Ainars Virga: Svarīgais ir mūzika un sievietes

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

6. aprīlī ar soloalbuma izdošanu un koncertu Liepājā 50 gadu jubileju nosvinēja mūziķis un ilggadējais “Līvu” līderis Ainars Virga. Izdotā albuma nosaukums „Dziesmas par dzīvi un mīlestību” vēsta par divām svarīgākajām lietām ģitārista dzīvē – mūziku un sievietēm. 

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

Mūzikas gaitas latviešu roka leģenda Ainars Virga uzsāka ar vijoļspēles apguvi, kam sekoja kordiriģēšanas studijas mūzikas vidusskolā. Jau 3. klasē skolas sacerējumā Virga rakstīja, ka vēlas kļūt par ansambļa vadītāju un ģitāristu.

Ģitārspēli mūziķis apguva pašmācības ceļā, taču pašus pirmos akordus viņam ierādījis "Līvu" dibinātājs Ēriks Ķiģelis. 12 gadu vecumā topošais "līvs" kāpa uz skatuves bērnu rokgrupas "Vabolīte" sastāvā, bet vien dažus gadus vēlāk Virga jau patstāvīgi spēlēja dažādās ballītēs.

Lielākā daļa mūziķa karjeras pavadīta kopā ar grupu „Līvi", taču savulaik Ainars Virga darbojās arī ansambļos „Corpus", „Neptūns" un „Liepājas kvartets".

Astoņdesmito gadu sākumā kopā ar dziedātāju Igo, mūziķis izveidoja ansambli „Liepājas kvartets", lai piedalītos Liepājas vokālo ansambļu skatē. Negaidīti guvuši panākumus, mūziķi sākotnējo džeza skaņdarbu repertuāru papildināja ar latviešu tautas dziesmām, klasikas skaņdarbiem un kora un estrādes mūzikas aranžējumiem. Pēc kvarteta izjukšanas 1985. gadā Virga pievienojās grupai "Līvi". 

1986. gada vasarā Republikāniskajā pašdarbības skatē uz Liepājas "Pūt, vējiņi!" skatuves pirmo reizi, līdzās Ērika Ķigeļa dziesmu ciklam “Kurzemei saules ceļš”, Brīzes "Metāla sirdij" un Groduma "Pārāk maz" izskanēja Ainara Virgas dziesma ar Imanta Ziedoņa atdzejotā moldāvu dzejnieka Grigores Vieru vārdiem - “Dzimtā valoda”.

Īsā laikā kļuvis par grupas radošo līderi, Virga izvirzīja "Līvus" smagā roka leģendu statusā. 

Deviņdesmito gadu sākumā uz neilgu laiku mūziķis pameta grupu "Līvi", lai pievienotos tolaik radītajam ekporta mūzikas projektam "RIGA", taču jau pēc neilga laika atgriezās "Līvu" sastāvā, no jauna ieņemot grupas līdera vietu. 

Pie jubilejas soloalbuma mūziķis strādājis vairākus gadus, pamazām ar dažādiem mūziķiem ieskaņojot dziesmas dažādās studijās. Kopumā albuma ierakstā piedalījušies gandrīz četrdesmit mūziķi. 

Ainarā Virgā izcilas muzikālās dotības savienojas ar bohēmisku personību. 

"Ainars Virga nespēj dzīvot bez radīšanas un mūzikas. Viņš pats ir kā smeldzīga dziesma, kuru neviens cits nekad nenospēlēs," tā par ģitāristu stāsta viņa kolēģis un  bērnības draugs Guntars Račs. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti