Ainārs Rubiķis kļūs par Berlīnes Komiskās operas muzikālo vadītāju

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Latviešu diriģents Ainārs Rubiķis, sākot no 2018./2019.gada sezonas, kļūs par Berlīnes Komiskās operas muzikālo vadītāju, ziņo ārvalstu mediji, atsaucoties uz oficiālu teātra paziņojumu.

Līgums ar Aināru Rubiķi noslēgts uz trijiem gadiem ar iespēju līgumu pagarināt arī 2021./2022.gada sezonā. Tā ir pēdējā sezona, kurā teātri vadīs Barijs Koski.

Rubiķa debija Berlīnes Komiskās operas muzikālā vadītāja amatā paredzēta 2018.gada jūnijā, kad sadarbībā ar Karalisko Koventgārdenas operu un Austrālijas operu Berlīnē pirmizrādi piedzīvos Šostakoviča satīriskās operas "Deguns" (The Nose) iestudējums Barija Kaski režijā.

Kā norāda Berlīnes Komiskās operas vadītājs, Rubiķis ir viens no aizrautīgākajiem jaunajiem operas talantiem Eiropā.

Ainārs Rubiķis ir Eiropā, ASV, Krievijā un Austrālijā pieprasīts simfonisko orķestru diriģents ar plaukstošu karjeru. No 2012. līdz 2014.gadam viņš bija Novosibirskas Valsts akadēmiskā operas un baleta teātra mākslinieciskais vadītājs un galvenais diriģents. Maskavas Lielajā teātrī Ainārs diriģējis Musorgska operu “Boriss Godunovs”, Barselonas Liceu teātrī – “Karmenu”, Oberammergavas ''Passionstheater'' -  “Nabuko” u. c.

2016.–2017.gada sezonā Ainārs Rubiķis debitēja Čikāgas Liriskajā operā (“Karmena”), Bāzeles teātrī (“Likteņa vara”) un Somijas Nacionālajā operā. Vasarā gaidāma atgriešanās Oberammergavas ''Passionstheater'', kur šoreiz tiks iestudēts Vāgnera “Klīstošais holandietis” ar Lieni Kinču Zentas lomā.

Latvijas Nacionālajā operā Ainārs Rubiķis 2016.gada nogalē iestudēja Čaikovska operu “Jevgeņijs Oņegins” un 2014. gada pavasarī – Kristapa Pētersona operu “Mihails un Mihails spēlē šahu” (kopā ar diriģentu Atvaru Lakstīgalu).

Ainārs Rubiķis ir vairāku starptautisku konkursu laureāts. Plašāku ievērību atnesa 1.vieta Gustava Mālera starptautiskajā diriģentu konkursā 2010. gada pavasarī, diriģējot Bambergas simfonisko orķestri. Šie panākumi, kā arī Zalcburgas festivāla un "Nestlé" jauno diriģentu balvas iegūšana (2011) pavēra ceļu uz pasaules karjeru.

2013.gadā Novosibirskā ar lieliem panākumiem tika izrādīts Aināra Rubiķa vadītais Leonarda Bernsteina “Mesas” iestudējums, kas guva augstu novērtējumu visas Krievijas mērogā, toskait atnesa “Zelta masku” Aināram kā labākajam diriģentam.

Ainārs Rubiķis absolvējis Rīgas Doma kora skolu un Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmiju, papildinājis zināšanas pie Jormas Panulas, Marisa Jansona, Leifa Segerstama, Žolta Nāģa. Latvijā vadījis vairākus ievērojamus amatierkorus. Bijis Latvijas Radio kora dziedātājs un diriģenta asistents.

Berlīnes Komiskā opera dibināta 1947.gadā uz "Theater Unter den Linden", "Metropol-Theater" un "Staatliches Operettentheater" bāzes.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti