NABA Top

Top 25/10 LV jaunumi: P.S.PMS, Jānis Irbe, Nova Koma, Medniex, Ģirts Koknēvičs u.c.

NABA Top

Top 25/10 LV jaunumi: PJ Harvey, Beach House, Calvin Johnson, Oghre u.c.

Top 25/10 LV jaunumi: Dižskabargas ievārījums, Cordload, I.Daksis, Public Image Ltd. u.c.

Kad visa māja izārdīta un desas no ledusskapja nospertas – jaunumi «Radio Naba» mūzikas topā

Latvijas mūzikas topā "Dižskabargas ievārījums" sevi iepazīstina ar dziesmu "Suns un Kaķis", "Cordload" piedāvā kompozīciju "Bricks", un "Ameha" klausītāju vērtējumam nodod singlu "Demons". Ar singlu "Saldūdens" sevi iepazīstina Latvijas alternatīvajā mūzikā zināmu cilvēku apvienība "Pretplūsma". No janvāra sākumā izdotā studijas albuma "Vientuļās Revolūcijas" dziesminieks Imants Daksis piedāvā "Sāpes". 

Ārzemju mūzikas jaunumos atgriežas "Public Image Ltd." ar dziesmu "Penge", leģendārie "Underworld" izdevuši "and the colour red", un "Felicita" apvienojusi spēkus ar Kerolainu Polačeku dziesmā "Spalarkle (Alys)". Tāpat ārzemju  topā ienāk divi singli no drīzumā gaidāmiem albumiem: "La Femme" – "Aloha Baby" un "Rancid" – "Tomorrow Never Comes".

"Dižskabargas ievārījums" – "Suns un Kaķis"

Jaunais pank-folk-džeza projekts "Dižskabargas ievārījums" sevi piesaka "Radio NABA" klausītājiem ar rotaļīgo singlu "Suns un Kaķis". Paši grupas dalībnieki dziesmas radīto ainavu apraksta ar vārdiem: "Kad visa māja izārdīta, desas no ledusskapja nospertas, puķu vāzes apgāztas un piens izlakts, nav šaubu, kurš to sastrādājis! Sēž abi, bez kauna un goda, kāri ķepas laizīdami. Bez pēriena te neiztikt!"

Savukārt par pašu projektu "Dižskabargas ievārījums" dalībnieki komentē, ka tas "ir savā struktūrā mainīgs un neprognozējams. Tas ir spontāns, spurains, nenoslīpēts un, ļoti iespējams, arī mazliet sāpīgs. Tiecas uz cilvēces nepilnīgajām virsotnēm, jo tā ir ne tikai vienkāršāk, bet arī jautrāk! Mēro taku pa tām panciski nevērīgā, tomēr elegantā garā! Kāds pildījums būs nākamajā ievārījuma burciņā – kas zina? Pa kādai skabargai noteikti!"

"Suns un Kaķis" autori ir Inese Neimane un Mārcis Bauze Krastiņš, teksts aizgūts no tautasdziesmas, bet ierakstā piedalījušies Inese Neimane, Mārcis Bauze Krastiņš, Rihards Rikmanis, Guntis Veilands, Krišjānis Kupcāns. Ieraksts tapis studijā "Gateris", audio māsterējis Lomiks jeb Ģirts Laumanis.

"Cordload" – "Bricks"

Elektroniskās mūzikas mākslinieks "Cordload" par sevi sociālajos tīklos neko daudz neatklāj. Pavīd pāris ziņas no pagājušā gada, kurās minēts "Cordload" izveidotais remikss Jāņa Ruņģa dziesmai "Fikcija", kas klausāms straumēšanas vietnē "Spotify". Šogad izdoto singlu "Bricks" pats autors piesaka ar vārdiem: "jaunais skaņdarbs ir pakāpiens malā no "Cordload" ierastās elektroniskās mūzikas".

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

"Ameha" – "Demons"

"Ameha" ir jauna rokgrupa no Latvijas, kurā apvienojušies Oskars Broks, Dāvis Bortiņš, Aivis Putniņš, Arnolds Bušs un Klāvs Kačevskis. Kā savas galvenās ietekmes grupa min klasisko roku, britu indī un moderno mūziku, bet savu skanējumu apraksta ar vārdiem "daudzveidīgs, melodisks un dinamisks, kurā saplūst spēcīgi ģitāras rifi, melodiski solo, "British Invasion" elementi un harmonisks vokāls". Jaunākais singls "Demons" vēsta par pārņemošu negatīvu domu un sajūtu sprostu, no kura iekšējiem mutuļiem jālaužas ārā, lai tiktu uz priekšu. "Jāpieņem, ka pagātni nevar mainīt un mums tā jāatlaiž," dziesmas video aprakstā atgādina autori.

"Pretplūsma" – "Saldūdens"

Apvienība "Pretplūsma" izdevuši savu pirmo singlu "Saldūdens", kam pamati ielikti jau 2022. gada vasarā, "džemojot" zem klajas debess. Sākotnēji improvizētais ieraksts arī saglabāts un kļuvis par dziesmas fināla versiju. Jauno singlu radījuši mūsu alternatīvajā mūzikas pasaulē zināmi vārdi: Gatis Gavars ("Šeit Nedzīvo Polārlāči"), Vents Feldmanis ("Šeit Nedzīvo Polārlāči"), Ričards Dauksts ("Podruga", "Juuk", "Careless Afterlife", "m3rTrA") un Elīza Daine ("Purple Negative").

Tāpat kā tapis "Saldūdens", tā arī eksistē pati mūzikas apvienība – eksperimentējot, improvizējot, "džemojot" brīvā dabā. "Mērķis ir ierakstā noķert to pašu pirmo sajūtu, kas radusies, improvizējot. Pēc tam to, protams, apstrādājam un piespēlējam trūkstošo. Noteikti plānojam arī kādu dzīvo uzstāšanos, bet tā varētu skanēt mazliet savādāk, un nav zināms, kad līdz tam tiksim," par projektu un nākotnes plāniem komentē Gatis. Ņemot vērā, ka šis ir pirmais apvienības pieteikums klausītājiem, uzreiz pamanāma ūdens tematika izvēlētajos nosaukumos. Šī sakritība gan nav apzināti izvēlēta tendence, bet gan "diezgan nejauša šim gabalam". "Elīza izdomāja dziesmas nosaukumu. Toties nosaukums "Pretplūsma" patiesībā nāk no cita projekta demo, kurš tiks izdots daudz vēlāk un ar citu nosaukumu," stāsta mūziķi.

Imants Daksis – "Sāpes"

Šī gada janvārī jaunāko albumu "Vientuļās revolūcijas" izdeva ekspresīvais un "Radio NABA" klausītājiem labi pazīstamais dziesminieks Imants Daksis. Darbs pie šī albuma sākts jau 2017. gadā, tādēļ, iespējams, ka ne viena vien kompozīcija jau iepriekš sadzirdēta Dakša koncertos. Pats autors par albuma radīšanas procesu komentē, ka tas ir "visgrūtāk nākušais, vissāpīgākais gara bērns". "Gan ārēju apstākļu, gan iekšēju pārdzīvojumu piestrāvotais albums ir sanācis daudz laikmetīgāks, nekā tapšanas procesā to biju spējis iedomāties. Šīs dziesmas nu ir kļuvušas par skaņu celiņu veselam laikmetam, tomēr tāda nebūt nebija sākotnējā iecere. Mans mērķis bija radīt skaistu post-folka albumu – veltījumu Latvijas valsts simtgadei, kurā skanētu pārsvarā akustiski instrumenti un ģitāras pavadījumi tiktu aizstāti ar kokles pavadījumiem. Sajūtās izdzīvoju Pirmo pasaules karu un Latvijas valsts pirmsākumus. Vairākus gadus nepārtraukti gremdējos reminiscencēs par karu, līdz tas pēkšņi kļuva par skaudru realitāti," saka Daksis.

"Radio NABA" klausītājiem piedāvātais singls "Sāpes" ir par "to īpatnējo un nepastarpināto sāpju pieredzēšanas procesu, ko mēģinām noreducēt uz konkrētu īslaicīgu, lielākoties traucējošu sajūtu, bet kas, plašāk aplūkots, kļūst par sinonīmu vienai no dzīvi raksturojošām kvalitātēm". Ierakstu tapšanā piedalījušies: Imants Daksis (balss, akustiskā ģitāra), Kristīne Ādmine-Liepa (akustiskās un elektriskās kokles), Toms Valmiers (kontrabass), Mikus Čavarts (sitamie instrumenti, perkusijas), Miķelis Vanags (elektriskā solo ģitāra).

"Public Image Ltd." – "Penge"

Ar ziņām par šī gada 11. augustā gaidāmo vienpadsmito studijas albumu grupa "Public Image Ltd." izdevuši singlu "Penge". Jaunais albums "End Of The World" būs pirmais apvienības albums astoņu gadu laikā. Vēl nesen īru grupa viesojās "Radio NABA" topā ar emocionāli piesātināto kompozīciju "Hawaii", kas ir izteiktā pretstatā jaunajam singlam "Penge", kuru dekorē vikingu estētika. "Hawaii" oriģināli izdota kā apvienības pieteikums Eirovīzijas dziesmu konkursam, bet nu kļuvis skaidrs, ka arī šī dziesma būs iekļauta jaunajā albumā kā noslēdzošā kompozīcija. Ziņas par jauno albumu publicētas līdz ar Eiropas un Lielbritānijas turnejas datumiem šī gada rudenī, no kuriem mums tuvākais ir 12. oktobra koncerts Tallinā.

"Underworld" – "and the colour red"

Britu elektroniskās mūzikas leģendas "Underworld" ir atpakaļ ar pirmajiem jaunumiem kopš 2019. gada radošā projekta-maratona "DRIFT Series". Jau marta nogalē Karls Haids un Riks Smits uzstājās Bristolē un Londonā, kur savu pirmatskaņojumu piedzīvoja četri jauni singli. Viens no tiem "and the colour red" aprīļa sākumā izdots oficiāli, lai gan bez papildu komentāra no apvienības. Nemierīgais un nepilnas sešas minūtes garais singls piedāvāts arī "Radio NABA" klausītāju vērtējumam ārzemju mūzikas topā. Pārējās trīs jaunās "Underworld" dziesmas, kas līdz šim atskaņotas tikai velsiešu dueta uzstāšanās laikā, ir "Gene Pool", "Strawberry Hotel" un "Denver Luna". 

Felicita ft. Caroline Polachek – "Spalarkle (Alys)"

felicita no ierakstu leibla un mākslinieku kolektīva "PC Music" (jāatzīmē, ka felicita identificējas kā nebināra persona un izmanto viņš/viņa/viņi vietniekvārdus) aprīļa sākumā izziņoja savu otro studijas albumu "Spalarkle". Gaidāmā plate tiks izdota 5. maijā un sekos 2018. gada albumam "hej!". No "Spalarkle" pie klausītājiem jau nonākuši vairāki singli-sadarbības: ar "Kero Kero Bonito" kopīgi radītais "Cluck", "YoungQueenz" pievienojās singlā "Beast" un pagājušajā mēnesī izdots "Riff Raff" ar "OhEm" dalību. Jaunajā singlā "Spalarkle (Alys)" pievienojas Kerolaina Polačeka, kas pavisam nesen izdevusi lielisko albumu "Desire, I Want To Turn Into You". Abu māksliniecisko vīziju un talantu sintēze izceļ unikālākās felicita un Kerolainas radošās šķautnes, ko papildina atbilstoši kolorīts video.

"La Femme" – "Aloha Baby"

Francijas apvienība "La Femme" tikai pirms aptuveni pusgada izdeva spāņu mēlē iedziedāto albumu "Teatro Lucido", bet nu jau pēc nepilna mēneša, 19. maijā, grupa turpinās par "Odyssey" nodēvēto ierakstu kolekciju. Gaidāmā plate "Paris-Hawaï" būs konceptalbums par Havajām, kā liecina ne tikai albuma un "Aloha Baby", bet arī citi dziesmu sarakstā redzamie nosaukumi, piemēram, "L’hawaienne", ko arī jau iespējams noklausīties, "Moe'uhane Pa’ani" un "Imagine Waikiki". 

Psihodeliski tropiskajā "Aloha Baby" līdz ar "La Femme" lielisko skanējumu dzirdams arī Lizijas Elisonas ierunāts piedziedājums. Jaunajā singlā arī var sajust vispārēju "Paris-Hawaï" skaņu ainavas ieceri, ko Marlons aprakstījis kā "ūdeņu tematika ar dronu un meditatīvu mūziku – Havaju salu komponentes".

"Rancid" – "Tomorrow Never Comes"

Bērkli panku leģendas "Rancid" iepriekšējo albumu "Trouble Maker" izdeva 2017. gadā, bet līdz šim blices dalībnieki aktīvi darbojušies dažādos blakus projektos. Nu nesavaldāmais kvartets atgriezies ar jaunu singlu "Tomorrow never Comes" un ziņām par desmito studijas albumu, kas arī tiks izdots ar nosaukumu "Tomorrow Never Comes" jūnija sākumā. Albuma producēšanā piedalījies "Bad Religion" ģitārists un "Epitaph Records" vadītājs Brets Gurevics. Straujais, agresīvais un enerģiskais singls izceļams ne tikai kā apvienības jaunā albuma ieskandinātājs, bet arī kā reta reize, kad "Rancid" dziesmā dzirdami vokāli no trīs orģinālajiem apvienības dalībniekiem: Tima Ārmstronga, Meta Frīmena un Larsa Frederiksena.

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti