Labrīt

Eiropas Komisija izsludinājusi pirmo uzaicinājumu uzņēmumu kopīgam gāzes iepirkumam

Labrīt

Kopš janvāra Latvijā samazinās elektroenerģijas cena, arī turpmāk tā svārstīsies

Ukraiņu diriģenti ar kori "Latvija" iestudējuši programmu "Ukraiņu kormūzikas mantojums"

Kā mīl, kā svin ukraiņi. Pēterbaznīcā skanēs spilgtākā Ukrainas laikmetīgā kormūzika

Līdzīgi kā latviešiem arī ukraiņiem ir stipras kora mūzikas tradīcijas. Tās tuvāk iepazīt piedāvās koncerts "Ukraiņu kormūzikas mantojums", kas piektdien, 28. aprīlī, notiks Rīgā, Svētā Pētera baznīcā.

Programmu veidojuši divi jauni ukraiņu diriģenti, kas, glābjoties no kara, pirms gada ieradās Latvijā un kļuva par Valsts akadēmiskā kora "Latvija" dziedātājiem.

Viņiem abiem ir diriģenta izglītība, nu viņi ar kori "Latvija" iestudējuši ukraiņu programmu un sestdien, 29. aprīlī, stāsies kora priekšā kā diriģenti.

Ar kori "Latvija" strādā arī jaunais ukraiņu diriģents Sergijs Zadorožnijs, kurš aizvadītā gada pavasarī absolvēja Ukrainas Nacionālo mūzikas akadēmiju un ieguva maģistra grādu kordiriģēšanā. Jau studējot viņš vadīja vairākus korus Ukrainā, bet, kad sākās karš, patvērumu rada Latvijā un nu jau gandrīz gadu ir kora "Latvija" tenors.

Kora "Latvija" mēģinājums
Kora "Latvija" mēģinājums

Pirms gada korim pievienojās arī ukraiņu diriģente Natālija Behma. Viņi abi izveidojuši ukraiņu mūzikas programmu un paši arī stāsies kora priekšā kā diriģenti.

Par to, ka ar kori abi diezgan daudz sarunājas latviski, Natālija Behma saka: "Mēs mācāmies gandrīz gadu. Mēs cenšamies latviski runāt ar kolēģiem, kad mēs strādājam ar viņiem, vai sarunājamies ar draugiem."

Ukraiņu diriģente Natālija Behma
Ukraiņu diriģente Natālija Behma

Sergijs Zadorožnijs piebilst krievu valodā: "Pirmie latviešu vārdi, ko mēs izdzirdējām Latvijā, bija tieši ar mūziku saistīti. Piemēram, "lēnāk", "gaiši", "no sākuma", "uztakts". Arī tagad no visiem latviešu vārdiem mēs vislabāk zinām mūzikas terminoloģiju, ar ko jau varam diezgan brīvi operēt."

"Pagājušajā gadā mums bija kursi trīs mēnešu garumā, drīz mēs iesim vēl uz vieniem kursiem, bet līdz šim mēs vēl nevaram brīvi runāt sadzīves situācijās. Savukārt darbā ar kori runāšana latviski sokas labāk," stāsta Zadorožnijs.

Programmai diriģenti izvēlējušies spilgtākos darbus no ukraiņu laikmetīgās kormūzikas, kurā ļoti svarīga gan garīgo vērtību vertikāle, gan tradicionālās kultūras kolorīts.

"Programma ietvers gan ukraiņu folkloru, gan garīgo mūziku. Tie ir divi stūrakmeņi, uz kā balstās ukraiņu kora mūzika. Mēs izvēlējāmies galvenokārt skaistākās un zīmīgākās kompozīcijas, lai Latviju iepazīstinātu ar ukraiņu koru kultūru," par koncertu stāsta Behma.

Viņu papildina Zadorožnijs: "Šis koncerts atklāj ne tikai ukraiņu kora mūzikas daudzveidību, bet arī ukraiņu cilvēku būtību. Mēs esam karstasinīga, emocionāla tauta, un šī mūzika parāda, kā mēs mīlam, cik tas ir spēcīgi, kā mēs svinam svētkus, jo mums ir ļoti daudz svētku, līdzīgi kā jums, latviešiem. Arī mēs svinam Līgo, Jāņu dienu. To visu atspoguļos koncerta programma."

Ukraiņu diriģents Sergijs Zadorožnijs
Ukraiņu diriģents Sergijs Zadorožnijs

Diriģents izceļ arī dziesmu formu un struktūru: "Tajās dažkārt klasiski paņēmieni apvienoti ar, piemēram, džezu vai garīgā mūzika ar folkloru. Tā ir unikāla, bezprecedenta kombinācija, es uzskatu."

Jautāti, kā ukraiņu mūzika skan Latvijas kora balsīs, Behma atzīst:

"Ukraiņu mūzika latviešu kora izpildījumā skan savādāk, iegūst citas krāsas. Koris dzied akurātāk, smalkāk un niansētāk.

Taču tam piemīt spēja ātri uzķert arī citus raksturus un dziedāt brīvākā un ekspresīvākā stilā, kā to dažkārt pieprasa ukraiņu mūzika, īpaši jau ukraiņu folklora, kas atspoguļo mūsu jautrās svētku tradīcijas."

Zadorožnijs par saviem novērojumiem saka: "Jūsu cilvēkiem ir ļoti lielas sirdis, jūs ļoti labi spējat saprast citus cilvēkus, tāpēc, nostājoties kora priekšā, es sajūtu ļoti lielu emocionālo atdevi. Tas ir jūtams visās dzīves sfērās šeit Latvijā un mūzikā arī."

Kora "Latvija" dziedātāja Samanta Bernāte-Dzene stāsta, ka Natālija un Sergijs, vispirms iepazīti kā dziedošie kolēģi, tagad kā diriģenti atklāj jaunas savas personības šķautnes. Skaists atklājums ir arī viņu izraudzītā ukraiņu mūzika: "Koncerts kopumā, manuprāt, būs brīnišķīgs. Jo vairāk mēs iepazīstam ukraiņu mūziku, jo tā ir kļuvusi sirdij tuvāka. Gan vārdi, gan vēstījums, kas savijas kopā ar mūziku, ir tiešām ļoti skaists."

Kora "Latvija" koncerts "Ukrainas kormūzikas mantojums" notiks piektdien, 28. aprīlī, Svētā Pētera baznīcā Rīgā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti