«Rīgas festivālu» atklās «Kremerata Baltica» un franču pianists Likā Debargs

Piektdien, 26. maijā, atklās "Rīgas festivālu", kas līdz pat 21. jūnijam priecēs klausītājus vairākās Rīgas kultūrvietās un Dzintaru koncertzālē. Atklāšana gaidāma Lielajā ģildē, kur uzstāsies kamerorķestris "Kremerata Baltica" un franču pianists Likā Debargs.

"Rīgas festivālu" atklās līdz šim festivālā nebijuši mūziķi – "Kremerata Baltica" kopā ar franču pianistu Likā Debargu. Mūziķi atskaņos Latvijas koncertdzīvē retāk dzirdētus darbus – poļu komponista Miloša Magina "Stabat mater" un Trešo klavierkoncertu, kā arī Sezāra Franka Klavieru kvintetu, ko oriģināli atskaņo stīgu kvartets ar klavierēm.

"Cilvēki, kuri apmeklēja šī skaņdarba pirmatskaņojumu, arī Lists bija viens no tiem, un Sezārs bija pie klavierēm, viņiem tas nepatika. Pat Franka mūzikas cienītājiem, tāpēc ka viņiem šī mūzika šķita pārāk intensīva. Mūsdienās mēs to izbaudām tieši šī iemesla dēļ – jo tā ir tik intensīva," stāsta pianists Likā Debargs. "Radās ideja pie tā strādāt kopā ar orķestri, nevis tikai kā stīgu kvartetam. Tāpēc tagad tas skan nedaudz citādāk – vairāk kā simfonija orķestrim un klavierēm. Skaņa ir daudz masīvāka. Iespējams, ir mazāks spriegums, jo ir vairāk stīgu.  Bet tāpat skaņā ir arī vairāk jaudas, jo vairāk cilvēku to spēlē."  

Koncertā būs iespēja dzirdēt arī laikmetīgā komponista Miloša Magina kompozīcijas, kurās apvienotas zināmas melodijas – gan kaut kas no klasiskās mūzikas, romantisma, folkmūzikas, gan modernas iezīmes. Mūzika, kuru viņš mīlēja.

Likā Debargs teic: "Dažiem šī mūzika var šķist pārāk vienkārša laikmetīgajai mūzikai, bet es to redzu kā kvalitātes iezīmi – ka laikmetīgais mūziķis var veidot ko tik aizraujošu, pat tad, kad darbu dzird atkārtoti. Es domāju, ka publikai tas patiks. Katru reizi, kad to ar orķestri atskaņoju, tā ir izdošanās, jo Magina mūzika ir tik dramatiska. Klavieru partija piano concerto ir ļoti sarežģīta. Un ritmiski ļoti dinamiska. Gan ansamblim, gan orķestrim tas ir izaicinājums. Viņam patīk izmantot sinkopes. Iespējams, viņš iedvesmojās ne tikai no klasiskās mūzikas, bet arī no folkmūzikas, kas ir ļoti ritmiska, kā arī nedaudz no džeza."

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti