Kultūras ziņas

Māra Subača "Laika ģeometrija"

Kultūras ziņas

Baltā nama svētku tradīcijas tiešsaistē

Top kultūras pasākumu digitālā kolekcija

Aicina svētku laikā bez maksas baudīt jaunāko un aktuālāko Latvijas koncertu ierakstus

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Kultūras informācijas sistēmu centrs (KISC) Latvijas iedzīvotājiem Ziemassvētku brīvdienās piedāvā portālā diva.lv bez maksas baudīt koncertu audiovizuālos ierakstus, kas aptver jaunākos un aktuālākos notikumus Latvijas muzikālajā dzīvē, informēja KISC pārstāvji,

Koncertu ieraksti veikti šī gada rudenī, un tajos dzirdami gan mūsdienu latviešu komponistu pirmatskaņojumi, gan pasaules klasiķu darbi augsta līmeņa Latvijas mākslinieku izpildījumā.

Portāla apmeklētājiem iespējams noklausīties muzikālos darbus, ko sacerējis Alfrēds Kalniņš, Jāzeps Vītols, Maija Einfelde, Raimonds Pauls, Uģis Prauliņš un citi. Ierakstos dzirdams Valsts akadēmiskais koris “Latvija” ar Māri Sirmo, kamerorķestris “Sinfonietta Rīga” ar Normundu Šnē, Latvijas Radio koris ar Sigvardu Kļavu un Liepājas Simfoniskais orķestris ar Aināru Rubiķi pie diriģenta pults. Mūzikas gardēžiem tiek piedāvāts tādu izpildītājmākslinieku kā ērģelnieces Ivetas Apkalnas, klarnetista Jēkaba Nīmaņa, pianistu Venta Zilberta un Daumanta Liepiņa, soprāna Lienes Kinčas mākslinieciskais sniegums. Savukārt neakadēmiskās mūzikas cienītāji var baudīt grupas “Carnival Youth” koncertu “Naivais ku-kū!” un rokgrupas “Pērkons” radīto koncertprogrammu “Cilvēk, tu esi!”, Māra Čaklā 80 gadu jubileju pieminot.

Koncertu ieraksti veikti pēc šī gada vasarā izsludinātā Kultūras informācijas sistēmu centra aicinājuma pasākumu rīkotājiem pieteikt izrādes, koncertus un tradicionālās kultūras norises ieskaņošanai audiovizuālā formā jeb digitālai fiksēšanai ar Eiropas Reģionālās attīstības fonda (ERAF) atbalstu.

Līdz šim ir pieteiktas un ierakstītas 15 kultūras norises, no kurām 12 koncerti jau skatāmi un klausāmi portālā diva.lv.

Koncertierakstus būs iespējams skatīt arī nākamajā gadā, turklāt piedāvājumu papildinās jaunu kultūras norišu ieskaņojumi. Koncertu digitālo fiksēšanu īsteno kompānija SIA “HDPD Productions & Dreams”.

Pasākumu rīkotāji un producenti joprojām tiek aicināti pieteikt kultūras norises digitālai fiksēšanai – visu projekta īstenošanas laiku, līdz pat 2022. gada augustam. Digitalizēšanai pieteiktie pasākumi tiek vērtēti pēc noteiktiem atlases kritērijiem, lai sabiedrība varētu vispusīgi iepazīties ar augstvērtīgu un nozīmīgu kultūras norišu piedāvājumu, kas atspoguļo mūsdienu latviešu mūzikas, dejas un aktiermākslas sasniegumus. Tiek apzinātas un digitalizētas gan profesionālās mūzikas un skatuves mākslas norises, gan vērtīgākais amatiermākslas kolektīvu sniegums. Vērā tiek ņemti tādi atlases principi kā Latvijā radīts augstvērtīgs mūzikas, dramaturģijas, režijas, horeogrāfijas un scenogrāfijas oriģinālsaturs, Latvijā un pasaulē atzinību guvuši darbi un izpildītāji, latviešu komponistu, dramaturgu un horeogrāfu jaundarbi, savukārt amatiermākslā vērtēti tiks XXVI Vispārējo latviešu Dziesmu un XVI Deju svētku skašu un konkursu rezultāti, kā arī citi kritēriji.

Aicina svētku laikā bez maksas baudīt jaunākos un aktuālākos Latvijas koncertus

Kultūras informācijas sistēmu centrs (KISC) līdz 2022. gada augustam kā partneris īsteno sadarbību Eiropas Savienības atbalstītajā projektā “Kultūras mantojuma satura digitalizācija" (1. un 2. kārta), ko administrē Latvijas Nacionālā bibliotēka sadarbībā ar partneriem – Nacionālā kultūras mantojuma padomi, Latvijas Nacionālo arhīvu un KISC.

Portāls www.diva.lv ir KISC uzturēts Latvijas digitalizēto video un audio ierakstu piekļuves portāls, kurā visiem Latvijas iedzīvotājiem bez maksas pieejami vēsturiski, informatīvi un izglītojoši materiāli par Latvijas sabiedriskajiem procesiem, ikdienu un kultūras vērtībām.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti