Kultūras ziņas

Kultūras ziņas

Kultūras ziņas

(Zīmju valodā). Kultūras ziņas

Sākušās trešās Baltijas Mūzikas dienas

Sākušās trešās «Baltijas Mūzikas dienas»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Sācies trešais festivāls "Baltijas Mūzikas dienas". Tas ir pasākumu kopums, kas tiešsaistes formātā aizsākās 2021. gadā. Otrajā gadā tā mājvieta bija Kauņā, bet šogad no 18. līdz 31. martam tas beidzot norit pie mums. Festivālā deviņos koncertos izskanēs gan senāki Baltijas komponistu darbi, gan 11 latviešu komponistu jaundarbu pirmatskaņojumi. Atklāšanas koncertā Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra izpildījumā līdzās Erki Svena Tīra un Žibokles Martinaitītes darbiem izskanēja arī Krista Auznieka jaundarbs "One".

Festivāls "Baltijas Mūzikas dienas" šogad notiek jau trešo reizi, bet pirmo – Latvijā. Tas veidots, lai vienkopus apkopotu jaunākos Baltijas komponistu darbus.

Lietuvas komponistu savienības vadītājs Mikolass Natalevičius pastāstīja: "Kad mēs uzsākām šo festivālu, mēs sapratām, ka esam ļoti tuvas valstis ar līdzīgu vēsturi, bet mēs nepazīstam viens otru. Pirmais mērķis bija radīt vietu, kur komponistiem būtu iespēja tikt pamanītiem vienkopus. Cits mērķis mūsu aktivitātēm ir – šo Baltijas mūziku parādīt pasaulē. Bet, lai parādītu Baltijas mūziku pasaulē, mums, pirmkārt, vajadzētu zināt, kas notiek mūsu valstīs, sadarboties, lai mēs būtu pēc iespējas vienotāki. Tas ir svarīgi arī auditorijai. Gan latvietim, gan igaunim, gan lietuvietim būtu jāzina, kas notiek apkārt."

"Tā ir mūzika, kas ir jābauda, kur varbūt to nianšu ir ļoti, ļoti daudz, un viņa nav varbūt tik tieši pieejama, ja mēs sākam to klausīties tikai tagad," atzīmēja festivāla mākslinieciskais vadītājs, komponists Rolands Kronlaks. "Bet tajā pašā laikā katram ir ar kaut ko jāsāk, un es domāju, ka šis festivāls ir labs, [..] tā mūzika ir arī pietiekami pieejama plašākam klausītāju lokam."

"Tas, protams, ir brīnišķīgi. Tā ir lieliska iespēja sastapties ar publiku. Tā ir lieliska iespēja dalīties ar citiem cilvēkiem. Šis, protams, ir Baltijas mūzikas festivāls, tātad šeit mēs esam arī ar Lietuvas un Igaunijas kolēģiem. Tātad redzēt, kas mūsu reģionā notiek arī lielākā mērogā," komentēja komponists Krists Auznieks.

Vairāki no Baltijas komponistiem festivālam veidojuši jaundarbus, kuros attīstīta tēma "nepanesamais esības vieglums", tā apliecinot attieksmi pret Ukrainā notiekošo karu.

"Mēs arī negribam palikt pavisam malā. Protams, ka no vienas puses, ja mēs rakstām instrumentālu mūziku, tas, protams, ir diezgan abstrakti. Tā tomēr ir kaut kāda lieta, kurai mēs neviens nevaram palikt vienaldzīgi. Mums likās svarīgi par to runāt, bet varbūt runāt par to tādā smalkā veidā. Kā šis nepanesamais esības vieglums. Kā mums rīkoties? Kā mums dzīvot? Vai mēs turpinām dzīvot kā līdz šim, vai mēs ļaujamies līdzpārdzīvojumiem? Kā Kunderas saka: "Tas vēl brīžiem ir smagāks, nekā īstas ciešanas."" skaidroja Rolands Kronlaks.

Festivāla atklāšanas koncertā pie klausītājiem nonāca Krista Auznieka pirmā simfonija "One".

"Darbs "Viens" domā par to, ko nozīmē būt vienam. Vai mēs esam daļa no kaut kā vienota visi, vi mums ir kaut kas kopīgs visiem. Bet viņš arī domā par to, ko nozīmē būt vientuļam, vienam, kā tu vari pastāstīt kādam citam kaut ko, ko tu patiešām jūti dziļi iekšā. Jo katru reizi, kā tu sāc runāt vārdos, izgaist liela daļa nozīmes. Un vai mēs to varam pārvarēt? Vai mūzika ir atslēga? Vai kaut kas vēl lielāks ir atslēga?" par skaņdarbu sacīja komponists. "Man patīk šis lielais mērogs. Man tas ir nozīmīgs. Man šķiet, ka mēs kā cilvēki šajā skrienošajā laikā, dzīvē – ka mums patiesībā paiet diezgan ilgs laiks, līdz mēs vispār apstājamies savās galvās. Tādēļ arī koncertā, man šķiet, paiet kādas desmit minūtes, pirms mēs vispār esam gatavi ieklausīties. Un teikt – okei, tagad es nedomāšu par brokastīm, vakariņām, nākotnes plāniem, mājas kredītu vai nāvi, bet es domāšu par šo mirkli šeit un tagad."

Festivāls turpināsies vēl līdz 31. martam.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti