Kultūras ziņas

"Pastaiga pa Rīgu" džeza trio izpildījumā

Kultūras ziņas

"Mans mīļākais karš" pirmizrādi piedzīvos Ansī

Samsonam Izjumovam – 70

70 gadu jubileju svin Nacionālās operas solists Samsons Izjumovs

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Dziedātājam nav jārunā, bet gan jādzied! Ar šādu devīzi dzīvo un strādā šīsdienas jubilārs – Latvijas Nacionālās operas (LNO) ilggadējais solists Samsons Izjumovs. Viņam 20. maijā aprit 70 gadu.

Jau vairāk nekā 40 gadus Izjumova izteiksmīgā un spēcīgā balss, spilgtie skatuves tēli un personības starojums raisa cieņu un mīlestību gan kolēģos, gan skatītājos.

Samsons Izjumovs ir Latvijas Nacionālās operas solists kopš 1978. gada. Viņa plašajā repertuārā ir tādas galvenās baritona lomas kā Nabuko, Rigoleto, Makbets, Skarpija, Jevgeņijs Oņegins, Tomskis, Šarpless, Amonasro, Poza, Renato jeb grāfs Ankarstrēms, Žoržs Žermons, Boriss Izmailovs, Aļeko, Dēmons un citas, solo partijas vokāli Mocarta, Verdi, Forē Rekviēmos, Brāmsa Vācu rekviēmā, Orfa "Carmina Burana".

Samsons Izjumovs
Samsons Izjumovs

Samsons Izjumovs ir Lielās mūzikas balvas laureāts (1996) par Skarpijas lomu Dž. Pučīni operā “Toska”, titullomu Džuzepes Verdi operā “Nabuko” un izcilu sniegumu agrāk iestudētajās lomās (Rigoleto, Žoržs Žermons), kā arī ''Aldara'' Starptautiskās Gada balvas laureāts (1997).

2010. gadā Samsonam Izjumovam piešķirts Triju Zvaigžņu ordenis. Viņš saņēmis ''Latvijas gāzes'' ''Gada balvu operai 2015'' par ieguldīto mūža darbu LNO mākslinieciskajā jomā.

Dziedātājs absolvējis Latvijas Valsts konservatorijas (tagad Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmija) Vokālo nodaļu prof. Gurija Antipova klasē (1979). Ar panākumiem piedalījies vairākos starptautiskos vokālistu konkursos, tostarp Georga Otsa starptautiskajā vokālistu konkursā Tallinā 1985. gadā, kur ieguvis 1. vietu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti