NABA Top

Top 25/10 LV jaunumi: Oranžās Brīvdienas, Sparks, Nation of Language u.c.

NABA Top

Top 25/10 LV jaunumi: P.S.PMS, Jānis Irbe, Nova Koma, Medniex, Ģirts Koknēvičs u.c.

Top 25/10 LV jaunumi: Perestroika, Tinariwen, Protomartyr, Killing Joke u.c.

Bezgalīgā algoritma rats un citi jaunumi «Radio Naba» mūzikas topā

"Radio Naba" latviešu topā apvienība "Perestroika" pludina satura radītāju un patērētāju robežas bezgalīgajā algoritma ritējumā ar singlu "Angelic mimetics". Ārzemju topā "Tenere Den" no Tuaregu blūza grupas "Tinariwen", "Protomartyr" gaidāmā albuma pirmā dziesma "Make Way", britu postpanka ikonas "Killing Joke" ar "Full Spectrum Dominance", un leģendārā duo "The Chemical Brothers" singls "No Reason". Topu papildina arī pašmāju "Oranžās brīvdienas" un amerikāņi "Sparks", "Nation of Language" un "Dropkick Murphys".

"Perestroika" – "Angelic Mimetics"

Marta sākumā apvienība "Perestroika" izdevusi singlu "Angelic Mimetics", kurā tiek aplūkots, kā daiļrade mijiedarbojas ar bezgalīgā algoritma ratu un ekrāna gaismu joslās kļūst par saturu. "Šajā eņģeliskajā gaismā pazūd robežas starp tēlnieku, autoru un meistaru – visi ir satura radītāji un visi ir satura patērētāji. Kas notiek brīdī, kad saturs kļūst tik daiļš un pilnīgs, ka tas sāk apdraudēt mākslu un tās radīšanas priekšnosacījumus?" komentē grupa un arī atklāj, ka "Angelic Mimetics" ir savdabīga atsauce uz interneta kultūras fenomeniem "noskaņas maiņa" (angļu val. vibe shift) un "angelicism01". Šis singls ir pirmais ieskats drīzumā gaidāmajā grupas otrajā studijas albuma. "Perestroika" pērn izdotā debijas plate "Memorial Server" tika nominēta diviem "Zelta mikrofons 2023" apbalvojumiem. 
Grupas pamats ir Leo Novus un Rūdolfs Ozols, kas kopīgu radošo darbību aizsāka 2020. gadā Amsterdamā. Dzīvajos koncertos duo pievienojas arī Aleksandrs Barons, Alise Golovacka un Dāvis Mazurenko. Savu skanējumu "Perestroika" piedāvā raksturot kā art-rock, tomēr atturas sevi ierobežot konkrēta žanra noteikumos. Dziesmu radīšanas procesā apvienībai primārais ir dziesmas konteksts un vēstījums, bet tā pareizai izcelšanai tiek piemeklēti dažādu žanru elementi.

"Angelic Mimetics" videoklips filmēts klubā "One One" un tā autori ir Alberts Levics un Alise Golovacka. Video tapšanā piedalījušies arī Maksimilianas Kotovičs, Harijs Aizups, Elza Krasta un Kristiāns Laizāns.

"Tinariwen" – "Tenere Den"

"Grammy" apbalvotā Tuaregu blūza grupa "Tinariwen" iepriekš "Radio Naba" topā viesojās pagājušā gada rudenī ar dziesmu "Arghane Manine" no atkārtoti izdotā 1992. gada albuma "Kel Tinariwen". Nu tuksnešu tautas muzikālā apvienība atgriezusies ar singlu "Tenere Den", kas ir pirmais ieskats 19. maijā gaidāmajā albumā "Amatssou" (tulkojumā no tamašeku valodas: "Pāri bailēm"). Šis būs "Tinariwen" devītais oficiālais studijas albums. 12 dziesmas, ieskaitot jauno singlu, ierakstītas pašdarinātā studijas teltī Džanetā, tuksneša oāzes pilsētā Alžīrijas dienvidos, nacionālā parka teritorijā.

"Protomartyr" – "Make Way"

Detroitas postpanka grupa "Protomartyr" izdevuši sava 2. jūnijā gaidāmā albuma atverošo dziesmu "Make Way". Jaunais albums "Formal Growth In The Desert" sekos 2020. gada "Ultimate Success Today", kas tika izdots tajā pašā dienā, kad Pasaules Veselības organizācija atzina Covid-19 pandēmiju. Skaidrs, ka iepriekšējā albuma izdošanai sekojošā situācija nebija izcila augsne jauna mūzikas materiāla izplatīšanai. Iespējams, tieši tādēļ grupas līderis Džo Keisijs jauno albumu raksturo kā "dzīves ceļa turpināšanu" un atklāj, ka "tuksnesis (angļu val. desert) ir kā metafora vai simbols emocionālam tuksnesim vai vietai vai laikam, kurā trūkst dzīvības".
"Make Way" izdots kopā ar klipu, kas apzināti saistīts ar iepriekšējā albumā iekļautās dziesmas "Worm In Heaven" video rullīti. "Abas dziesmas šķiet kā sava veida pāris, tādēļ es vēlējos to videoklipus ieturēt tādā stilā, lai tie it kā iederētos vienā pasaulē. Slēgtā vidē norit virkne eksperimentu. Mēs nezinām, kas notiek ārpasaulē, bet ir jūtama pieskaņa, ka varbūt viss nav labi," atklāj "Make Way" video autors Trevors Nauds.

"Killing Joke" – "Full Spectrum Dominance"

Lielbritānijas panku ikonas "Killing Joke" 12. martā par godu izpārdotajam koncertam Londonas "Royal Albert Hall" publicēja svaigu singlu "Full Spectrum Dominance". Dziesmu miksējis Toms Dalgetijs, kurš strādājis arī ar "Ghost", "Pixies" un "Royal Blood", bet dziesmas vizuālo noformējumu veidojis Maiks Kouls. Apvienības oriģinālais sastāvs pārapvienojās 2008. gadā un tam sekoja pāris aktīvi gadi. Pērn "Killing Joke" izdeva īsalbumu "Lord Of Chaos", kas tika publicēts septiņus gadus pēc pēdējā studijas albuma. Lai arī grupas darbība aizsākusies jau vairāk nekā pirms 40 gadiem, "Killing Joke" jaunais singls ir negurstošas un nemirstošas roka enerģijas piesātināts.

"The Chemical Brothers" – "No Reason"

"No Reason" ir leģendārā elektroniskās mūzikas duo "The Chemical Brothers" pirmais jaunais skaņdarbs kopš 2021. gada, un tas izdots kopā ar "Smith & Lyall" režisētu pavadošo video. Toms Roulands un Eds Simons par savu jaunāko veikumu komentē, ka dziesma ir "nepārprotama un neatvairāma, būvēta no pakāpeniski plūstošām melodijām, smaga acid rifa un snare roll, kas rīb kā militāra parāde". Apvienība jauno singlu iekļāvusi arī savos pēdējos dzīvajos setos, kur tā izpelnījusies lielu publikas atzinību. "No Reason" masterējis "Beatles" producents Džailss Martins leģendārajā "Abbey Roads" studijā. Aprīļa izskaņā "No Reason" tiks izdots ierobežotā daudzuma dubultsinglā kopā ar neizdotu B-pusi "All Of A Sudden".

"Sparks" – "The Girl Is Crying In Her Latte"

Art pop leģendas "Sparks" ar pārsteidzoši vienkāršo "The Girl Is Crying In Her Latte" tiekušies parādīt, kā nu jau par kapitālisma simbolu devētā ikdienišķā Latte daudziem no mums ir kā glābiņš mūsdienu dinamiskajā un problemātiskajā pasaulē. Jāpiemin, ka galveno uzmanību "The Girl Is Crying In Her Latte" sakarā tomēr ir pievērsusi aktrises Keitas Blanšetas deja dziesmas videoklipā. Arī paši mūziķi, brāļi Maeli, atzīst, ka aktrises piekrišana dalībai videoklipā ir bijusi kā sapņu piepildīšanās. "The Girl Is Crying In Her Latte" ir pirmais singls no 26. maijā gaidāmā albuma ar tādu pašu nosaukumu.

"Oranžās brīvdienas" – "Atkal tavs"

Ar jaunu singlu "Radio Naba" topā atgriežas arī pašmāju ska veterāni "Oranžās brīvdienas". Kā par "Atkal tavs" raksta pats dziesmas autors un grupas līderis Ints Ķergalvis "Tas ir kā veltījums visām mūziķu otrajām pusītēm, kurām nereti nākas būt pietiekami stiprām un saprotošām, lai spētu izturēt sev blakus visai bohēmiskā garā dzīvojošos māksliniekus, tai skaitā mūs." Kopā ar jaunāko singlu nācis arī aicinājums uz ansambļa jubilejas svinībām – 11. martā Liepājas klubā "Fontaine Palace", 18. martā "Melno Cepurīšu Balerijā" Jelgavā, 25. martā "Fonoklubā" Cēsīs un 31. martā Rīgā, kultūras namā "Atmoda".

"Nation of Language" – "Sole Obsession"

Bruklinas synthpop trio "Nation of Language" katalogā ir jau divi albumi un ar jaunāko singlu "Sole Obsession" apvienība paziņo par sava trešā LP "Strange Disciple" tuvošanos. Grupas dalībnieki skaidro, ka singls "Sole Obsession" ir par iekrišanu apsēstībā vai atkarībā, situāciju, kurā var nonākt katrs no mums, par mācēšanu tikt tam pāri un atbrīvoties no šīs nastas. Dziesmu pavada arī Džona Makeja režisēts 16mm standartā uzņemts videoklips.

"Dropkick Murphys" – "I Know How It Feels"

"Radio Naba" topu papildina arī ķeltu pankrokeri "Dropkick Murphys". Grupa atgriežas ar jaunu singlu "I Know How It Feels" un izsludina nu jau savu divpadsmito studijas albumu, ar nosaukumu "Okemah Rising", kas gaidāms 12. maijā. Jaunajā singlā un gaidāmajā albumā izmantoti amerikāņu folkmūziķa Vudija Gatrija dziesmu vārdi. Šādu pieeju grupa izmantojusi arī savā pagājušajā gadā izdotajā albumā "This Machine Still Kills Fascists". "I Know How It Feels" papildina arī videoklips ar enerģisku montāžu no grupas koncertieraksta.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti