NABA Top

Top 25/10 LV jaunumi: Dižskabargas ievārījums, Cordload, I.Daksis, Public Image Ltd. u.c.

NABA Top

Top 25/10 LV jaunumi: ede, Beirut, OMD, Civic u.c.

Top 25/10 LV jaunumi: PJ Harvey, Beach House, Calvin Johnson, Oghre u.c.

Skumju un zaudējuma nokrāsa un citi jaunumi «Radio Naba» mūzikas topā

"Radio Naba" ārzemju topa jaunumos PJ Harvey maģiskā reālisma "A Child’s Question, August", "Beach House" pērn izdotajā albumā neiekļautais "Holiday House", Calvin Johnson noslēpumaini intensīvais "Gallows Wine" un somu eksperimentalās indie mūzikas uzlecošā zvaigzne "Ty Roxy" ar singlu "Agnes". Latviešu Top10 LV jaunumos Waterflower, Oghre un All Day Long.

PJ Harvey – "A Child’s Question, August"

PJ Harvey ir viena no retajām māksliniecēm, kura, lai arī cik labi būtu zināma, vienmēr ap sevi saglabās noslēpumainības un neizdibināmības auru. Pastorālais singls "A Child’s Question, August" ir priekšvēstnesis 7. jūlijā gaidāmajam albumam "I Inside the Old Year Dying". Šis būs mākslinieces desmitais solo studijas albums un pirmais albums kopš 2016. gadā izdotā "The Hope Six Demolition Project". Cilvēkiem, kas padziļinātāk sekojuši PJ Harvey, nebūs pārsteigums, ka viens no albuma producentiem bijis Džons Perišs. Albuma galvenā iedvesma ir PJ Harvey dzejā sarakstītā maģiskā reālisma grāmata "Orlam". Pati hipnotizējošās balss īpašniece komentē, ka, viņasprāt, "albums ir par meklēšanu, lūkošanos pēc pirmās mīlas intensitātes un tiekšanos pēc eksistences jēgas. Nav noteikti jābūt kādam vēstījumam, bet no šī albuma mani sasniedz mīlestībai līdzīgas jūtas – tam ir skumju un zaudējuma nokrāsa, bet tas ir mīlošs. Manuprāt, tas to padara tik aicinošu, tik atklātu."

"Beach House" – "Holiday House" 

Šķiet, vēl tikai vakar "Beach House" izdeva neaptverami plašo un valdzinošo "Once Twice Melody".  Dubultalbums pie klausītājiem nonāca jau pērnajā februārī, un to sastādīja 18 skaņdarbi, kas tika izdoti četrās "nodaļās". Lai arī kādi būtu viedokļi par šo albumu, nav apstrīdams, ka plates tapšanā ieguldīts daudz darba, laika un talanta, lai "Once Twice Melody" būtu cienījams sekotājs 2018. gadā izdotajam "7".  Nav pārsteidzoši, ka pāris no apvienības radītajām kompozīcijām albuma rakstīšanas laika netika iekļautas muzikāli bagātīgajā platē. Dream/indie popa apvienība šī gada februārī izziņoja īsalbumu "Become", kas tika izdots 29. aprīlī un "nav īsti tas, kur mēs ["Beach House"] šobrīd ejam, bet noteikti ir kaut kas, kur esam bijuši". EP satur piecas dziesmas, to skaitā "Holiday House", kuras Viktorija un Alekss neuzskatīja par iederīgām pērnajā studijas albumā, bet bija pelnījušas sasniegt klausītāju ausis. 

Calvin Johnson – "Gallows Wine" 

"Rokenrols ir miris. "Gallows Wine" ir atmoda tā kvēlojošajiem pīšļiem," savu jauno albumu piesaka Kalvins Džonsons. Dziesminieka jaunākais izdevums ir primitīva rokenrola, rokabilī pastiša ar vesterna un blūza piesitienu. Paralizējošais baritons un noslēpumainā intensitāte uzstājīgi liek savilkt paralēles ar mūsu pašu dziesminieku Imantu Daksi. Aizmiglotā atmosfēra klātesoša ne tikai albuma dziesmu skanējumā, bet arī to aprakstos. Piemēram, plates tituldziesmu, kas iekļauta "Radio Naba" topā, tās autors apraksta kā "plēsošu psiho psihedēliju ar neskartu poētisma licenci".

 

"Ty Roxy" – "Agnes" 

"Ty Roxy" jeb īstajā vārdā Titi Roto ir mūziķe no Helsinkiem, kura darbojas arī tādās indie apvienībās kā "Kissa", "Tamara Luonto" un "Modem & Rosettes". Titi iekaroja Somijas eksperimentālās mūzikas scēnu 2021. gadā ar savu debijas albumu "音楽 (Music)". Sekojošajā gadā jauno mākslinieci "Radio Helsinki" īpaši izcēla "Indieco Awards" balvu ceremonijā. Debijas plate bija "Ty Roxy" solo darbs, bet pie jaunā materiāla mūziķe strādā kopā ar grupu, atbildot par vokāliem un sintezatoriem. Titi nu pievienojušies arī ģitārists Ville Valavuo, bekvokāliste Henna Hietameki, basiste Rosīta Ahola un bundzinieks Onni Nīminens.  

"Agnes" ir dziesma par pieaugšanu un identitātes meklējumiem. ""Coming-of-age" žanra filma, kas maskējas kā šausmu stāsts vai otrādi. Vai arī brīdis Ingmara Bergmana filmā "Persona", kur divu sieviešu sejas tiek sapludinātas vienā – skaisti un biedējoši vienlaikus. Sapņains, gaisīgs pops, kas pārvēršas murgā," dziesmu komentē Roto.

Waterflower – "Dawning"

Pēc nupat aizvadītas tūres Indonēzijā un Vācijā ar ceturto un noslēdzošo singlu no albuma "Balta gaisma", "Radio Naba" topā atgriežas māksliniece "Waterflower". Kā raksta pati "Waterflower", īstajā vārdā Sabīne Moore, dziesma "Dawning" vēsta par dabas ausmu un augšāmcelšanos, kā arī par dabas urdošo vēlmi sazināties un tapt saprastai savā valodā – ūdens valodā. Izmantojot kapacitatīvās atšķirības, kas mērītas augos un sēnēs, šīm klusajām, dzīvajām būtnēm piešķirta balss. Dziesmas mūzikas video ticis filmēts dažādās lokācijās Latvijas, Zviedrijas un Somijas teritorijā. Izmantojot satriecošo Baltijas un Ziemeļvalstu reģiona ainavu, mūzikas video risina dabas atmošanās tēmas. "Dawning" video klātienes pirmizrāde norisinājās starptautiskajā īsfilmu festivālā "2Annas".

"All Day Long" – "Divas ielas"

Ska-punk apvienība "All Day Long" laiž klajā singlu "Divas ielas" no 20. maijā gaidāmā albuma ar tādu pašu nosaukumu. Šajā albumā grupa atkāpjas no ilggadējās tradīcijas dziedāt tikai angļu valodā – vairākas dziesmas, tajā skaitā arī jaunākais singls, ir latviešu valodā. Albuma māksliniecisko noformējumu radījis mākslinieks Kaspars Groševs, ieraksta pēcapstrāde veikta Valmierā, "Hodila" studijā pie Ģirta "Lomika" Laumaņa. "All Day Long" albuma prezentācijas koncerti notiks 20. maijā Rīgā, "Tu jau zini kur", un 3. jūnijā Liepājā, kultūras namā "Wiktorija". "Divas ielas" būs pieejamas arī fiziskā formātā.

"Oghre" – "Dzirnavas"

Ar jaunāko skaņdarbu "Dzirnavas" "Radio Naba" topā atgriežas metāla apvienība "Oghre". Dziesma ir pirmais vēstnesis no topošā trešā studijas albuma, kurš, kā vēsta grupa, turpinās dzīvību radošo elementu sēriju ar ķīmisko elementu oglekli galvenā varoņa lomā. Skaņdarba "Dzirnavas" iedvesmas avots ir skudru nāves spirāles fenomens. "Mani šī parādība interesē kā savdabīga nāves deja vai rituāls, kas atbalsojas plašākā mērogā: no paaudzes uz paaudzi mantotos paradumos, rīcības inercē un pūļa virzības spiedienā. Tāpat kā skudras, sekodamas cita citai, soļo līdz nāvei, arī dzīvība kopumā, riņķodama ap sauli kā gravitācijas vēju grieztās dzirnavās, samaļ pati sevi par barību nākamajām paaudzēm," stāsta vokālists Oskars Dreģis. "Arī instrumentāli mēs esam mēģinājuši panākt, ka ir viens konkrēts ritms, kas parādās dziesmas sākumā un nemitīgi ir klātesošs viscaur skaņdarbam kā neapturams vilciens vai nāves spirāle. Kāds no mums visu laiku to uz maiņām uztur, kamēr pārējie mēģina no tā spītīgi atdalīties un izcelties. Noslēgumā tāpat visi pa vienam atgriežas iemītajā takā un iet bojā, kļūstot par mēslojumu augsnē, no kuras nākuši. Pāri paliek tikai nerealizēts sapnis par peldēšanu pret straumi, atšķiršanos no citiem un mūžīgu dzīvību," piebilst ģitārists Toms Gaļinauskis. Skaņdarbu ierakstījis un miksējis Jānis Kalvāns studijā "Gateris", kurā tapis arī grupas iepriekšējais albums "Grimt". Dziesmu māsterējis zviedru leģendārās post-metāla grupas "Cult of Luna" dibinātājs un producents Magnuss Lindbergs savā studijā "Redmount Studios" Stokholmā. Singla vizuālā noformējuma autors ir mākslinieks Aigars Opincāns, ar kuru grupa cieši sadarbojusies jau gandrīz desmit gadus.

Amanito – "Dakters Dūms" (feat. Horens & Kapteinis Reinis)

Kompozīcijā  "Dakters Dūms" apvienojušies trīs paaudžu mākslinieki – Amanito, Kapteinis Reinis un Horens Stalbe. Amanito jeb Mušmire ir 20 gadus jauns reperis un dziedātājs, kurš plašāku atpazīstamību guvis "371 Battle" repa cīņās, kur arī iepazinies ar mūziķi un producentu Kapteini Reini. "Dakters Dūms" sevī apvieno elementus no kantri, repa, regeja un šlāgerbasa. Dziesmā dzied arī "Riga Reggae" solists un līderis Horens Stalbe.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti