Kultūra

LNB atklās Marinas Kosteņeckas un Georga Stražnova grāmatu "Mans XX gadsimts"

Kultūra

Mākslas galerijā RIXC atklās Rohīra Ārenta izstādi "Sirds ziedi"

Aivars Gudrais jubileju svin ar CD un koncerttūri "Dvēseles 6 stīgas"

Aivars Gudrais jubileju svin ar CD un koncerttūri

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Mūziķis ar savu ļoti izteiktu rokrakstu ir ģitārists Aivars Gudrais. Viņa ģitārspēle ir dziedoša, ekspresīva un ļoti virtuoza. Maijā Aivaram Gudrajam apritēs 60. jubileja, un to viņš svinēs ar koncerttūri „Dvēseles 6 stīgas”.

Kopumā notiks septiņi koncerti, kuros vienkopus būs iespēja dzirdēt mūziķus no trijām leģendārām grupām – „Zodiaka”, „Sīpoliem” un „Turaidas Rozes”. Visās šajās grupās Aivars Gudrais spēlējis un viņa ģitārai to skanējumā bijusi īpaša loma. Koncerti sāksies 6.maijā, bet jau šonedēļ klajā nācis Aivara Gudrā un viņa meitas Zanes Gudrās kopīgi ieskaņots albums „Saucēja balss”.

Ģitārista Aivara Gudrā jubilejas koncerti būs patiešām ļoti īpaši, jo vienkopus pulcēs nebijušu mūziķu sastāvu. Uz vienas skatuves tajos satiksies triju leģendāru grupu – „Zodiaka”, „Sīpolu” un „Turaidas Rozes” līderi.

Aivars Gudrais ir ļoti pateicīgs visiem mūziķiem par atsaucību viņa aicinājumam un sola neikdienišķu muzikālu piedzīvojumu:

„Tas nav kaut kāds parasts koncerts, kurā aizbrauc peļņā, bet tas ir no sirds padarīts darbs. Ir sapulcēti pamatā 80.gadu trīs grupu praktiski autentiskie mūziķi. Tiks izspēlēts aptuveni tāpat, kā ir bijis, varēs iekāpt laika mašīnā”.

Viens no koncerta dalībniekiem būs grupas „Sīpoli” līderis Mārtiņš Brauns. Viņš Aivara Gudrā aicinājumam atsaucies ar vislielāko prieku, jo par sadarbību ar viņu ir vislabākās atmiņas:

''Viņš ir ģitāras skaņas meistars, jo tāda skaņa – tik dziedoša, ekspresīva, tas ir mūža darbs – tik smalki izstrādāt un to piekopt, tādas skaņas Latvijā nav nevienam.

Ir agresīvas skaņas, visādi citādi krāsainas, bet tik muzikāli dziedoša skaņa kā maigos, tāpat arī asos gabalos, ir tikai viņam.''

Koncerta dalībnieku vidū būs arī Olga Rajecka un Uģis Roze. Uģis Aivaru raksturo kā mūziķi ar izteiktu savu rokrakstu, un tas ir tik svarīgs arī grupas „Turaidas Roze” skanējumā, ka bez Aivara grupa neskan:

„Kādreiz piedāvā kādu koncertu nospēlēt, jo „Turaidas Roze” joprojām koncertē, kaut arī ne tik bieži. Taču, ja sakrīt, ka Aivaram kāds cits projekts tai dienā, tad ir spēle jāatsaka, jo viņa vietā neviens to nevar nospēlēt. Viņš ir kaut kā pamanījies katrā tajā grupā, kurā viņš ir spēlējis, atrast savu rokrakstu, un tas grupas skanējums vairs nav tāds, ja tur nav Aivara ģitāras”.

Aivara Gudrā izcilajai ģitārspēlei pamatā ir divi avoti – viņš savu instrumentu neprātīgi mīl un savu spēles meistarību izkopj diendienā:

„Ģitāra ir mana pirmā sieva, kā mana sieva saka, bet tas nu tā – pārnestā nozīmē. Taču es tiešām katru dienu to apčubinu.”

Uģis Roze šos vārdus tikai apstiprina, atceroties laikus, kad abi vairākus gadus dzīvojuši kaimiņos:

„Tikko es pamostos, attaisu logu, es dzirdu – Aivars jau spēlē. Tā kā viņš ir tāds darbaholiķis saistībā ar ģitāru. Viņam patīk meklēt ko svaigu un, ja viņš kaut ko atrod, tad viņš zvana – Uģi, atnāc, es tev parādīšu kaut ko… Tu dzirdi, ka savādāk tagad skan? Šitam jābūt baigi labi!”.

Par atkarīgo no tēta ģitāras skaņas sevi dēvē arī viņa meita Zane Gudrā. Viņa piedalīsies arī jubilejas koncertos, bet jau šonedēļ klausītāju vērtējumam tiek nodots abu ierakstītais mūzikas albums „Saucēja balss”.

Tajā iekļautas mazāk zināmas Jāņa Lūsēna, Mārtiņa Brauna un Imanta Kalniņa dziesmas:

„Mums pašiem šī ir ļoti mīļa mūzika, mēs tiešām no sirds to vēstījumu gribam iznest, un mēs būsim ļoti gandarīti, ja cilvēki to sadzirdēs. Mani personīgi lielie hiti tik ļoti nemaz neuzrunā, man tie ātri apnīk, savukārt šīs dziesmas man nekad neapnīk.Šiem komponistiem ir ļoti bijīga attieksme pret tekstu, viņi to ļoti jūtīgi un precīzi iznes.”

Par Latvijas zelta ģitāristu dēvētā Aivara Gudrā jubilejas koncerttūre „Dvēseles 6 stīgas” sāksies tieši viņa dzimšanas dienā – 6.maijā Ādažu kultūras namā, pēc tam sekos koncerti Jelgavā, Valmierā, Liepājā, Rīgā, Cēsīs un Rēzeknē.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti