Kultūras ziņas

Āgenskalnā krēslas stundā skan baroka mūzika

Kultūras ziņas

Arkādijas parku iedzīvinās multimediāla pastaiga "Nakts parkā"

25. jubilejas gadā – jauna mūzika un pasaules šedevri

25. jubilejas gadā – jauna mūzika un pasaules šedevri. Sāksies Garīgās mūzikas festivāls

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Jau 25 gadus ik vasaru augustā klausītājus pulcina Valsts akadēmiskā kora "Latvija" veidotais Garīgās mūzikas festivāls. Arī šogad programmā ir gan jaundarbi, gan pasaules ikoniskākie darbi, gan arī īpašas angļu un ukraiņu mūzikas programmas.

"Atslēgas vārds būtu sudrabs, jo tā ir 25. Garīgās mūzikas festivāla reize, tas ir pirmām kārtām. Otrkārt, es domāju tādi ļoti nozīmīgi momenti ir salīdzinoši daudzie viesdiriģenti. Protams, jaundarbi, jauni komponisti, jauni vārdi, vārdi, kas jau sevi ir apliecinājuši daudz," tā Valsts akadēmiskā kora "Latvija" mākslinieciskais vadītājs, diriģents Māris Sirmais ieskicē Starptautiskā garīgās mūzikas festivāla programmu, kas atklāšanu piedzīvos sestdien, 13. augustā.

Katrs koncerts atklās savu īpašo garīgās mūzikas šķautni, taču gaidīts notikums ir Ģērģa Ligeti ikoniskā Rekviēma atskaņojums pirmo reizi Latvijā. Māris Sirmais atzīst: "Protams, ka tas ir nopietns pārbaudījums jebkuram dziedātājam, jo tas prasa ļoti lielu intonatīvu, tehnisku un arī ritmisku precizitāti, ļoti, ļoti daudzbalsīgs, kaut kādā mērā tādā ikdienas dzīvē nepieradināts ar savu piedāvājumu."

Festivālā pirmatskaņojumu piedzīvos vairāku jauno komponistu darbi, vienā no koncertiem pie diriģenta pults stāsies pasaulē prestižā Ērika Eriksona kordiriģentu konkursa uzvarētāja Krista Audere. Būs arī Ukrainas mūzikai veltīta programma.

"Ir tādas vērtības un ir tādi uzstādīti mērķi, kas ir pašā pamatakmenī ielikti no pirmā festivāla, tos mēs esam centušies saglabāt. Tās ir varbūt tās tradīcijas, lai parādītu, cik ārkārtīgi krāšņa un bagāta ir garīgā mūzika tieši lielajās formās. Tas ir ļoti svarīgs virziens, tieši šīs mesas, rekviēmi," saka Māris Sirmais.

Festivāla atklāšanas koncertā kora priekšā stāsies britu diriģents Džeremijs Bekhauss, kas sagatavojis ieskatu dažādu laiku angļu garīgajā mūzikā. Mākslinieks atklāj: "Es gribēju parādīt vislabāko mūziku no mūsu mūzikas dzīves Anglijā. Tāpēc Džonatana Dova un Frensisa Pota mūzika, viņi ir topa augšgalā tāpat kā Džeimss Makmilans. Viņi ir ļoti slaveni un zināmi komponisti. Pārējie darbi varbūt nav tik moderni un laikmetīgi, bet mūsu valstī tiek bieži atskaņoti. Es veidoju programmu, kas sākas tumši un drūmi, bet aizved pie gaismas."

Starptautiskais garīgās mūzikas festivāls, 13. augustā iesācies ar britu mūziku, turpināsies līdz 8. septembrim.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti