Kultūras ziņas

2017. gads teātrī – pārmaiņas nesošs

Kultūras ziņas

2017. gads literatūrā – daudzpusīgs

2017. gads mūzikā – krāšņs

2017. gads mūzikā. Krāšņs un dzirkstošs

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Mūzikas dzīvē šobrīd sācies un vēl turpinās gadumijas koncertu uzvaras gājiens Latvijas koncertzālēs, teātros, operas namā. Un šīm programmām jābūt tik dzirkstošām, lai gribētos pacelt glāzi šampanieša. Bet šampanieša glāzi mēs droši varam pacelt arī par visu mūzikas notikumiem bagāto 2017.gadu.

Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris (LNSO) sezonu iesāka ar Olivjē Mesiāna vērienīgā opusa „Turangalila” atskaņojumu kopā ar franču māksliniekiem, ar Marteno viļņu skaņām.

Sevišķi bagātīga bija LNSO vasarnīca Cēsīs, trīs dienās piedāvājot 13 dažādas programmas - no simfoniskā lielkoncerta līdz jautrai, asprātīgai dziesmu izrādei "Zenīts", ko radījuši bijušie Doma skolas puikas Jānis Šipkēvics un Marts Pujāts un ko izdzied tagadējie skolas puikas Eremijs un Edvards.

Opermākslas piedāvājumā atkal varējām baudīt Pučīni pēdējā meistardarba “Turandota” atjaunojumu teiksmaini krāšņajā  Edgara Vārdauņa 1973. gada scenogrāfijā.

Riharda Vāgnera "Tanheizeru" kā radoša cilvēka ciešanu drāmu veidojis somu režisors Vilpu Kiljunens. Līdzās viesmāksliniekiem ar lielisku sniegumu iepriecināja mūsu solisti Liena Kinča, Rihards Mačanovskis, Andris Ludvigs.

Pēdējais Verdi meistardarbs, pēc Šekspīra darbu motīviem veidotā komiskā opera "Falstafs", kas stāsta par vecīgā dona Žuana sera Džona Falstafa piedzīvojumiem, pirmizrādi piedzīvoja 1893. gadā Milānas "La Scala" , bet pie mums to pirmo reizi skatījām 2017. gada vasarā Siguldas opermūzikas svētkos ar Daiņa Kalna gādību un ar mūsu operzvaigzni Maiju Kovaļevsku daiļās, jautrās Alises lomā.

Skaistākās operārijas šogad izdziedāja arī Raimonds Pauls savās džeza aranžijās kopā ar lieliskajiem Latvijas Radio bigbenda mūziķiem.

Orķestris „Rīga” Valda Butāna vadībā dažādo savas programmas – klasika, džezs, tehniski sarežģīti mūsdienu autoru opusi, atrodot arī piemērotas uzstāšanās vietas, kā atklāšanas koncertā Dzelzceļa muzeja zālē.

Vienu no šobrīd pasaules operteātru spožākajām zvaigznēm Marinu Rebeku atkal sagaidījām Rīgā ar izcilu sniegumu skotu karalienes Marijas Stjuartes lomā Doniceti tāda paša nosaukuma operas koncertuzvedumā ar Džonu Fiori no ASV pie diriģenta pults.

Kā Latvijas koncertdzīves augsts lidojums bija arī Elīnas Garančas un Kristīnes Opolais solokoncerti Dzintaros, kā arī Valsts akadēmiskā kora "Latvija" 75. jubilejas gada svinības. "Lielajā dzintarā" kopā ar kori "Latvija" savu 40.dzimšanas dienu svinēja arī pasaulē jau daudz atskaņotais Ēriks Ešenvalds.

Spilgti ceļu uz Latvijas simtgadi iezīmēja Sigvarda Kļavas izlolotais projekts - četri multimediālie uzvedumi „Latvijas gredzens”. Divi no tiem jau izskanējuši – Latgales gredzens, piedaloties Latvijas Radio korim, tautas mūziķiem un pieciem Latgales priesteriem, tiešām izjūtot Latgales novada būtību, Latgalisko dzīves ziņu. Un ar pirmuzvedumu Liepājas „Lielajā dzintarā” izskanējis Kurzemes gredzena lielkoncerts „Pūt, vējiņi!” ar kora „Latvija”, Latvijas Radio kora, Vestarda Šimkus, Riharda Mačanovska, aktiera Kaspara Znotiņa piedalīšanos Māra Sirmā vadībā.

Koncerta "Kurzemes gredzens" ieraksts:

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti