Kultūras ziņas

Kultūras ziņas

Kultūras ziņas

(Zīmju valodā). Kultūras ziņas

Iznāk LU jauktā kora "Dziesmuvara" pirmais albums

Koris «Dziesmuvara» deviņdesmit astotajā gadskārtā izdod savu pirmo albumu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Latvijas Universitātes jauktais koris "Dziesmuvara", kura vēsture ietiecas gandrīz simt gadus senā pagātnē un kas savulaik uzstājies pat karaļiem, pirmoreiz ierakstījis albumu "Vara saknes". Tajā apkopotas senākās, galvenokārt īpaši šim korim veltītās dziesmas. Atklāšanas koncerts ar jauneklīgi dzirkstošu vēstījumu skatītājiem atklāja īpašo dziesmuvaras spēku un vērtības, kas korī satur kopā mūsdienu studentus un savieno pagātni ar tagadni.

Latvijas Universitātes jauktā kora "Dziesmuvara" saknes stiepjas gandrīz simt gadu senā pagātnē. Bet tikai šogad, svinot 98. gadskārtu, kora pastāvēšanas vēsturē ierakstīts pirmais mūzikas albums "Vara saknes".

"Es zinu, visos koros ir sava unikalitāte, bet es neko līdzīgu "Dziesmuvarai" nekur citur neredzu. Tas senums ar jauno kopā, tā jauniešu enerģija, kas ar senu viedumu miksējas," stāsta kora "Dziesmuvara" mākslinieciskā vadītāja un diriģente Nora Žeigure. ""Dziesmuvaras" nosaukumam – tur ir simbols pēc simbola. Tātad varš jeb vara saknes, ar ko mēs arī spēlējamies šajā koncertā, simbolizējas ar to latvisko seno tradīciju un ieražām. Dziesmuvara kopā ir no "Beverīnas dziedoņa", tātad Ausekļa dzejas paņemts."

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

Dziesma vieno simt gadus senu pagātni ar tagadni un nākotni. Koncertstāstu kopā ar "Dziesmuvaru" izstāstīja "dziesmuvarieši", aktrise Elizabete Skrastiņa un koklētājs Valters Everts, ērģelnieks Roberts Hansons. Ko simbolizē kora nosaukuma "Dziesmuvara", un kādas vērtības tajā iekodētas?

"Es noteikti izjūtu ļoti, ļoti daudz tās vērtības, gan tās pamatvērtības, kas tika dotas – darbs, draudzība, daiļums. Protams, nāk klāt vēl disciplīna, kas ar treniņiem, katru nedēļu divas reizes uz kori, gan arī pašam, kokli trenējoties," spriež kora "Dziesmuvara" dalībnieks un koklētājs Valters Everts.

"Šie vārdi "Dziesmuvara" – dziesma mūs vieno un tā ir mūsu vara, tas ir, kā mēs varam izpausties, izteikties un kas mūs savieno," norāda kora "Dziesmuvara" dalībniece Justīne Jaundzema.

"Man tās pašas svarīgākās vērtības ir darbs, ko mēs visi ar pilnu atdevi strādājam, jo tas jau ir brīvprātīgi, par to neviens nemaksā, un tas ir darbs, ko mēs ieguldām, lai kopējais skanējums un latviskā tradīcija tiek turpināta. Un īpaši pēdējā gadā tas mums ir ļoti labi sanācis. Tās mūsu vērtības mēs varam turpināt tālāk nest," teic kora dalībnieks Artūrs Krastiņš.

Albumā "Vara saknes" iedzīvināti skaņdarbi, kas radīti pirms teju simt gadiem – ievērojamo komponistu Jāzepa Vītola, Ādolfa Ābeles un vairāku citu skaņražu veltījumi, kas veltīti korim "Dziesmuvara".

Kora mākslinieciskā vadītāja un diriģente Nora Žeigure stāsta: "Pie manis nonāca kaudze ar materiāliem, kas ir krājušies kopš 1920. gadiem, periodika, stāsti, piezīmes un bildes, vēstules, faksi, es visu šķiroju cauri un skatos, kā tā "Dziesmuvara" ir noturējusies 20.–30.gados, kas notika kara laikā, kā tā atdzima pēc tam. Izrādās, šajos laikos ir daudz kas pazudis, notis pazudušas, zināšanas, informācija pazudusi, un mēs ar šo koncertu mēģinājām tās skaņas atkal pacelt visiem redzamā vietā un mūziku izpildīt no jauna."

2025. gadā Latvijas Universitātes jauktais koris "Dziesmuvara" gatavajos svinēt simtgadi.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti