Loki, šķēpi un smagā mūzika. Zemgalē notiks astotais festivāls «Zobens un lemess»

Bauskā no 9. līdz 11. jūnijam norisināsies mūsdienu  etniskās  mūzikas  un  seno  amatu  festivāls "Zobens un lemess", ko iecienījuši smagās mūzikas un vēstures rekonstrukcijas cienītāji. Šogad festivāla muzikālo daļu iezīmē grupas no Grieķijas, Apvienotās Karalistes, Ukrainas, Lietuvas un Latvijas, tajā skaitā pagānmetāla lielmeistari "Skyforger". Senatnes gaisotni sarūpēs vēstures rekonstruktoru klubi no Baltijas valstīm, bet zināšanas papildināt interesenti aicināti lekciju teltī, informē festivāla rīkotāji.

Ieeja festivāla teritorijā un telšu pilsētiņā šogad agrāk — no piektdienas, 9. jūnija, pulksten 15.00. Koncerti sāksies piektdienas pievakarē.

Īpaši veidotais "Senais ciems" interesentus gaidīs sestdien, 10. jūnijā, no pulksten 11.00. Tajā varēs līdzdarboties liels un mazs — ciemā viss ir apskatāms, aptaustāms, iztaujājams un piemērāms.

Būs iespēja vērot zobencīņu paraugdemonstrējumus.

Iecienītā aktivitāte ir "Spēka spēles" — apmeklētāji ir aicināti pieteikties un pēcpusdienā sacensties savā starpā vairākos posmos.

"Spēļu dalībnieki šaus ar loku, metīs šķēpus un baļķus, kurš tālāk, un sacentīsies vairākās citās disciplīnās. Finālisti vilks mugurā  bruņas un turnīra laukumā noteiks, kurš iegūs uzvarētāja statusu!" apmeklētājus piedalīties aicina vēstures rekonstrukcijas kluba "Exercitus Rigensis" vadītājs Juris Ņečajevs. Šogad festivālā būs pārstāvēti vēstures rekonstruktoru klubi gan no Lietuvas, gan Igaunijas.

Pie "Senā ciema" darbosies "Latvijas Arheoklubs" ar aizvēsturiskās metalurģijas demonstrējumiem. Festivāla dalībnieki varēs iemēģināt roku dažādās prasmēs — virvju vīšanā, dabīgo šķiedru apstrādē un seno zvejas tīklu gatavošanā. Uģis un Signe Puceni no starpnozaru mākslas grupas "Serde" piedalīsies ar tradicionālo recepšu rekonstrukciju paraugdemonstrējumiem jeb "Ceļojošo virtuvi", kurā īpaša uzmanība būs pievērsta raudzētiem ēdieniem un dzērieniem.

Sestdien lekciju teltī notiks daži tematiskie stāstījumi. Ciklu atklās Gatis Kalniņš (latvijas-pilskalni.lv uzturētājs), kurš pastāstīs par Eiropas dzelzs laikmeta pilskalnu kartēšanas projektu un citām aktivitātēm Latvijas senvietu apsekošanā un popularizēšanā. Laura Aksika stāstīs par seno zemgaļu tērpu un rotām vēlajā dzelzs laikmetā un arī tās demonstrēs (rekonstrukcijas un eksperimentālās arheoloģijas grupa "Senzeme"), Dr. hist. Artūrs Tomsons ("Latvijas Arheoklubs") iepazīstinās ar jaunākajiem pētījumiem eksperimentālajā arheoloģijā, bet vēsturnieks Agris Dzenis sniegs ieskatu hroniku, ceļojumu aprakstu un dokumentu ziņās par zemgaļu apdzīvoto teritoriju, sociālo iekārtu, sadzīvi un ticējumiem 13.–16. gadsimtā.

Grupa "Skyforger"
Grupa "Skyforger"

Arī šogad festivālā uzstāsies plaši pazīstami un atzīti mūziķi, kā arī jaunākas grupas. Īpašs festivāla simbols, kas iedvesmojis arī festivāla nosaukumu, ir grupa "Skyforger".

"Priecājamies, ka uz Latvijas skatuves beidzot nokļūs blekmetāla enerģijas iemiesojums Sakis Tolis, jaudīgās grieķu grupas "Rotting Christ" frontmens ar savu jauno soloprojektu. Uz Zemgali atvedīsim arī "Varathron" — vienus no tā sauktā grieķu blekmetāla pirmā viļņa pamatlicējiem. Starp līdergrupām izceļami arī folk/pagānmetāla meistari "Theigns and Thralls" (ex "Skyclad") no Apvienotās Karalistes," programmu ieskicē festivāla rīkotājs Valdis Bērzvads.

Koncertprogramma aptvers dažādus žanrus, no postfolka līdz folkmetāla un citu metāla žanru jaudīgākajām un smagākajām izpausmēm.

Dažādībā ir arī vienojošais elements — daļai mūziķu daiļradē raksturīgi saskares punkti ar etnisko mūziku, folkloru, mitoloģiju, vēsturi un/vai dabas izjūtu un tās izpausmēm šodienas interpretācijās. Faktiski runa ir par mūsdienu cilvēku, kas interesējas par pagātni, lai, iespējams, apjaušot saknes, cēloņsakarībās apjaustu arī šodienu, uzsver festivāla rīkotāji.

No divām iepriekš pieteiktajām Ukrainas grupām, iespējams, spēlēs tikai viena. "Nokturnal Mortum" atvainojas publikai, jo Krievijas uzsāktā kara dēļ mūziķi spiesti atkal atsaukt dalību vairākos festivālos Eiropā, tostarp "Zobenā un lemesī". Uz otras grupas — "1914" (blackened death / doom metal) —  dalību festivālā vēl cer gan paši mūziķi, gan rīkotāji.

No Lietuvas šoreiz būs divas smagās mūzikas cienītājiem interesantas grupas: "Luctus" (black metal) un "Hellhookah" (stoner/doom metal).

Šovasar "Zobens un lemess" turpina piedāvāt izlasi no Latvijas metāla skatuves – uzstāsies tādi jau labi zināmi smagās mūzikas projekti kā "Darrva" (death metal), "Deodium" (death / thrash metal) un "Saturn’s Husk" (sludge / doom metal), kā arī uz festivāla skatuves pēc ilgāka laika atgriežas Latgales melanholiskā metāla celmlauzis "Sovvaļnīks". Par jaunatklājumu var kļūt jaunā blekmetāla grupa "Uguns", savukārt postfolka cienītājus priecēs "Jōra". Jestrāku noti piešķils Latvijas pagrīdes mūzika ikona "Inokentijs Mārpls". Festivāla izskaņā naktī būs ugunsskulptūra, kuru veido mākslinieks Andris Džiguns.

Turpinot līdzšinējo praksi un cenšoties pasākumu veidot iespējami videi draudzīgākā formātā, arī šogad festivāls apmeklētājiem nodrošinās daudzkārtlietojamās glāzes un mobilos pelnutraukus. Tāpat arī festivāla organizētāji aicina publiku rūpēties par vidi un izdarīt gan atbildīgas izvēles, gan cieņpilni rīkoties.

Festivāls "Zobens un lemess" notiek kopš 2015. gada. Pirmie trīs pasākumi notika Sēlijā, Lonē, bet kopš 2018. gada par festivāla mājvietu kļuvusi Bauska.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti