No indīpopa līdz melnmetālam! Marta pleiliste – klausāmies jaunāko Latvijas mūziku

Marts latviešu mūzikā ir bijis bagātīgs – izdotas žanriski daudzveidīgas dziesmas un albumi. Piedzīvotas ilgi gaidītas atgriešanās. Klausītāju komplimentus saņēmuši arī dziesmu videoklipi. Caur mūziku tiek runāts arī par sabiedriski svarīgām tēmām. 

Būū mini albums "Melnā maģija"

Mūziķes Būū mini albumā "Melnā maģija" viņa atklāj savas personības puses, kuras iepriekš ir bijušas apslēptas. Dziesmai "Melnā maģija" tapis arī videoklips. Būū saka: "Melnā maģija ir tēlains apzīmējums sabiedrības negatīvajām programmām. Manā pieredzē – ap jaunas meitenes izskatu, varēšanu, seksuālas brīvības nosodījumu un tām nemanāmajām frāzēm, kas jau no mazotnes programmē piekrist, pakļauties un klusēt. Pats svarīgākais ziņojums šajā triloģijā ir jaunas, spēcīgas mākslinieces uzvara pār šo tumšo spēku." EP triloģija sastāv no trīs dziesmām – "Labāko draugu", "Melnā maģija" un "Augstāk", un šoreiz muzikāli šīs dziesmas ir hiphops, kas dziedātājai ir mīļš žanrs.

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

Eliots, Krivenchy, Ricky Done Did It! albums "Zvejnieka dēli"

Eliots, Krivenchy un Ricky Done Did It!, kurus pazīstam no grupas "Singapūras satīns", marta pašā sākumā nākuši klajā ar albumu "Zvejnieka dēli", kas labi dzīvojas interneta straumētākās mūzikas virsotnēs un arī radio šobrīd skan dziesma "Skumjas", kurā izmantots sempls no grupas "Zodiaks" šāda paša nosaukuma dziesmas. Trio ir asprātīgi muzikālo kolāžu veidotāji, kas savu iedvesmu gūst no šobrīd aktuālā. Piemēram, apdziedātas tiek pārziemošanas tendences Tenerifē. Iesmīnēts par vieglas naudas un baudas tīkotājiem. Protams, neiztrūkstoša ir romantika un sirdsāpes. Klausoties albumu nāk prātā gan Viļa Lāča grāmata "Zvejnieka dēls", gan Frederika Beigbedera "14.99 eiro" – abos gadījumos šis albums būtu iederīgs skaņu celiņš.

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

Edgara Rubeņa albums "Sea Unbound"

Edgara Rubeņa albumā "Sea Unbound" ir apkopoti astoņi skaņdarbi solo akustiskajai ģitārai, kuros mūziķis turpina iesaistīties dialogā ar agrīnajām blūza un regtaima tradīcijām. Albuma pieteikums vēsta: "Šī veci skanošā, bet pilnībā svaigi rakstītā un spēlētā mūzika atspoguļo ģitārista interesi par muzikālo tradīciju dzīvības pazīmēm – vispāratzītu vērtību pārdefinēšanos laika ritējuma iespaidā. "Sea Unbound" seko pagājušogad publicētajam ierakstam "Slow Lightning" un ir gaidāmās triloģijas "Pains And Boogies" otrā nodaļa." Rubeņa detalizētajā spēlē ir rotaļas prieks un vieglums, kas aizrauj, lai gan mūsdienām šī nav tipiskākā mūzika. Bet ne jau par žanriem, stiliem un tendencēm šeit ir stāsts, bet gan par to telpu, ko Rubenis izveidojis no skaņām, kurā katram klausītājam iegūt savu individuālo pieredzi. Albums rada atmosfēru, mieru, pacels augšā atmiņas un sajūtas. Albuma atvēršanas koncerts notiks Rīgā 6. maijā, Ģertrūdes ielas teātrī.

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

Zelmas albums "Diamond Dust"

Zelma ir pazīstama kā repere, kas darbojas plašā radošajā diapazonā. Jaunizdotais albums "Diamond Dust" ir atmosfērisks un stilistiski daudzveidīgs. Muzikāli svarīga vieta ir ģitāras solo, un tas raisa patīkamu nostalģiju. Atgriežoties pie hiphopa, "Diamond Dust" labi paplašina žanra izpratni arī šajā jautājumā. Hiphops ir labās attiecībās ar elektronisko un ambiento mūziku. Piemēram, dziesmā "Blue" Zelma sadarbojusies ar elektroniskās mūzikas producentu Kashuks, kurš labi zina arī hiphopu. Albuma ierakstā līdzdarbojušies arī Arturs Liede, Andrjus Jaņuns un Filips Batarags, pazīstami no grupas "Jānis Bukums". Savukārt dziesmā "In The Dark" Zelmas viesis ir Ralfs Eilands.

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

Gustavo albums "Tagad tikai sākās"

Gustavo ir viens no Latvijas repa skatuves aizsācējiem un ilgu laiku bija iesaistījies projektā ar nosaukumu Arstarulsmirus. Atsaucoties publikas aicinājumam, Gustavo atgriezās 2022. gadā ar diviem singliem un koncertu, un šajā martā ir izdots albums "Tagad tikai sākās". Albums ir pašrefleksija, kurā dzirkstī pašironija un dažādi mākslinieciskās valodas izteiksmes līdzekļi. Ar vārdiem veidotās domformas ir plašas, sagādājot citātus no Gustavo daiļrades, kas skanēs asprātīgi arī tiem, kas ar Gustavo tikai iepazīsies, piemēram, dziesmā "G.komats". Albuma viesi ir "senie cīņu biedri" Ozols un Čižiks albuma tituldziesmā, kā arī Dj Monsta un ansis dziesmā "Efekts".

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

Grupas "YR" mini albums "Saules sāpes"

Ja saista alternatīvāks skanējums, tad grupas "YR" trīs skaņdarbu albums "Saules sāpes" būs īstā izvēle. "YR" ir jauna melnmetāla (black metal) grupa, kura fundamentālas cilvēku "ēnas" izspēlē transcendentālu skaņu virpuļos.

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

Grupa "Perestroika" dziesma "Angelice Mimics"

"Angelice Mimics" ir pirmais singls no "Perestroikas" no drīzumā gaidāmā otrā albuma. Dziesma uzdod filozofisku jautājumu: "Kas notiek brīdī, kad saturs kļūst tik daiļš un pilnīgs, ka tas sāk apdraudēt mākslu un tās radīšanas priekšnosacījumus?" Muzikāli to varētu raksturot kā rokmūziku, kurai piemīt dejošanas potenciāls.

Fiņķa un Patrishas dziesma "Raķešu zinātne"

Hiphopa mākslinieks Fiņķis un dziedātāja Patrisha publiskojuši kopīgu dziesmu "Raķešu zinātne", kuras videoklips saņēmis daudz komplimentu un dziesma guvusi ļoti labus rezultātus mūzikas straumēšanas vietnēs. "Šī dziesma man atgādina par cilvēkiem, bez kuriem šī dzīve būtu daudz tumšākās krāsās," stāsta Fiņķis. "Rakstot šo dziesmu, sevī risināju konfliktu, kas rezultējās ar manis paša cieti būvētā ego demontāžu. Ņem vieglāk – šī nav raķešu zinātne!" Līdz ar dziesmu Fiņķis izziņojis trīs koncertus: 5. aprīlī kultūras namā ‘Wiktorija" Liepājā, 6. maijā Cēsīs, "Fonoklubā" un 13. maijā Jelgavas "Melno cepurīšu balerijā".

Grupas "Citi zēni" dziesma "Vecumdienas"

Ar lirisku un asprātīgu dziesmu "Vecumdienas" grupa "Citi zēni" ieskatās nākotnē gan poētiski, gan pavisam tieši – Toma Harjo radītajā videoklipā. "Nav viegli pieņemt faktu, ka mēs visi paliekam vecāki. Mums vienmēr ir bijis interesanti apdomāt to, kādi būsim, kad varēsim saukt sevi par senioriem. Vai mums būs izejamie trauki sekcijā, vai mēs arī iegādāsimies TV programmu laikraksta versijā, vai arī mums būs divi pāri ar brillēm," šādus jautājumus par grupas jaunāko veikumu mudina apdomāt solists Dagnis Roziņš. "Vecumdienas" iezīmē jaunā albuma tuvošanos.

March dziesma "The Man Come Get It"

Par repa brīnumbērnu dēvētais reperis, ventspilnieks March (Martins Šimpermanis), publicējis video dziesmai "The Man Come Get It", kurā piedalās arī ASV repa superzvaigzne Redman. Leģendārais amerikāņu reperis klipā dalās atziņās par, viņaprāt, īsto hiphopa skanējumu. Jāatzīmē, ka March ir viens no retajiem latviešu reperiem, kurš izpilda dziesmas angļu valodā un ir izpelnījies pasaulē zināmu hiphopa izpildītāju atzinību.

Fonda "Viegli" dziesma "Nakts ugunīs"

Imanta Ziedoņa fonds "Viegli" marta viducī publicējis dziesmu "Nakts ugunīs". Dziesmā saplūst folka un poproka stilistika, tā stāsta par uzticēšanos, kas no tumsas izved ārā gaismā. Līdz ar dziesmas izdošanu tiek izziņota koncertu sērija "Es būšu tur" par godu Imanta Ziedoņa deviņdesmitgadei šī gada 1.–3. maijā Latvijas Nacionālās bibliotēkas Ziedoņa zālē.

Grupas "P.S.PMS" dziesma "Saisti"

Ar dziesmu "Saisti" plašākai auditorijai sevi piesaka grupa "P.S.PMS", kurā apvienojušās trīs spilgtas mūziķes – Kristīne Pāže, Evija Vēbere un Elīna Silova. Grupa izveidota, lai būtu sinerģijā ar sev tuvām, dvēseliski radniecīgām sievietēm, kuras rada mākslu, iedvesmojoties no savas sarežģītās jūtu pasaules. "Katra mūsu tikšanās ir terapija ar pievienoto vērtību – īpaša skaņa ar raksturu," saka mūziķes, kuras šobrīd strādā pie kopīga albuma. Dziesma "Saisti" ir ambients indīpops, kurā izceļas katras dziedātājas balss vienlaicīgi veidojot kopēju apli, šādi atspoguļojot dziesmā pausto ideju par "nebeidzamajiem diedziņiem", kas cilvēkus saista vienu pie otra.

Katō dziesma "Teikšu, kā ir"

"Dziesmas "Teikšu, kā ir" tēls, izdzīvojis dusmas un aizvainojumu par attiecību noslēgšanos, sāk emocionālu cīņu pats ar sevi. Teiciens "prom no acīm, ārā no sirds" šī tēla sakarā nedarbojas – ilgas valda pār citām emocijām. "Iespējams, kāds uzskatīs, ka šī ir kārtējā dziesma par mīlestību, bet jāatzīst, ka cilvēku savstarpējo attiecību līkloči nemainīgi ir mans iecienītākais temats. Rakstot tas paver iespēju izdzīvot dažādus scenārijus un meklēt situāciju risinājumus, jo divu pilnīgi vienādu attiecību modeļu nav," par dziesmu stāsta Katō.

Grupas "Nova Koma" dziesma "Viena diena dzīvē"

Grupa "Nova Koma" piedāvā dziesmu "Viena diena dzīvē", kas ir veltījums katram cilvēkam piemītošajiem paradumiem, kuriem nav skaidrojuma, bet cilvēkam tie darbojas. Dziesmai ir savāds, bet vēstījumam ļoti atbilstošs videoklips – "Nova koma" klausītāju uzaicina savā videospēlē.

Grupas "Tūkstoš ceļi" dziesma "Gabaliņš"

Alternatīvā roka grupa "Tūkstoš ceļi" jaunajā dziesmā "Gabaliņš" stāsta par nejaušām satikšanām, par pārejošām draudzībām, nepiepildītām ilgām un liegām skumjām. Stāsts izpildīts enerģiski, vārdu rīmes, vārdu deminutīvus prasmīgi savijot ar mūzikas ritmu, gala rezultātā radot visnotaļ "lipīgu muzikālu gabaliņu".

Artura Duboka dziesma "Tev"

Ar dziesmu "Tev" pie klausītājiem martā atgriežas arī Arturs Duboks, kuru pazīstam no divtūkstošo gadu supergrupas "A-Eiropa".  Dziesma "Tev" ir popdziesma, kas stāsta par šķiršanos no mīļotās.

strüberga dziesma "Reivs Čiekurkalnā"

Repera strüberga jaunā dziesma  "Reivs Čiekurkalnā" vēsta par dzīves pabērniem. Muzikāli turot intensivitāti, reperis ir emocionāli niansēts un viņa balsī dzirdama iejūtība un līdzjūtība. Viņš saka: "Dziesma ir stāsts par aizmirstajiem un pazudušajiem. Pasaule, kura tiek slēpta un nosodīta. Es novēlu visiem, kam ir dziesmā paustās sāpes, skumjas un nemiers, spēt izrauties no tā un rast mieru, laimi un spēku izķepuroties."

Grupas "Olas" dziesma "Dzīvot kaifs"

Grupa "Olas" pēc ilgāka klusuma brīža atgriežas pie klausītājiem ar dziesmu "Dzīvot kaifs", kas šobrīd mūzikas straumēšanas vietnēs ir viena no populārākajām dziesmām. Sapludinot vairāku stilu – hiphopa, popa un elektroniskās deju mūzikas elementus – mūziķi aicina ļauties dzīvei un izbaudīt to. Dziesmā dzirdami arī Misters Krūmiņš un "heywhosthatkid". "Dzīvot kaifs" piesaka drīzumā gaidāmo albumu. Aprīlī "Olas" atgriežas arī ar koncertiem Saldū, Valmierā, Jelgavā, Jēkabpilī, Liepājā un Rīgā.

Arta Borisa un Ritas Ray dziesma "Can You Dance?"

"Kas notiek, kad virtuozs džeza pianists aizraujas ar dažādiem sintezatoriem, analogo instrumentu skaņām un dzīvespriecīgiem ritmiem? Tieši uz šo jautājumu spēs atbildēt latviešu izpildītājs un producents Artis Boriss," skan dziesmas "Can You Dance?" pieteikums, kurā latviešu pianists Artis Boriss sadarbojas ar igauņu dziedātāju Ritu Ray un Igaunijas leiblu "Funk Embassy Records". Dziesma jau ieguvusi atzinīgu novērtējumu no fanka žanra zinātājiem, akcentējot mūziķu spēju savienot ballītes atmosfēru ar niansēti smalku, maigu noskaņu.

Mickeen x Ods x E.V. dziesma "Gaisma krīt"

Mūzikas producents Mickeen izdod otro albuma singlu "Gaisma krīt", kas sarakstīts kopā ar reperiem Odu un E.V. Dziesma pauž vēstījumu, ka arī tumšos laikos jāsaglabā cerība. Reperi klausītāju ved cauri pašanalīzei un bažām, kas pārņem, domājot par nākotni. Galu galā miers tiek atrasts atmiņās un sajūtās par vecmāmiņu. Reperis Ods saka: "Dziesmas otrā daļa tekstuāli ir maza uzelpa, kas tiek sasaistīta ar manu vecmāmiņu. Kad pasaule apkārt brūk, es paveros debesīs tāpat kā kādreiz uz savu vecmāmiņu. Kamēr debesis nav man uzkritušas virsū – viss ir kārtībā."

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

Agnesses dziesma "Sarkani karogi"

Jaunā dziedātāja Agnesse, kas ir arī savu dziesmu autore, martā klausītājiem piedāvāja dziesmu "Sarkani karogi". Tā ir pirmais singls no maijā gaidāmā mini albuma "Uz augšu" ar aicinājumu un iedrošinājumu apzināties savu spēku un uzņemties atbildību pār sevi.

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

Saint Levića dziesma "Pieradini mani"

Ar dziesmu "Pieradini mani" jaunā dziedātāja Saint Levića (īstajā vārdā Santa Daņeļeviča) aicina lolot labos mirkļus un atrast mieru, esot dažādu dzīves sniegto izaicinājumu virpulī. Tā tapusi, dziedātājai sadarbojoties ar Lūciju Sičevsku un Patriku Pētersonu nometnē "RIGaLIVE". Dziesmas videoklipā galvenā varone "uzlaiko" dažādu sieviešu tēlus, kas simbolizē brīvību savā pašizpausmē un to, ka mēs katrs pavisam noteikti varam būt tāds, kāds esam. Videoklipa režisore un operatore ir Katerina Jakovļeva.

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

Grupas "Atspulgi" dziesma "Elpojam mieru"

Grupas "Atspulgi" kodolu veido Ilze Rijniece un Pauls Arnicāns, un jaunā dziesma "Elpojam mieru" ir stāsta turpinājums novembrī izdotajam singlam "Par viņu". "Dziesmu "Elpojam mieru" uzrakstījām radošajā nometnē ārpus pilsētas esošajā viesu namiņā, kurā burtiski valdīja miers. Pēc pilsētas skrējiena šis klusuma kontrasts bija iedvesmojošs, " saka "Atspulgi".

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

Artura Gruzdiņa un vokālās studijas "Knīpas un knauķi" "Dziesmiņa par ielas šķērsošanu"

Ar izglītojošu un atbildīgu "Dziesmiņu par ielas šķērsošanu" klausītājus uzrunā mūziķis Arturs Gruzdiņš un bērnu vokālā studija "Knīpas un knauķi". Viegli atkārtojamā melodija labi palīdzēs iegaumēt ceļu satiksmes noteikumu pamatprincipus, kurus reizi pa reizei der atkārtot arī pieaugušajiem.

"Atver acis un sirdi" – Dauna sindroma diena 2023

21. marts ir Pasaules Dauna sindroma diena. Lai veicinātu izpratni par Dauna sindromu, tapusi liriska, melodiska kompozīcija "Atver acis un sirdi", kuru ieskaņojuši "Melo-M", Dināra Rudāne un Elza Auzāne. Tās autori ir dramaturģe, rakstniece Rasa Bugavičute-Pēce un komponists Kārlis Auzāns, bet videoklipa režisors – Emīls Alps. Dauna sindroms ir biežākā no ģenētiskajām izmaiņām, un tas rodas, ja cilvēkam šūnu dalīšanās procesā izveidojas 47 hromosomas tipisko 46 vietā. Latvijā ir gandrīz 1300 cilvēku ar Dauna sindromu, un vairāk nekā 400 no viņiem ir bērni. Cilvēki ar Dauna sindromu var dzīvot patstāvīgi, strādāt un veidot ģimenes, ja dzīves laikā saņem nepieciešamo atbalstu.

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti