Aizejošais gads mūzikā: Gustavo ir atpakaļ, #reperuvasara un «Positivus» Rīgā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

2022. gads Latvijas mūzikā paliks atmiņā kā koncertu gads. Kopumā mūzikas ierakstu ir bijis mazāk nekā iepriekš, toties pamanāmi sevi pieteikuši jaunās paaudzes mūzikas autori un izpildītāji. Piedāvājam atskatīties uz aizvadīto gadu! 

Aktuālie sociāli politiskie notikumi ir atstājuši iespaidu arī uz populāro mūziku. Iespējams, vislabākās dziesmas top koncertos, gūstot atgriezenisko saikni no publikas, bet tikšanās kādu laiku nebija iespējama.  Solidarizējoties ar ukraiņu tautu, uz brīdi Latvijā tika ieturēta simboliska klusuma pauze. 

Kad koncertsezona sākās pilnā apmērā, piedāvājums bija bagāts – bija iespējams noklausīties pārceltos koncertus un jaunas programmas. Koncertus sniedza Latvijas popmūzikas lielākie vārdi – "Prāta vētra" devās Latvijas tūrē, uz diviem koncertiem klausītājus Siguldas pilsdrupās pulcēja Dons, "Arēnā Rīga" notika Gustavo atgriešanās koncerts, albuma izdošanu vairākos koncertos svinēja Shipsea, Latviju koncertējot apbraukāja arī "Tautumeitas". Kanādā koncertu tūrē pabijušas gan Elizabete Balčus, gan Katrīna Dimanta, savukārt ģitārists Reinis Jaunais uzstājoties apbraukājis kā Eiropu, tā Jaunzēlandi.

Festivāls "Positivus" pirmo reizi notika Rīgā, Lucavsalā, savukārt festivālu "Summer Sound" 10. pastāvēšanas gadskārtā apmeklēja 40 tūkstoši mūzikas un izklaides cienītāju. Sevi pieteica jauns hiphopa festivāls "Straume", un hiphops kopumā šogad piedzīvoja lielu uzrāvienu, vasaras aktivitātes marķējot ar mirkļbirku #reperuvasara.

Diemžēl šajā rudenī savu pastāvēšanu beidza Kaņepes Kultūras centrs, kas desmit gadus Rīgā bija veicinājs daudzveidīgas kultūras izpausmes. Kaņepes centra aizvēršana raisīja diskusijas par kultūras vietu pastāvēšanas ilglaicīguma iespējām. Tajā pašā laikā arvien aktīvāka kultūras dzīves rosība šogad notika Vagonu zālē, kā arī Viskaļos, dodot cerību pozitīvām pārmaiņām galvaspilsētas dzīvē.

Par aktuālo un popmūziku

Jau ziņots, ka Latvijas mūzikas ierakstu gada balvas "Zelta mikrofons'23" vērtēšanai ir iesniegti 156 albumi. Mūsdienās, interneta laikmetā, latviešu mūziķi un grupas klausītāja uzmanību dala ar starptautisku slavu ieguvušiem izpildītājiem, tāpēc pašmāju mūziķiem jāatrod ceļš starp lokālo un starptautiski aktuālo.

Jaunās tendences latviešu mūzikā kā pirmie, šķiet, adaptē hiphopa mākslinieki, kas reizē ir arī producenti, un šogad labs piemērs tam ir rolanda če albums "visurgājējs". Muzikāli albumā hiphops saplūst ar deju mūziku, ir padomāts par hitiem, un svarīga ir arī kopējā dinamika. Pārspīlētie, bravūrīgie stāsti pakāpeniski aizved uz eksistenciālo kodolu, atklājot cilvēciskas bailes, ilgas un sapņus, kas ir saprotami ikvienam.

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

Mūsdienīga žanru saplūšanu var dzirdēt arī džeza ierakstos, piemēram, grupas "Lupa" albums "Koki //Sketches of Trees" atdod cieņu gan džeza tradīcijai, gan Latvijas mūzikas vēsturei, bet muzikāli skatās nākotnē. Arī Edgara Rubeņa albums "Slow Lightning" pārsteidza ar pieeju pagātnei – agrīnā blūza un regtaima tradīcijas iedzīvinot mūsdienās. Albums suģestē mieru. 

Esošā laika elpu dziesmu vēstījumā prasmīgi fiksējis Arturs Skutelis albumā "Jā". Skuteļa valodas plūdums ir trāpīgs ritma instruments. Vārdos viņš krusto pāri laikiem aktuālas metaforas ar mūsdienu mirklīgumu. Sociālkritisks ir Jānis Ruņģis albumā "Grādi". Vēstījumā līdz smalkākajai detaļai nostrādāts ir arī Imanta Dakša albums "Vientuļās revolūcijas", kurā jēdzieniem karš, brīvība un valsts mūziķis pieiet ar filozofisku vieglumu. Savā veidā atgādinot, ka visu nevar pateikt vārdiem, vēstījumu paplašina skaņa, piemēram, kara laika klavieres. 

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

No pazīstamākajiem popmūzikas māksliniekiem albumus izdeva Shipsea, "The Sound Poets", saglabādami sev raksturīgo skanējumu un tematiku, ko prasmīgi realizēja dziesmās. Tās pārtapa radio hitos un klausītāju dungojamos meldiņos. Arī dziedātāja Marta nāca klajā ar albumu "Dabas parādība" un ilgi skanošiem radio singliem, tajā skaitā romantisko "Mīlestības kontrabanda". Ar trešo albumu "Miljards vasaru" grupa "Sudden Lights" nostiprināja savu muzikālo rokrakstu un pierādīja sevi kā jaudīgu koncertgrupu. 

Popmūzikā šogad (iespējams, vienmēr) bijis dziesmu gads. Jāpiemin Dons ar "Tavs pieskāriens", Būū un Edavārdi ar "Kur ir mana cilts", kā arī Aminatas un Būū dziesma "Kur saule?". Dziesmu sarakstu varētu turpināt, bet, runājot par albumu konceptu, popmūzikā hronometrāža kļūst arvien īsāka. Starp mūziķiem populārs kļuvis mazalbuma jeb EP formāts – vasarīgu un dejojamu mazo albumu "Savvaļas pusē" izdeva Aminata, "Red Light" – Chris Noah. Ar "Vēl arvien man sapņos" debitēja Grēta Grantiņa, ar "What now?" sevi pieteica "Bel Tempo". 

2022. ir bijis grupas "Citi zēni" gads. Apveltīti ar lielu enerģiju un radošo piegājienu, viņi sevi parādīja "Muzikālās bankas" finālā. Vēlāk pārstāvēja Latviju Eirovīzijā un visu vasaru pavadīja, ar koncertiem apbraukājot Latviju. Grupas dziesma "Lieka štuka" ir viens no šī gada vislipīgākajiem vasaras hitiem, tomēr tā nepārspēj "Bermudu divstūra" un "Apvedceļš" sadarbību dziesmā "Brāl, ar dzīvi nekaulē", kas pusgada laikā kopš izdošanas vietnē "Youtube" skatīta 3 miljoni reižu. Par vasaras hitiem parūpējās arī M. Sencis ar Grandmasteru Neonu. Gada kontekstā jāpiemin arī Katrīnas Gupalo pacilājošā dziesma "Resistance" –aicinājums Ukrainas atbalstam.

Debijas

2022. gads ir atnesis spilgtas debijas. Gada sākumā albumu "Not Your Typical Fairytale" izdeva Vultura, kuras mūzikā saplūst elektronika, pops, hiphops un alternatīvā estētika, radot pārdomas – varbūt truša ala mūsdienās atrodas metaversā.

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

Gada noslēgumā ar albumu "Akmens dievs" klajā nāca dziesminiece Keitija Bārbale, kura izceļas ar spēcīgu, daudzkrāsainu balsi, asu prātu un plašu emocionālo pasauli. 

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

Hiphopā ar pirmajiem albumiem sevi pieteica reperis Wiesulis ar bītmeikeru sangvn un reperis Zeļģis.

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

Alternatīvā mūzika

Konceptuālu pieeju un prātā paliekošus priekšnesumus sagādāja "Pizdets I Meyk the Hevi Metāls" un "DJ Krankenwagen". Ar albumu "Duente" eksistenicālas pārdomas raitā, enerģiski uzlādējošā veidā izstāstīja "Bēdu brāļi". Grupa "Perestroika" ar smalki nostrādāto albumu "memorial server", kas ir kā sava veida oda "sapnim par Ameriku", skatoties no postpadomju zemes mūziķu prespektīvas. Grupas "Nova Koma" studija "Gateris" video fiksēja dažādu alternatīvo grupu koncertus, tajā skaitā grupai "Podruga", kurai šoruden iznāca albums "Sextasy".  

Šogad varēja novērot arī to, ka atgriežas DIY estētika un mūzikas relīze tiek papildināta ar kādu personisku suvenīru. "Podruga" izdeva zīnu (mazas tirāžas pašpublicētu darbu), savukārt "audrú" albumu "Old Stories" papildināja ar pastkaršu komplektu. Un ISSP skolas absolventi alternatīvo kultūru bija iemūžinājuši vairākās fotogrāmatās, kas jau ir izpārdotas. 

Šogad izveidota jauna mūzikas izdevniecība "Sāpes skaņas", lai popularizētu un fiziskos formātos (šobrīd galvenokārt kasetēs) izdotu mazāk zināmu latviešu mūziku, sākot no tehno līdz harsh noise. Pēc tehno mūzikas raidījuma "Kinetic" un mūzikas instrumentu ražotāja "Erica Synths" iniciatīvas savākta un vinila platē "Filtrs" izdota pašmāju tehno mākslinieku skaņdarbu izlase, kam sekos nākamā.

Arī elektroniskā mūzika reflektē apkārt notiekošo. Tiešu jautājumu skaņdarbā "Kas notiek Latvijā" savā albumā "Muzons tas ir faking kaifs" uzdod "Labais Dāma", kura albums rada mierīgu atmosfēru, ik pa laikam apmetot kādu muzikālu pārsteiguma kūleni. Mūsdienu cilvēka vietu sabiedrībā meklē arī Kapteinis Reinis albumā "Antiņa pantiņi". Elizabete Balčus ar albumu "Hotel Universe" radījusi savu muzikālo galaktiku, kuru atzinīgi novērtējuši arī mūzikas mediji ārzemēs. Toms Auniņš šogad ir bijis viens no produktīvākajiem māksliniekiem un nācis klajā ar vairākiem darbiem gan elektroniskajā mūzikā, gan filmu mūzikā.

Iedvesmai

Ar savām pārdomām un ieteikumiem dalās trīs atšķirīgu Latvijas mūzikas nozaru pārstāvji.

Mūzikas pasākumu organizators, raidījuma "Vārnu laiks" viens no vadītājiem Jānis Jansons:

Šogad alternatīvās, smagās mūzikas skatuve ir daudzveidīga. Aktīvi sevi piesaka jaunā panku paaudze, dziesminiekiem ir jauns vārds – Keitija Bārbale. Intriģējoša ir jaunā apvienība "Nodrāztie zīmuļi". Savu atvadu koncertu nospēlēja grupa "Pauls Raimonds" – spoža grupa bija. Mazāk aktīvi bijuši metālisti, iespējams, tas ir pandēmijas laika ieilgušais slinkums. Vai tas zudīs – to rādīs laiks."

"Grab" – "Svars": Projekts "Grab'’ ir gada pārsteigums, kuru izveidojuši skatuvē sevi ļoti labi pierādījuši mūziķi – Sarma, Kārlis, Atis. Tas ir eksperimentāls žanra robežās un ilgāku laiku gaidīts notikums. Ik pa laikam parādās pašmāju skatuvē šādi foršie projekti. Albums ir mazas tirāžas kasetītē, kas noteikti drīz būs izpārdota. Gaidu "Grab" koncertu!

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

"Bēdu brāļi" – "Duende": Jebkas, ko viņi dara, sanāk smuki un pārdomāti. Kad uz draugu rumpjiem pilsētā sāc pamanīt grupas kreklus vai džemperus, ir skaidrs, ka tas nav tikai modes kliedziens – grupa uz palikšanu. "Bēdu brāļiem"  šajā gadā ir bijusi intensīva koncertdzīve, un viņi turpina, izdodot albumu vinila platē, kas ir vēl viens rādītājs, ka grupa ir uz palikšanu. Patīkami!

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

"Pnd" – "Nenosaukts": "Pnd" ir aktīva koncertgrupa, kas ļoti nesteidzas ar jaunu albumu radīšanu. Šogad beidzot to sagaidījām, turklāt vinila platē. Tagad uz kādu laiku droši var rimties, neprasot, kad tad būs jaunais albums. Mūzikas ziņā albumā nav nekādu pārsteigumu, bet kā notikums tas noteikti ir jāatzīmē.

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

Latvijas Izpildītāju un producentu apvienības izpilddirektore Liena Edvardsa:

Vairākus gadus, strādājot mūzikas ierakstu gada balvas "Zelta mikrofons" žūrijā, esmu pārliecinājusies, ka Latvijā ir daudz talantīgu mūziķu un komponistu, ir ierakstīti labi un patiešām kvalitatīvi albumi un dziesmas katrai gaumei faktiski jebkurā mūzikas žanrā. Un katrs no mums droši vien varētu ieteikt savu, atšķirīgu "iecienītāko trijnieku". Tāpēc mani ieteiktie albumi ir tādi, kurus labprāt klausos pati un kuri man personīgi ir vistuvākie.

Shipsea – "Apgaismo mani": Ļoti gaišs, kontrastains un viegli klausāms albums. Patīk Shipsea "spēlēšanās" ar dažādiem mūzikas žanriem, kas klausītājam dod ļoti personisku sajūtu: gluži kā ieskatīšanos paša mūziķa dažādajos dvēseles noskaņojumos un dzīves situācijās. 

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

"Sudden Lights" – "Miljards vasaru": Emocionāli piesātināts albums. Raksturošu to tā: albumā varu izjust visu emociju gammu – no saulainas nostalģijas līdz gandrīz elektrizējošai jaudai. Albumā ir nojaušamas atsauces uz dažādiem mūzikas stiliem un žanriem. Un tas ir devis virkni labā nozīmē "lipīgas" un atmiņā paliekošas dziesmas. Prieks par jauno mākslinieku radošumu un uzdrīkstēšanos.

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

Jānis Ruņģis – "Grādi": Tiešs, šī brīža aktualitātēm atbilstošs albums. Ļauj klausītājam sadzirdēt un aizdomāties par pasauli sevī un apkārt. Gan personisks, gan plašs skatījums uz to, kas notiek. Un tieši tikpat plaša ir arī muzikālo un saturisko krāsu palete. Mani noteikti uzrunā atšķirīgais redzējums.

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

Grupas "Prāta vētra" taustiņinstrumentālists Māris Mihelsons:

Vasara pagāja muzikāli arī mums, "Prāta vētrai", un mūsu ceļi krustojās ar Jāni Šipkēvicu. Viņa jaunāko ierakstu "Apgaismo mani" pēdējā laikā klausos bieži. Albumu raksturotu kā muzikālu un patīkami sarežģītu. Šīs dziesmas ir daudz vairāk nekā tikai pants un piedziedājums. 

Arī grupas "The Sound Poets" albumā "Pie vienas uguns" ir skaistas un izjustas melodijas. Albumā viena dziesma papildina nākamo, un tas mani šajā ierakstā ļoti uzrunā. Ierakstā ir kāda dziesma, kuru dzirdot reizēm nodomāju, ka gribētu, lai es būtu to sacerējis! 

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

Ilgi domāju par trešo mūzikas ierakstu, bet tad sapratu, ka bez noklausīšanās noteikti varu ieteikt Gustavo jauno ierakstu, kuru viņš sola izdot tuvākajā laikā, un es to ļoti gaidu! Viņš mūs jau pārsteidza ar jaunajām dziesmām, īpaši ar "Mums vajag atpakaļ Gustavo". Šķiet, gaidāmajā albumā tas būs tas Gustavo, pēc kā mēs visi esam tik ļoti noilgojušies!

Noslēgumā

2022. gadā populārajā un alternatīvajā mūzikā ir paveikts daudz – visu neuzskaitīt un visus arī nepieminēt. Nākamais gads nesīs lielus pašmāju grupu koncertus Mežaparka estrādē, bet ir arī risināmi uzdevumi – ir vajadzīgas mazas ietilpības koncertvietas kā Rīgā, tā reģionos. Tās ir atspēriena platforma jaunajiem, gan svarīgi pieturas punkti jau pieredzējušiem un veicina regulāru mūzikas apriti un izaugsmi. Tāpat der apsvērt domu, ka, iespējams, Latvijas mūzikas veiksmes atslēga pasaules atpazīstamībai slēpjas alternatīvā skanējumā. Savukārt mūziķiem Jaunajā gadā novēlu strukturētāku darbošanos, kas ātrāk pietuvinās mērķim. Bieži talantīga mūzika paliek nesadzirdēta, jo nav paveikti pēcdarbi – klausītājs nav uzrunāts. Lai 2023. gads skan skaidri un tālu!

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti