Labrīt

Krāpnieki izmanto mākslīgo intelektu, lai viltotu balsi un uzdotos par citām personām

Labrīt

Ulda Brieža fotoizstādē "Brīvam būt" skatāmi kultūras personību portreti

Kišu ģimene no Rēzeknes gatavo koncertprogrammu, aktualizējot ģimeniskās vērtības

«Mīlam viens otru un šo pasauli» – Kišu ģimene no Rēzeknes gatavo koncertprogrammu «Piedzimt mūzikai»

Rēzekniešu Alda un Gunas Kišu ģimenē aug trīs bērni – deviņgadīgais Gints, piecgadīgā Aiva un trīsgadīgais Stefans. Abi vecāki ir mūziķi un ikdienā ne tikai muzicē, bet arī strādā par mūzikas pedagogiem. Šobrīd viņi aktīvi gatavo savu pirmo ģimenes koncertprogrammu "Piedzimt mūzikai". Popularizēt ģimeniskās vērtības, priecāties par kopā būšanu un sniegt pozitīvas emocijas – tas esot galvenais šīs koncertprogrammas uzdevums. Šobrīd vēl notiek aktīvs mēģinājumu process, bet jau tagad viņos ir apņemšanās ar koncertiem apceļot Latviju.

Ar Kišu ģimeni – tēti Aldi, mammu Gunu un viņu trīs bērniem Gintu, Aivu un Stefanu – Latvijas Radio tiekas viņu dzīvoklī Rēzeknē. Tobrīd viņi vienā no istabām mēģina skaņdarbus savai koncertprogrammai "Piedzimt mūzikai". "Tā ir tāda mājas ierakstu studija – mūsu vajadzībām," stāsta tētis Aldis. "Mēs ierakstām dažādus demo ierakstus, eksperimentējam un radoši darbojamies." "Mācāmies instrumentus, kad vajag," piebilst deviņgadīgais dēls Gints.

Viņš ir vecākais no trīs bērniem. Mēģinājumā viņš uz klavierēm spēlē fragmentu no skaņdarba, ko izpildīs ģimenes koncertprogrammā. "Es parasti smejos – mūsu kaimiņi klausās tikai labu mūziku neatkarīgi no tā, vai viņi to grib. Bet mūsu kaimiņi ir pieklājīgi – viņi neko sliktu nesaka," stāsta Aldis, viņi kopīgi savā mājas studijā radoši darbojas vismaz reizi nedēļā. "Bet tas var būt arī katru dienu. Kurš pirmais apsēstas pie kāda instrumenta, sāk muzicēt, tad pārējie atnāk un pievienojas, un tas var ieilgt."

Kišu ģimene
Kišu ģimene

Abi vecāki ir mūziķi. Guna Kise ir ērģelniece: "Spēlēju ērģeles, audzinu savus bērniņus, mācu arī mājmācībā visus, un strādāju Jāņa Ivanova Rēzeknes Mūzikas vidusskolā, kur arī mācu ērģelniekus."

Arī Alda Kises ikdiena paiet mūzikā un pedagoģijā: "Strādāju divās mūzikas skolās – Kārsavas Mūzikas un mākslas skolā pasniedzu pūšamos instrumentus, kā arī nu jau ļoti daudzus gadus vadu orķestri, un Rēzeknes Mūzikas vidusskolā – bērnu skolā – mācu akordeona spēli. Un pats šobrīd studēju Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijā – jau otro reizi. Pirmo reizi absolvēju kā fagotists un tagad studēju klasisko akordeona spēli."

Savukārt dēls Gints jau iet mūzikas skolas 4. klasē. "Specialitāte 4. klasē man ir klavieres, bet otro gadu mācos akordeonu vēl." Viņu meitai Aivai ir pieci gadi. Viņa dzied un jau mācās spēlēt mūzikas instrumentus: "Klavieres, ērģeles." Mamma Guna atzīst – kā piecgadīgai meitenei viņai jau ļoti labi sanāk. Jaunākajam dēlam Stefanam ir tikai trīs gadi. "Stefans, protams, vēl ir ceļā uz lielo mūziku, bet šo to viņš jau mācās – viņam ir arī savs akordeons, viņš jau trenē akordeona tremolo, jau mēģina gammu nospēlēt," par Stefana pirmajām gaitām mūzikā stāsta mamma Guna.

Kišu ģimene savā muzikālajā darbībā izmanto dažādus instrumentus.

Dēls Gints iesaucas: "Es tikko saskaitīju vienpadsmit vai trīspadsmit!"

Tētis Aldis piebilst: "Mums katram bērnam ir pa akordeonam. Mums ir ģitāras, mums ir klavieres, ērģeles, vēl dažādi taustiņinstrumenti, melodika, vijolīte, saksofons, bet tie visi koncertā neizskanēs, taču lielākā daļa."

Aldis Kise atklāj – doma par kopīgu ģimenes koncertprogrammu viņiem esot radusies jau sen: "Mēs gaidījām to īsto brīdi, kad sapratīsim, ka mūsu bērni ir pietiekoši izauguši, lai viņi spētu izturēt šo laika sprīdi uz skatuves."

"Programma ir būvēta pamatā uz mūsu ģimenes tēva Alda iekrāto pūralādi, kas šo daudzo gadu gaitā ir bijis viņa pieredzē – visas viņa grupas, kurās viņš ir spēlējis un dziedājis, darbojies," stāsta Guna Kise. "No tām mēs izvilkām pašas mīļākās ģimenei dziesmas, kas jau ir iesēdušās, folklorizējušās, kurām bērni jau zina vārdus, kas ir mums pašiem dārgākās."

"Kaut kas būs no "Dricānu dominantes", kaut kas būs no "Baltajiem lāčiem", kaut kas būs no "Ginc un Es" un kaut kas savs – mūsu ģimenes," atklāj Aldis.

"Mēs ar vīru gan kopā kādu dziesmu uzrakstām, gan atsevišķi, gan vārdus ņemam no Broņislavas Martuževas pūralādes, vai arī mana mammīte vārdus ir uzrakstījusi kādai no dziesmiņām. Arī tādas skanēs," piebilst Guna.

Meita Aiva nosauc dziesmu, ar kuru viņa uzstāsies koncertā: "Dziedāšu "Puisīti, puisīti, nu dusi"."

Savukārt dēls Gints spēlēs pat vairākus instrumentus: "Es spēlēšu koncertā klavieres un akordeonu un mazliet arī dziedāšu."

Guna Kise stāsta, ka koncertos uzstāsies arī pats jaunākais ģimenes loceklis: "Stefans īstenībā zina daudzām dziesmām vārdus. Tikai cerēsim, ka viņš tos pareizos vārdus dziedās tajā dziesmā, kura skanēs."

"Pateicībā Dievam, ka esam apdāvināti gan ar talantīgiem bērniem, gan arī pašiem ir šis mūzikas sniegšanas, dāvāšanas talants, tad mēs noteikti nedrīkstam to turēt kā sveci zem pūra, un pienāca tas laiks, kad ir jādalās. Un īstenībā tas ir arī svarīgākais, ko mēs varam darīt – dāvāt cits citam pozitīvās emocijas," Guna stāsta par šīs koncertprogrammas galveno uzdevumu. "Tā mūsu savstarpējo attiecību, laulības dzīve – tas noteikti būs centrālais. Tajā laikā, kad mēs gaidījām Gintiņu, Latvija dzīvoja dziedošo ģimeņu atmosfērā. Tas arī nesa zināmus augļus – tās ģimenes vērtības bija diezgan skaļas uz to brīdi. Tagad mēs gribam par to nedaudz atgādināt. Mēs mīlam cits citu un šo pasauli, un klausītājus un gribam ar to dalīties."

Kišu ģimenes koncertprogramma "Piedzimt mūzikai" esot jau gatava. Vēl tikai daži mēģinājumi, un skatītājiem būs iespēja apmeklēt viņu pirmo koncertu, kas notiks otrajās Lieldienās Madonas novada Degumnieku Tautas namā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti