40% roka nodoklis. Saruna ar grupu «Double Faced Eels»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Piedzīvojuši augšas un lejas, grupa “Double Faced Eels” šogad svin savu 20 gadu pastāvēšanas jubileju un sarunā ar LSM.lv devās ceļojumā grupas un arī Latvijas populārās mūzikas vēsturē.

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

Uz sarunu “Double Faced Eels” ir ieradušies pilnā sastāvā: vokālists, ģitārists Reinis Staume, ģitārists, vokālists, producents Marka (Mārtiņš Gailītis), basģitārists Viktors Maslovs un bundzinieks Dairis Petrauskis. Augustā kolektīvs izdevis jaunu albumu “Neformāts”.

Lai gan pašreizējā sastāvā grupa spēlē desmit gadu, visus “Double Faced Eels” notikumus jau no paša sākuma izdzīvojis tās dibinātājs Marka. Tie ir bijuši raibu raibie, vienlaikus atsaucot atmiņā ne vienu vien notikumu arī Latvijas populārajā mūzikā kopumā.

Aiga Leitholde: Divdesmit gadi!

Marka: Es pats neticu, ka pagājuši jau 20 gadi! Paskatos kalendārā un, jā, laiks ir paskrējis – 18 gadu vairs nav.

Vai vari pastāstīt, kāds bija “Double Faced Eels” sākums?

Marka: Viss sākās ar to, ka septiņus gadus spēlēju hokeju. Kad pārtraucu darboties šajā komandu sportā, bija jautājums, ko darīt tālāk? Iet uz skolu un nākt mājās, eksistēt – tas izklausījās pēc garlaicīga dzīves scenārija.

Dairis Petrauskis: Tu droši vien gribēji būt komandā.

Marka: Jā! Viena no lietām, kas mani tajā laikā uzrunāja, bija aktuālie mūzikas stili – "The Prodigy", "Green Day", "Linkin Park", "Blink 182" un visa tā ēra. Tas viss iedeva impulsu man mācīties spēlēt ģitāru. Paņēmu privātnodarbības pie Hermaņa Rigmanta, tautā saukts par Geriku, no metālgrupas "Neglected Fields", jo metālistiem spēles tehnika ir ļoti augsti attīstīta. Viss, ko viņš pasniedza bija tehnisks, precīzs un ar draivu. Tad radās pirmās smieklīgās dziesmas.

Par “Double Faced Eels” dzimšanu mēs skaitām 2000. gadu, lai gan reāla spēlēšana sākās 2003. gadā. Tad mēs sākām uzvarēt konkursos – "Sinepes un Medus", "Tu esi pamanīts" un arī "Liepājas Dzintars". Balvā saņemtie 850 lati bija labs pamats, lai mēs izdotu mūsu pirmo albumu "Zilais valis". Tas iznāca 2006. gadā.

Pēc gada "Kurš gribēja nogalināt Džūliju". 2009. gadā notika kolēģu maiņa. 2010. gadā ar grupas nosaukumu praktiski izdevu savu solo albumu "Vēl patiesāk". Un tad lēnām pievienojās Reinis, Viķa un Dairis, un mēs sākām darbu ar kaverversijām. Tad nāca stāsts par Ameriku. Nāca albums "Atspulgs", kurā dzied Reinis, un šogad izdodam albumu "Neformāts".

Un ar to mēs beidzam!

Marka:  Jā, paldies! Tas tāds īss ieskats pagātnē.

Atskatoties uz šiem 20 gadiem, man šķiet, ka divtūkstošajos mūziķiem bija tas lielais sapnis, kas vienā brīdī tika aplauzts. Manuprāt, tas aplauziens lielā mērā ir saistīts ar internetu, kura priekšrocības ārzemēs sākumā tika izmantotas labāk. Mēs ieskrējāmies vēlāk.

Reinis Straume: Jā, un tas viss kombinācijā ar globālo krīzi. Mēs mūziku likām draugiem.lv pleijerī un par to nesaņēmām neko.

Dairis Petrauskis: "Double Faced Eels" draugiem.lv mūzikas topā bija pirmajā vietā, grupai šajā platformā bija 14 000 fanu!

Marka: Jā, tieši ar "Zilo vali" mēs bijām mēnešiem pirmajā vietā. Diemžēl tajā laikā nebija sakārtotas tiesības un internets pats par sevi bija jauna pasaule.

Droši vien šie globālie notikumi mainīja arī grupas ikdienu

Marka: Jā, mēs kā kolektīvs bijām pieraduši darboties pēc sistēmas: mēģinājuma telpa un studija, kur dziesmas tiek radītas, koncerts un radio stacijas, kurā dziesmas tiek spēlētas. Laikā, kad bija pasaules ekonomiskā krīze, tā ļoti negatīvi ietekmēja Latvijas populāro mūziku, manuprāt, uz visiem desmit gadiem.

Toreiz Latvijas radio stacijās spēlēto pašmāju mūziķu skaits bija uz vienas rokas pirkstiem saskaitāms.

Reinis Straume: Tas, protams, atsaucās uz pieprasījumu – ja tevi neatskaņo radio, tev samazinās koncertu skaits un arī honorārs.

Marka: Un tā viss apstājas. Cik agrāk, divtūkstošajos, bija grupas! Desmit gadus (2008. – 2018.) Latvijas radio stacijās pārsvarā skanēja ārzemju mūzika. Radio droši vien baidījās riskēt. Mūziķi izklīda, jo vairs nevarēja atļauties nodarboties ar mūziku. Un tikai tagad es dzirdu un jūtu, ka viss sāk atgriezties – radio spēlē arī jaunās vietējās grupas. Iedomājies, kāda milzīga pauze!

Man kā latviešu mūzikas patriotam, kur ir tā iespēja iepazīt jauno mūziku – raidījums "Priekšnams" vai "Eirovīzijas" nacionālā atlase "Supernova", kas ir kļuvusi par jauno grupu atlases konkursu. Jaunajiem mūziķiem nav kur parādīties.

Un grupas jēdziens mūsdienās, šķiet, vispār ir ierakstīts "Sarkanajā grāmatā".

Un mēs, "Double Faced Eels" jau arī tik drīz nepielāgojāmies internetam.

Kad "Double Faced Eels" piedzīvoja kritumu un kā atsākāt darbību?

Marka: 2008. gadā grupa piedzīvoja kritumu – krīze bija ne vien finansiālā jomā, bet arī, kā toreiz populāri bija sacīt, galvās.

Reinis Straume: Jāatzīst, ka trešais albums "Vēl patiesāk" bija atšķirīgs no tā, ko klausītāji no "Double Faced Eels" būtu gaidījuši.

Dairis Petrauskis: Jā, fani toreiz dalījās.Tie, kuri bija pieraduši pie grupas pozitīvās trakulības, atklāja smago roku.

Marka: Jā, tas albums līdz daudziem nenonāca jau iepriekšminēto iemeslu dēļ. Turklāt albuma saturs neatbilda formātam.

Reinis Straume: Ja tajā brīdī būtu bijusi sakārtotāka interneta vide, iespējams, albums būtu atnesis jaunus fanus. Internets mūsdienās dod lielākas iespējas. Toreiz darījām visu, kas bija mūsu spēkos – bija publikācijas drukātajos medijos, albuma prezentācija.

Marka: Prezentācijā bija arī kaskadieri uz motocikliem.

Reinis Straume: Man iepriekšējā dienā nomira ome, bet albumu prezentēju ar smaidu sejā. Tā bija ļoti grūta diena.

Marka: Mūziķim tā smagākā apziņa ir tā, ka šīs 12 dziesmas ir vajadzīgas tikai viņam pašam.

Reinis Straume: Tas, ko spēlē radio, aiziet! Cilvēki šīs dziesmas atceras.

Dairis Petrauskis: Pat jau dziesma nepatīk, tu nepiekrīti, bet tā vai tā atceries. Es vakar “Instagram” storijos dzirdēju 15 sekunžu garu dziesmas fragmentu. Pēc tam divas stundas to dungoju! Tā strādā lipīgas melodijas.

Marka: Lai gan tā ir tevis radīta mūzika sev, bet mūsdienās, ņemot vērā, visus interneta aspektus, tu dziesmas saceri jau noteiktā formātā, ja tu vēlies skanēt radio.

Dairis Petrauskis: Dažreiz izdodas arī balansu atrast starp to, kas vajadzīgs pašam un kas vajadzīgs radio.

Turpinot secīgi – kā noformējās pašreizējais "Double Faced Eels" sastāvs?

Reinis Straume: Pirmais grupā nonāca Dairis. Bija brīdis, kad Pauls aizgāja mācīties, un Dairis viņu aizvietoja.

Dairis Petrauskis: Jā, Pauls aizbrauca mācīties uz Tallinu. Mans pirmais koncerts "Double Faced Eels" sastāvā bija zīmīgs – pasākumā "Studentu paradīze", pilnā “Arēna Rīga”.

Reinis Straume: Es biju tajā koncī!

Dairis Petrauskis: Es vēl atceros, kā Marka man pazvanīja: "Čau, klausies – tev 18. septembris ir brīvs?". Protams, es biju pārstresojies. Es biju samācījies, bet pēc tam saņēmu baigo kritiku. Vēl atceros, ka par bundzinieku maiņu bija raksts.

Marka: Tā kritika jau nebija uz tevi personīgi

Dairis Petrauskis: Nu, tur bija komentāri: "Kas tas par ambīli? Kur Pauls?". Tajā brīdī es sapratu, kā jūtas "Talantu fabrikas" un citu šovu dalībnieki, par kuriem daudz komentēja.

Ar kādām grupām toreiz dalījāt skatuvi?

Dairis Petrauskis: Pirms mums bija "Labvēlīgais tips".

Reinis Straume: Tas nozīmē, ka šis pasākums bija ļoti sen.

Dairis Petrauskis: Es atceros, kā toreiz gaismas staru pārlaida pār skatītāju galvām, un bija skaidrs – šovakar cilvēku ir ļoti daudz. Kādi 9000, iespējams.

Manuprāt, kas attiecas uz cilvēku skaitu, šī vēl joprojām ir lielākā mana uzstāšanās.

Marka: Cilvēku skaita ziņā lielākā uzstāšanās bija Mežaparkā, iesildot "Prāta vētru" kādiem 40 000 klausītājiem. Atceros, ka muterīte pēc tam stāstīja – atpakaļ braucot viss tramvajs esot dziedājis "Zilais valis".

Dairis Petrauskis: Ļoti labi! Tad tu zini, ka šo koncertu esi uzvarējis.

Marka: Mēs iesildījām divus "Prātinieku" končus. Otrs notika Ventspilī ap manu dzimšanas dienas laiku. Saņēmu no "Prātiniekiem" apsveikumu dzimenē.

Un vēl Avrila Lavinja.

Marka: Jā, iesildījām Avrilas koncertu “Arēnā Rīga”, grupas "Sunrise Avenue" koncertu kādreizējā "Sapņu fabrikā", grupu "Rasmus" “Skonto stadionā”. Principā, esam profesionāla iesildītāju grupa.

Viktors Maslovs: Un mūs "Summer Sound" iesildīja "Guano Apes".

Marka: Tā kā nav tik traki, arī mūs iesilda, ne tikai mēs iesildām.

Dairis Petrauskis: Jā, "Guano Apes" – ļoti centīga grupa. Cik stundas busiņā no Vācijas braukuši! Bet mums problēmas no Rīgas uz Liepāju aizbraukt! (smiekli)

Marka: Atceros mūsu pirmos koncertus klubā "Depo". Mēs braucām ar trolejbusu un rokā ģitāras kombis un vadi. (smiekli) Ar "Depo"  saistās arī wow faktors. Zvana Guntis un jautā – vai gribat iesildīt grupu "R.A.P."? Protams!

Reinis Straume: Arī manas pirmās grupas "New Old" koncerts notika Depiņā. Starp citu, grupā spēlējām kopā ar Dairi. Mēs esam skolasbiedri, un tā bija mūsu skolas grupa, spēlējām pop punk.

Dairis Petrauskis: Lieki piebilst, ka mēs tolaik fanojām par "Double Faced Eels". Šķiet, mēs tavā redzes lokā, Marka, nonācām tādēļ, ka mēģinājumi mums notika jūsu telpā.

Reinis Straume: Jā, jā! Es atceros, kā Marka mūs savāca Purčikā pie "Minskas" un veda uz mēģu telpu. Grupā mums dziedāja "Laika upes" solists Guntis Nurža. Ar Viktoru Dairis agrāk arī ir bijis vienā grupā.

Dairis Petrauskis: Ar šo grupu mēs agrāk "Saksofonā" spēlējām.

Reinis Straume: Līdz "Depo" netika.

"Saksofonā" gan blusas leca!

Reinis Straume: Man šajā sakarā ir stāsts par slaveno Losandželosas klubu "Roxy", kurā arī mēs spēlējām. Bundzinieks Rolands Briežkalns sildījās, spēlējot uz galda, un prusaks noskrēja gar galdu.

Marka: Vibroprusaks!

Reinis Straume: (sāk dziedāt) Ripoja prusaks projām gar galdu, domāja, kā nu būs?

Marka: Vai maigi sitīs?

Dairis Petrauskis: Vai zemu kritīs? Vai ceļš vēl tāls?

Marka: Vai kurpe vēl tālu?

Visi kopā: Nav neviens, kam pajautāt.

Marka: Nē, ar jums nopietni nevar, džeki!

Viktor, pasaki kaut ko tu arī!

Viktors Maslovs: Es grupai pievienojos pēc Daira. Man pirmais vai otrais pasākums bija TV šovā "Cīņas klubs". Mēs sagatavojām divas dziesmas, viena no tām bija Lindas Leen dziesmas kaverversija.

Reinis Straume: Linda uzvarēja vai jūs uzvarējāt?

Marka: Uzvarēja draudzība.

Dairis Petrauskis: Smieklīgs fakts – ja Reinis tika grupā caur konkursu, tad Viktors – pa blatu.

Pag, jums bija konkurss? Konkurss par vietu grupā?

Reinis Straume: Jā, bija ģitāristu konkurss. Pāri 100 cilvēkiem pieteicās.

Marka: Viss notika oficiāli – “Sound Division” studijā, visas dienas garumā. TV3 ziņas pat bija atbraukuši filmēt reportāžu. Žūrija arī bija. Viss nopietni! Tā kā Eirovīzijā.

Tajā dienā tur atradās puse no Latvijas ģitāristiem, un es nepārspīlēju.

Reinis Straume: Viņš nepārspīlē.

Marka: Daži ģitāristi bija atnākuši ar konkrētu motivāciju – pelnīt naudu.

Reinis Straume: Un tad tu savā lapiņā pie humorizjūtas ievilki krustiņu.

Dairis Petrauskis: Bet Reinis apbūra ar savu plašo sirdi, smaidu un spēlēt prasmi.

Vēlāk veiksmi atnesa kaverersijas. Kā jūs nonācāt pie šāda plāna?

Marka: Pēc 2010. gada grupai bija periods, kurā bija grūti atrast motivāciju, lai turpinātu darbību. Tāds kā pagrimums.

Reinis Straume: Pagrimums bija globāls – visiem. Un grupas juka un bruka.

Marka: Es pats šajā laikā diendienā desmit gadu garumā pasniedzu ģitāras nodarbības. Vēlāk pārkvalificējos uz studijas darbiem. Ap 2016. gadu sākām taisīt kaverus. Pirmais bija Kalvina Harisa (Calvin Haris “My Way”). Katru ceturksni mēs izdevām pa jaunam kaveram. Paradoksāli, ka tajā laikā vieglāk bija tapt pamanītam Amerikā, Holivudā nekā nokļūt vietējās radio stacijas rotācijā.

Kā jūs pamanīja "Best Cover Ever"?

Reinis Straume: Mēs bijām uzņēmuši kursiņu savu "Youtube"  kanālu būvēt, pamīšus izdodot vienu kaverversiju un vienu jaunu "Double Faced Eels" dziesmu. Kaverus izvēlējāmies, vadoties pēc tajā brīža aktualitātēm – “Bilboard” topā. Tobrīd aktuālā MTV raidījumā "Cover of Month" tēma bija Bebe Reksas (Bebe Rexha) "I Got You". Netikām raidījumā, bet pēc mēneša saņēmām ziņu no ASV, no Dženiferes, kura rakstīja: "Mēs taisām jaunu muzikālu šovu, kas būs “Youtube”. Mēs ievērojām jūsu kaveru un mums tas ļoti patīk. Varbūt vēlaties pieteikties konkursam".

Es nospriedu – šis ir viltus e-pasts.

Dairis Petrauskis: Tas ir līdzīgi kā ziņas, ka interneta loterijā esi laimējis miljonu.

Reinis Straume: Pāris mēnešus vēlāk atnāk cits e-pasts no citas sievietes, kas atsaucas uz pirmo sievieti un jautā, vai mēs saņēmām ziņu? Un tagad jau šovam ir dots nosaukums "Best Cover Ever". Un pieteikšanās notiek tagad. Abas personas pārbaudīju “Linkedin”, un mēs konkursam pieteicāmies.

Kas bija tas jūsu spēks?

Reinis Straume: Šis kavers bija savādāks pieteikums. Ļoti daudzi šādos konkursos piesaka pliekanas versijas vai mēģina iegūt wow faktoru ar savām vokālajām spējām, kas ir četrreiz labākām par īsto mākslinieku. Mēs, pirmkārt, šo kaverversiju negatavojām īpaši konkursam. Mums vienkārši bija kaverversiju grafiks. Mēs bijām nolēmuši, ka šoreiz taisīsim pusakustisko versiju, un tā pie mums atnāca ļoti viegli. Šo kaverversiju radīšana ļāva trenēties aranžējumā, jo visas izvēlētās dziesmas pašas sevi bija jau pierādījušas. Tā jau runā, ka veiksme ir gatavošanās un sakritības summa, un "Best Cover Ever" tā arī bija.

Marka: Nokļuvuši Losandželosā, mēs daudz jautājumus neuzdevām. Tomēr vienu sapratām, ka šovā esam vienīgā grupa no Eiropas. Atbraucot atpakaļ uz Latviju, pirmais goda cēliens bija pārsteigums par to, ka ziņu par mūsu uzvaru šovā nopublicējusi Amerikas vēstniecība.

Dairis Petrauskis: Internets sāka runāt!

Marka: Sāka runāt, bet gausi. Mēs aizbraucām izdarīt maksimumu, ko arī paveicām. Atgriežoties mums nebija sagatavots stratēģiskais plāns.

Mums likās – tie, kuri uzskatīs par lietderīgu ziņu, gan jau to publicēs

Reinis Straume: Un bija, kas atdeva godu!

Marka: Man lielveikalā nāca klāt sveši cilvēki, lai izteiktu godu. Pēc ASV brauciena iznāca EP albums "Atspulgs". Dziesmas, kas sākotnēji bija angļu valodā, pārtulkojām uz latviešu valodu. Tā kā angliski tās dzied Reinis, šķita stulbi, ka latviski dziedātu es.

Reinis Straume: Un aizvadīto gadu esam strādājuši pie EP albuma "Neformāts". Šeit dziedu es un arī Marka, kā arī mums ir viesi Kato un Idus Abra.

Marka: Mums patīk dalīt slodzi!

Dairis Petrauskis: Es vēl par "Atspulgu" gribu piebilst, ka forši redzēt, ka arī jaunajām dziesmām tiek dziedāts līdzi.

Reinis Straume: "Liesmai" arī dzied līdzi

Dairis Petrauskis: Jā, jo tur ir daudz teksta. Šīs dziesmas ir vārdiem piesātinātas, un reāli cilvēki zina vārdus. Tas ir foršs rādītājs. Nozīmē, ka ir atrasta saikne.

Kas būtu jāzina par jauno EP "Neformāts"?

Marka: Mēs turpinām rakstīt radio draudzīgu mūziku, saglabājot savu retumu un atšķirīgumu.

Reinis Straume: Savukārt koncertos vienmēr tam visam tiek uzlikts 40 procentu roka nodoklis.

Dairis Petrauskis: Vairāk draiva bungās!

Marka: Jā, atšķirība starp ierakstu un koncertu ir liela!

Ieraksts ir maigākā, mīkstākā skanējumā, bet koncertos iet skaļi ar "džeku sviedru piegaršu".

Šajā atšķirībā rodas tās pievienotā vērtība.

Viktor, pasaki kaut ko par jauno albumu.

Dairis Petrauskis: Nākamais skaļākais instruments aiz vokāliem jaunajā ierakstā ir bass.

Viktors Maslovs: Ierakstā ar elektroniku kopā ir samiksēts dzīvais bass

Dairis Patrauskis: Dziesmu rakstīšanas process ir ļoti interesants. Šie džeki (Marka un Reinis) ir lieli meistari – piedalās " RIGaLIVE " un visur citur. Interesanti, kā džeki no manas partijas savā maģijā rada pārsteigumu. Dažkārt tas skan tā, kā sākumā biju iztēlojies, dažkārt tas ir kaut kas pilnīgi cits.

Marka: Šajā albumā maksimāli iesaistījām visus. Katram bija sava daļa. Basists jebkurā gadījumā izdomās labāku partiju par mani, jo bass ir viņa instruments.

Viktors māj ar galvu.

Marka: Saglabāt grupas faktoru – lai tas nav tikai uz papīra rakstīts, bet ir dzirdams – tā ir mana pievienotā vērtība, ko es redzu šajā albumā.

Reinis Straume: Es gaidu iespēju albumu spēlēt īstiem cilvēkiem koncertā.

Marka: Ja radio stacijas dziesmas spēlēs, viss notiks.

Mēs esam ļoti pateicīgi radio par mūsu dziesmu spēlēšanu un Latvijas mūzikas atbalstīšanu kopumā.

Reinis Straume: Jo vairāk Latvijas mūzika tiks spēlēta, jo labāka tā paliks. Tas nav tikai cikls, tas ir jāskata plašāk.

Marka: Ja mēs toreiz būtu beiguši nodarboties ar mūziku, mums tagad nebūtu šis pārredzamības faktors, lai varētu izvērtēt, kā bija tad un kā ir tagad.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti