Kā bāka, kas rāda signālu uz priekšu. Dziedātāju Tīnu Tērneri piemin arī Latvijas mūziķi

"Rokenrola karaliene" – tā pasaulē dēvē mūžībā aizgājušo amerikāņu dziedātāju Tīnu Tērneri. Pēc ilgstošas cīņas ar slimībām dziedātāja mira 24. maijā – 83 gadu vecumā. Daudzas ārzemju slavenības ir izteikušas savu cieņu un apbrīnu par Tērneres ilgo, veiksmīgo un arī daudziem izaicinājumiem pilno karjeru. Piemēram, ASV bijušais prezidents Baraks Obama Tīnu Tērneri atceras kā dabīgu, spēcīgu un neapturamu mākslinieci, kas savas dziesmas izdziedāja gan caur prieku, gan caur sāpēm. Taču dziedātāja ir ietekmējusi arī Latvijas mūzikas jomas pārstāvjus.

Kā bāka, kas rāda signālu uz priekšu. Dziedātāju Tīnu Tērneri piemin arī Latvijas mūziķi
00:00 / 03:13
Lejuplādēt

Dziedātāja Tīna Tērnere savu karjeru uzsāka pagājušā gadsimta 60. gados. Būdama spilgta dienvidu soula stila pārstāve, ar savu emocionāli raupjo dziedājumu kļuva par vienu no pirmajām sievietēm – roka vokālās tradīcijas pamatlicējām.

Domājot par Tīnas Tērneres atstāto mantojumu sabiedrībai, "Radio SWH" valdes priekšsēdētājs Jānis Šipkēvics uzdod jautājumu – cik daudz ir zināmi mākslinieki, kuriem, dzīviem esot, tiek veidota biogrāfiska aktierfilma Holivudā, par kuriem rāda mūziklus Brodvejā un Londonas Vestendā: "Es domāju, arī vārds "Tīna" lielā mērā ir cilvēkiem tieši vai netieši kaut kādā veidā saistījies ar spēcīgas sievietes izlaušanos dzīvē, ar sava talanta pierādīšanu un iziešanu, kā saka, "caur uguni un ūdeni", "caur ērkšķiem uz zvaigznēm"."

Klausītāji vienmēr novērtēja arī dziedātājas spēcīgo balsi, enerģiju un spēju azartiski turpināt savu karjeru ilgus gadus.

Dziedātāja Olga Rajecka uzsver, ka Tīna Tērnere vienmēr ir bijusi viņai ļoti liela autoritāte: "Es esmu 80. gadu dziedātāja, un tajā laikā Tīna Tērnere bija ļoti, ļoti populāra, un es ļoti gribēju viņai līdzināties, jo viņa bija ļoti enerģiska, koša, un tas, ka viņa vienmēr uzstājās augstpapēžu kurpēs, – tas mani ļoti fascinēja, un es to cenšos darīt joprojām, bet, protams, mūzika, enerģija, dejošana – tas viss man gāja pie sirds."

Arī komponistam Zigmaram Liepiņam Tīna Tērnere ir viena no iecienītākajām dziedātājām. Viņam ir patiess prieks, ka Tīnu Tērneri ir izdevies redzēt uzstājamies dzīvē. Tas, cik enerģiska bijusi dziedātājas uzstāšanās, nav iespējams ar vārdiem aprakstīt:

"Es varu pateikt, ka pasaulē, protams, ir bezgala daudz ļoti labu dziedātāju, bet viņa ir tāda kā bāka, ja tā var teikt, kas rāda signālu uz priekšu, kas pavēra vaļā milzīgu solo mūzikas vilni."

"Tīna Tērnere, es domāju, ka ne tikai man, bet visai pasaulei ir milzīgi liela leģenda, etalons, dīva, skatuves piemērs," par Tīnu Tērneri izsakās dziedātāja Samanta Tīna. Viņa uzsver, ka ir bijis liels gods dzīvot ar tādu leģendu un karalieni vienā laikmetā. "Mani arī ne tāpat vien sauc par "Tīnu", tieši tāpēc man šī iesauka arī savulaik bērnībā ir dota – "Tīna", "Tīneidžers", tāpēc, ka man arī ir tādi lieli mati, kā savulaik Tīnai Tērnerei, tādi mazliet afro, un tad mani sāka saukt par "Tīnu". Arī viena no pirmajām dziesmām, ko es dziedāju no Tīnas repertuāra, protams, ka bija "The Best". Jā, ļoti, ļoti skumja ziņa."

Tīnas Tērneres karjera ilga vairāk nekā 50 gadus. Savā dzīves laikā dziedātāja ieguvusi astoņas "Grammy" balvas, tostarp 2021. gadā viņu uzņēma "Rokenrola slavas zālē" kā solomākslinieci.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti