Kultūras rondo

Laikmetīgās mākslas procesi Atmodas laikā. Vērtē Andris Breže un LMA studentes

Kultūras rondo

Brīvdabas muzejs gatavojas simtgadei un aicina uz izzinošām nodarbībām

Pianista Andreja Osokina aktivitātes - "Osokins Listam" un Brīvības festivāls

Sāksies pianista Andreja Osokina jaunās programmas «Osokins – Listam» koncerttūre

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

16. martā sāksies pianista Andreja Osokina jaunās koncertprogrammas "Osokins – Listam" koncerttūre, kas līdz pat gada beigām turpināsies dažādās kultūrvietās visā Latvijā.

Koncertprogramma "Osokins – Listam" ir veltījums vienam no nozīmīgākajiem 19. gadsimta klaviermūzikas komponistiem un virtuoziem – Ferencam Listam – viņa daiļradei, personībai un dzīvei. "Šī personība mani kaut kādā veidā ļoti uzrunā, tāpēc izdomāju, ka vajag veidot programmu, kas būtu veltīta tieši šim komponistam," Latvijas Radio raidījumā "Kultūras rondo" skaidro pianists Andrejs Osokins. Lists – virtuozs, mīlnieks, filozofs, mūks, priesteris, domātājs, romantiskais un traģiskais varonis. Šīs ir tikai dažas no viņa personības šķautnēm, kuras raksturo izcilā komponista sarežģīto mūžu un caurvij viņa mūziku. Osokins iezīmē, ka Listu kā komponistu raksturo daudz pārvērtību: "Viņš sāka kā virtuozs, kuram visi aristokrātu saloni ir atvērti un kurš bauda ceļojumus pa Eiropu, un visi viņu mīl. [..] Vienā brīdī viņš kļūst par ļoti reliģiozu cilvēku, par priesteri un mūku, un sāka rakstīt reliģiozu mūziku. Vēlāk, dzīves beigās, seko vēl viena pārvērtība – viņš kļūst par skolotāju un skolo komponistus arī no Latvijas, piemēram, Ludvigu Bētiņu."

Lista mūzikai raksturīgo klejojumu tēmu pianists sasaista ar šodienas situāciju Ukrainā, kad ukraiņi ir spiesti pamest savas mājas un doties uz citām zemēm. "Lists iedvesmu saviem darbiem smēlās no kultūras, kurā atradās, piemēram, Itālijā viņš rakstīja mūziku pēc "Dievišķās komēdijas" lasījumiem un Petrarkas sonetiem. [..] Viņa mūzika bagātinās ar to, ko viņš pieredz savu klejojumu laikā." Pianists uzskata, ka Lista dzīves daudzveidība ļoti rezonē ar mūsu laiku, kad pasaulē viss strauji mainās un ikvienam jāspēj šīm pārmaiņām pielāgoties. Listu raksturo arī īpaša attieksme pret dzīvi un nāvi, mīlestību un naidu, skaidro Osokins, piebilstot, ka arī viņu tas ļoti interesē.

Programmu veidos cikls "Klejojumu gadi", "Mīlas sapņi" un citi Ferenca Lista skaņdarbi, kā arī Jāzepa Vītola mūzika. Kopumā plānoti 12 koncerti dažādās Latvijas pilsētās.

Sadarbībā ar Ukrainas vēstniecību Latvijā un labdarības fondu Ziedot.lv notiek arī Andreja Osokina iniciēta ziedojumu vākšanas akcija "Spēka deva uzvarai!". Tās laikā cilvēki aicināti ziedot universālo maltīšu komplektu iegādei, kas sadarbībā ar ukraiņu biedrību konfederāciju "Viche" tiks nogādāti ukraiņu karavīriem frontē. Akciju Andrejs Osokins uzsācis, gatavojoties jaunajai koncerttūrei, jo viņam kā mūziķim ir svarīgi koncertos ne tikai iedvesmot klausītājus ar izciliem skaņdarbiem, nodot viņiem miera, vienotības un cerības vēstījumu, bet arī aicināt visus turpināt palīdzēt Ukrainai.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti