«Ad Lucem» atklās šobrīd izcilākā arābu mūzikas izpildītāja Fadija Elhāge

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Introvertās mākslas festivālā "Ad Lucem" atklāšanas koncertā 24. jūlijā Rīgas Sv. Jāņa evaņģēliski luteriskajā baznīcā klausītājiem būs iespēja Latvijā pirmo reizi dzirdēt šobrīd par izcilāko arābu mūzikas izpildītāju uzskatītās libāņu dziedātājas Fadijas Elhāges uzstāšanos, lsm.lv informē festivāla direktore Sandra Zandberga.

Latvijā izcilā libāņu dziedātāja Fadija Elhāge (alts) uzstāsies kopā ar pasaulē atzīto starpkultūru mūzikas ansambli “Sarband” festivāla "Ad Lucem" atklāšanā un 25. jūlijā 19.30 bezmaksas koncertā Kuldīgas Sv. Annas evaņģēliski luteriskajā baznīcā. Viņu sniegumā dzirdēsim programmu “Vox Feminae”, kas ir sievietes ceļš pie Dieva, tērpts senās un tradicionālās sakrālās mūzikas formās, saplūstot Rietumu un orientālās mūzikas skaņu pasaulēm.

Programmā dzirdēsim agrīnās Austrumu kristīgās baznīcas dziedājumus, divu leģendāru viduslaiku sieviešu (gaišreģes, komponistes, rakstnieces un diplomātes Bingenas Hildegardes (12.gs.) un Zviedrijas Brigitas (14.gs.)) misticisma apdvestos korāļus un himnas, Ziemeļzviedrijas garīgās tautas melodijas, arābu mutvārdu tradīciju, kā arī unikālos agrīnās polifonijas dziedājumus, kas iemūžināti spāņu Las Huelgas klostera dižciltīgo un izglītoto mūķeņu rokrakstos. Kopā ar Fadiju Elhāgi koncertā uzstāsies zviedru dziedātāja Mirjama Andersena (Miriam Andersén, balss, gotu arfa, rags) un ansambļa „Sarband” mākslinieciskais vadītājs Vladimirs Ivanovs (Vladimir Ivanoff, Bulgārija/Vācija, lauta, perkusijas).

Fadija Elhāge šobrīd tiek vērtēta kā izcilākā arābu pasaules vokāliste. Ar savu brīnišķīgo balsi viņa klausītājiem visā pasaulē atklāj gan klasiskās arābu mūzikas bagātības, gan ir to dažu reto dziedātāju vidū, kuri spēj apvienot Rietumu un Tuvo Austrumu klasiskās mūzikas tradīcijas. Pārsteidzošā kārtā šī nebūs pirmā Elhāges tikšanās ar Baltijas reģionu - 2012.gada maijā Esterhazi pilī Austrijā viņa bija to dažu arābu un Baltijas reģionu mūziķu vidū, kuri piedalījās maestro Gidona Krēmera izlolotajā koncertā „Arābu-Baltijas pavasaris” – unikālā sadarbības projektā starp Arābu mākslas un kultūras fondu, Esterhazi fondu un kamerorķestri "Kremerata Baltica", kura mērķis bija tuvināt ģeogrāfiski tālas kultūras, bagātinot skaņu mākslas pasauli ar jauniem igauņu, latviešu, ēģiptiešu, libāniešu, sudāniešu, sīriešu, ungāru, itāļu un armēņu komponistu darbiem.

Fadija Tomb Elhāge (Fadia Tomb el-Hage) ir dzimusi Libānā. Savu muzikālo karjeru viņa uzsāka 14 gadu vecumā kā dziedātāja, tad sekoja aktrises karjera Libānas televīzijā un filmās. Ieguvusi psiholoģijas grādu Libānas Universitātē, viņa emigrēja uz Vāciju, kur studēja vokālo mākslu un absolvēja Riharda Štrausa konservatoriju Minhenē. Kopš 1990.gada, padziļināti apgūstot viduslaiku un Vidusjūras vokālās tehnikas, Elhāge kā soliste piedalījusies ansambļa "Sarband", "Vox" un "L'Orient Imaginaire" projektos. 1994.gadā viņa atgriezās Libānā, kam sekoja dziedātājas starptautiskās karjeras spožs uzplaukums, it īpaši pēc uzstāšanās Baalbekas Starptautiskajā festivālā 1998.gadā. Šobrīd starptautiskajā mūzikas apritē Fadija Elhāge tiek vērtēta kā izcilākā arābu pasaules dziedātāja. Pateicoties spējai apvienot Rietumu un Tuvo Austrumu klasiskās mūzikas tradīcijas, viņas brīnišķīgās alta balss repertuārs aptver gan klasisko arābu mūziku, gan Eiropas mūziku no viduslaikiem līdz mūsdienām.

Viņas vokālā snieguma izcilību apliecina kritiķu sajūsma dažādos pasaules preses izdevumos.

Brīdī, kad ieskanējās Fadijas Elhāges balss, šķita, it kā Lieldienas un Ziemassvētki tiktu svinēti vienlaicīgi,” austriešu izdevumā "Kronenzeitung" raksta Hartners.

Kā ziņots, no 24. līdz 28.jūlijam šogad notiek divpadsmitais Introvertās mākslas festivāls „Ad Lucem”.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti