Labrīt

Sabiedrisko mediju uzraugu pārsteidz politiķu priekšlikums nefinansēt saturu krievu valodā

Labrīt

Noguldījumu depozītu likmes Latvijā kāpj lēnāk nekā kaimiņvalstīs

Ar koncertuzvedumu "Sveiks, Marģeri!" durvis plašāk atvērs Latvijas Radio 1. studija

Ar koncertuzvedumu «Sveiks, Marģeri!» durvis plašāk atvērs Latvijas Radio 1. studija

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Atzīmējot Starptautisko teātra dienu, pirmdien, 27. martā, Latvijas Radio 1. studijā notiks koncertuzvedums "Sveiks, Marģeri!", kas ir Maestro Raimonda Paula veltījums izcilajai mūsu kultūras personībai Marģerim Zariņam. Uzvedumā skanēs Zariņa mūzika no kinofilmām un teātra izrādēm, kā arī fragmenti no viņa stāsta "Didrika Taizeļa brīnišķīgie piedzīvojumi". Režisors ir Edmunds Freibergs, piedalīsies aktieri un mūziķu grupa, bet pie klavierēm būs uzveduma idejas autors Raimonds Pauls. Līdz ar šo notikumu skatītājiem daudz plašāk savas durvis arī turpmāk atvērs leģendārā Latvijas Radio 1. studija.

Marģeris Zariņš radījis lielisko mūziku populārajām filmām "Pie bagātās kundzes", "Ceplis", "Purva bridējs" un daudzām citām. Ļoti krāsains un humorā dzirkstošs ir arī viņa rakstītais vārds. Līdzās tam viņš pats bija ļoti spilgta, neordināra un dažādu jautru nostāstu apvīta personība.

Viņa devums ir tā vērts, lai to atkal aktualizētu – uzskata maestro Raimonds Pauls, kuram arī pašam Marģeris Zariņš ir liela autoritāte: "Mani pievilka tieši viņa kino un teātra mūzika. Viņam ir vairāki ļoti labi numuri no izrādēm, piemēram, izrādes "Anna Kareņina". Viņš strādāja arī ilgus gadus Dailes teātrī par Mūzikas daļas vadītāju. Kāpēc gan par viņu neparunāt, kāpēc gan viņu neatcerēties? Šodien vajadzētu tikt vaļā no tā, lai meklētu šo cilvēku biogrāfijās kaut kādus tumšos plankumus… Nu, nevajag! Skatīsimies godīgi uz to – tāds laiks bija, cilvēkiem bija jāizdzīvo, un to viņi arī izdarīja, bet daudzi no viņiem bija ļoti labi mākslinieki."

Raimonds Pauls pats izraudzījies Marģera Zariņa skaņdarbus, kas skanēs koncertā, izveidojis tiem apdares un būs arī pats pie klavierēm, muzicējot piecu mūziķu sastāvā. Maestro turpina: "Mūziķu sastāvs ir tipisks tā laika restorānu mūziķu sastāvam, kurā iekļāvās vijole, akordeons, ritma grupa. Restorānos toreiz vienmēr pirmajā daļā bija jāspēlē koncertmūzika, dažādi operu un operešu pārpalikumi, bet otrajā daļā – dejas. Es tajā stilā centos atlasīt arī viņa kinomūziku."

Marģeris Zariņš bija divu mūzu kalps, un – kā pats mēdza jokot – mūzika esot viņa sieva, bet literatūra – mīļākā. Arī tā būs klātesoša koncertuzvedumā, jo skanēs režisora Edmunda Freiberga atlasīti fragmenti no Marģera Zariņa stāsta "Didrika Taizeļa brīnišķīgie piedzīvojumi". Šķiet, tieši Taizeļa tēlā autors iekodējis daļu no sevis – asprātīga un vitāla bohēmista tēlu.

Dace Bonāte un Juris Bartkevičs, kā arī Ieva Aniņa un Raimonds Celms lasīs fragmentus no Marģera Zariņa stāsta, iejūtoties Didrika Taizeļa un Pankoku Onas lomās.

Šo koncertu producents Māris Briežkalns dēvē par savā ziņā revolucionāru, jo tas būs aizsākums regulāriem koncertiem ar publiku leģendārajā Latvijas Radio 1. studijā: "Latvijas Radio koncertstudija gada garumā piedāvās aptuveni četrus vai piecus koncertus, kuros cilvēki varēs izbaudīt īpašu atmosfēru, jo nu jau gandrīz 100 gadu garumā šeit ir rakstīta mūzika, pat grūti iedomāties leģendārāku vietu Latvijas mūzikai kā Latvijas Radio 1. studija. Tur ir piedzimis gan simfoniskais orķestris, gan Teodora Kalniņa koris, gan radio bigbends, gan grupa "Remix". Un tagad publikai būs šī fantastiskā iespēja, ka viņi ne tikai dzirdēs, bet arī redzēs, kur tad tas viss ir noticis un notiek. Jā, tāda revolucionāra tā ideja, un tas būtiskākais, ka mēs atkal atgādinām par mūsu kultūras vērtībām."

Jau 27. martā Latvijas Radio 1. studijā būs skatāms koncertuzvedums "Sveiks, Marģeri!", aprīlī to būs iespējams dzirdēt arī Latvijas Radio 1. programmā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti