas, kad mēs viens otram palīdzam, arī ir tā cerība, ka visas grūtības var pārvarēt. [..] Tāpēc mums vajag turēties kopā un parādīt atbalstu gan Sondrai gan visiem cilvēkiem, kuriem ir tā nelaime, ka ir šī slimība melanoma.

Sabiedrībai, kad jūtamies kopā, jūtam, ka esam stipri un varam kaut ko izdarīt, ar tādu pārliecību iešu uz skatuvi.”

Mūzikas producentes Sondras Zaļupes un citu melanomas pacientu slimības ārstēšana trijās nedēļās izmaksā apmēram četrus tūkstošus eiro, pirmās izrakstītās zāles valsts apmaksā, bet, ja ārstēšanas laikā tiek mainīti medikamenti, likumdošanā iekļautā piebilde, liedz tos apmaksāt.

Šobrīd Latvijā ir vairāki metastātiskas melanomas pacienti (BRAF pozitīvi), kuri vairs neatbilst kompensējamo zāļu izrakstīšanas nosacījumiem un viņu dzīvība bez zālēm ir nopietni apdraudēta.

Melanomas zāļu kompensācijas sistēma Latvijā nav atbilstoša starptautiskām vadlīnijām un neatbilst pacientu interesēm, jo ārstus ierobežo zāļu izrakstīšanas nosacījumi.

Labdarības portāla “Ziedot.lv” un rehabilitācijas centra POGA dibinātāja un vadītāja, koncerta skatītāja Rūta Dimante pauž: “Mūzika dziedē, ko mēs šovakar ar koncertu parādam, ka Latvijas cilvēkiem nav vienalga, kā mūsu līdzcilvēki, kuri saslimuši ar smagu slimību, mēģina risināt savas problēmas un mēs kā sabiedrība piedalāmies. Tas ir signāls Latvijas politiķiem, ka melanomas pacientu atbalstam ir vienojušies daudzi, tai skaitā mūziķi, kultūras cilvēki, mums tas ir svarīgi. Otra ziņa – Latvijas iedzīvotāju ir ļoti maz, mēs varam katram individuāli piemeklēt individuālu ārstniecību kā Sondras Zaļupes gadījumā, nevis teikt – tev būs ārstēties par 9000 eiro mēnesī, bet par 4000 mēs nepiešķirsim.”

Latvijas ārstu biedrības prezidente, koncerta skatītāja Ilze Aizsilniece dalās pārdomās: “Pēc būtības tāds zināms protests man ir, jo tepat kaimiņvalstīs cilvēkiem nav jāziedo šai ārstēšanai, ir daudz pieejamāka veselības aprūpe un medikamenti, arī dažādas speciālas ķirurģiskas operācijas un izmeklējumi ir pieejami par valsts naudu. Un žēl, ka mūsu valstī tas netiek novērtēts, ka cilvēka veselība ir vislielākā, viena no vislielākajām mūsu valsts bagātībām.

Es domāju, ka tam, kam šobrīd ir ļoti jāpalīdz, ir ne tikai mūsu valstī saslimušie, bet mūsu valsts.”

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti