25. Starptautiskajā Senās mūzikas festivālā skanēs izsmalcināta baroka mūzika

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

“Latvijas Koncerti” aicina uz 25. Starptautisko Senās mūzikas festivālu, kas notiks Rīgā un Rundālē no 10. līdz 13. jūlijam, pieskandinot koncertzāles, baznīcas un Rundāles pils krāšņās zāles ar baroka mūzikas meistardarbiem, informēja festivāla rīkotāji. 

Klausītāji varēs baudīt Georga Frīdriha Hendeļa mūziku, Rietumeiropas baroka smalkumus, angļu renesanses mūzikas pērles. Uz skatuves kāps spožie vijolnieki Dmitrijs Siņkovskis un Vadims Gluzmans, vēsturisko arfu spēles lietpratējs Endrū Lourenss-Kings no Anglijas, mūsu iemīļotie dziedātāji - Elīna Šimkus un Sergejs Jēgers, klavesīniste Ieva Saliete, senās mūzikas ansamblis no Vācijas “Paper Kite”, Rīgas Doma zēnu koris, baroka orķestris “Collegium Musicum Riga”, Latvijas Radio koris, “Sinfonietta Rīga” u.c. Mazos klausītājus Rundāles pilī priecēs koncertuzvedums "Salātlapiņa". 

25. Starptautisko Senās mūzikas festivālu 10. jūlijā Mazajā ģildē atklās vairāku prestižu Eiropas senās mūzikas konkursu laureāts, vijolnieks un kontrtenors Dmitrijs Siņkovskis, čelliste Ilze Grudule un klavesīniste Ieva Saliete, atskaņojot itāļu baroka meistardarbus. 

11. jūlijā Rīgas Sv. Jāņa baznīcā skanēs Georga Frīdriha Hendeļa mūzika, kas rakstīta pēc britu monarha karaļa Džordža II aicinājuma - komponēt kronēšanas antēmus. Ievērojot britu labākās tradīcijas, kronēšanas antēmi skanēs dzidrajās zēnu balsīs. Savukārt Elīna Šimkus koncertprogrammai ir izvēlējusies ārijas no trīs Hendeļa operām, kuras Hendelis rakstījis kādu citu valstu – Persijas, Indijas un Vācijas karaļu slavināšanai. Hendeļa mūzika uzmirdzēs savulaik par brīnumbērnu atzītā itāļu vijolnieka, komponista un diriģenta Kristiana Fratimas vadītājā “Sinfonietta Rīga” sniegumā.

12. jūlijā Rīgas Sv. Pētera baznīcā dzirdēsim Latvijā mazpazīstamu un intriģējošu baroka laikmeta mūziku no Meksikas, kurā atbalsojas ne tikai raksturīgais latīņamerikāņu temperaments, karstasinīgie ritmi un sirdi plosošā smeldze, bet arī Spānijas mūzikas tradīcijas.

Senās mūzikas speciālists Endrū Lourenss-Kings pazīstams arī kā vieds diriģents un visvairāk ieskaņojumus veikušais arfists pasaulē. Leģendārais mūziķis satiksies ar daudzveidīgos žanros rūdīto Latvijas Radio kori un augstas raudzes kamermūziķiem, kuru arsenālā gan dažādi sitaminstrumenti, gan fagots, gan baroka ģitāra un taustiņinstrumenti.

13. jūlijā koncertdienu Rundāles pilī iesāks koncertuzvedums bērniem "Salātlapiņa" pēc brāļu Grimmu pasakas motīviem. Koncerts notiks Baltajā zālē pl. 13.00. Salātlapiņas muzikālo stāstu atklās Jolantas Strikaites-Lapiņas dzidrais soprāns, Prinča lomā būs grupas “The Sound Poets” sapņotājs un solists Jānis Aišpurs, bet Raganas sprigano tēlu atveidos pieredzējusī operas soliste Sonora Vaice. Uzvedumu papildinās Latvijas Radio kora solistu balsis, kā arī Rīgas Horeogrāfijas skolas audzēkņi.

 Pl.16.00 Baltajā zālē notiks koncerts “Rietumeiropas baroka smalkumi pilī”. Senās mūzikas ansamblī “Paper Kite” apvienojušies pieci senās mūzikas lietpratēji, kas meistarību kaldinājuši izslavētās Eiropas augstskolās. Līdzās vācu baroka pārstāvja Filipa Heinriha Erlebaha greznajām skaņu mežģīnēm dzirdēsim arī viņa laikabiedru – Romā skolotā parīzieša Nikolā Bernjē un Neapoles stila iedibinātāja Alesandro Skarlati muzikālās pērles.

Pl.18.00 Rundāles pils Zelta zālē Elīna Šimkus aicina izbaudīt romantisku vakaru, klausoties lordu un milēdiju iecienītākās 16. gadsimta angļu renesanses mūzikas skaņas. Par sava solovakara galveno tēmu dziedātāja izraudzījusies – mīlestību. Elīnas dzidrā balss savīsies ar baroka flautu, ko atskaņos viena no vadošajām traversflautas virtuozēm Latvijā - Kristīne Stumbure. Savukārt ģitāru ar gari izstiepto kaklu un basa stīgām, ko jau no senatnes dēvē par teorbu, koncertā spēlēs  Milānā dzimušais itāļu senās mūzikas interprets Mauro Pinčaroli. 

Pl.20.00 Baltajā zālē skanēs skaistākās Hendeļa un viņa laikabiedru ārijas samtaini siltā tembra - kontrtenora Sergeja Jēgera izpildījumā. G.F. Hendeļa mūzikas pasauli atklās arī baroka orķestris "Collegium Musicum Riga" mākslinieciskā vadītāja un diriģenta Māra Kupča vadībā. 

Pl. 22.00 Rundāles pils dārzā festivāla noslēgumā  - Antonio Vivaldi vijolkoncertu cikls “Gadalaiki” – viens no populārākajiem klasiskās mūzikas opusiem, kas piedzīvojis neskaitāmus ieskaņojumus un interpretācijas visā pasaulē. Šoreiz saspēlē ar Normunda Šnē mākslinieciskajā pārziņā esošo kamerorķestri "Sinfonietta Rīga" “Gadalaiku” krāsainību mūzikā apliecinās pasaules slavas apmirdzētais kādreizējais rīdzinieks - Vadims Gluzmans un viņa leģendārā Stradivāri vijole.
 
25. Starptautisko Senās mūzikas festivālu atbalsta Valsts kultūrkapitāla fonds un Rīgas dome. Biļetes “Biļešu paradīzes” kasēs.
 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti