Dienas ziņas

Dienas ziņas

Dienas ziņas

(Zīmju valodā). Dienas ziņas

Liepājā skan unikāla dizaina ērģeles

Liepājā skaņu atgūst Kārļa Ulmaņa dāvinātas ērģeles

Unikāla dizaina "Hammond" ērģeles, kuras nupat piedzīvojušas restaurāciju, piektdien pirmo reizi skanēja Liepājas Lutera baznīcā. Tās darinātas pirms Otrā pasaules kara Latvijas Valsts elektrotehniskajā fabrikā (VEF). Šādi instrumenti Latvijā ir tikai trīs, turklāt pārējie divi vairs neskan. Šo instrumentu baznīcai savulaik dāvināja Valsts prezidents Kārlis Ulmanis.

Latvijā darinātās "Hammond" ērģeles 1937. gadā Liepājas Lutera baznīcai dāvināja Valsts prezidents Kārlis Ulmanis. Pagājušajā gadsimta sākumā tās Amerikā izgudroja inženieris Lorens Hammonds kā lētāku alternatīvu stabuļu ērģelēm. Pēc trīs gadiem rūpnīca VEF nopirka licenci un sāka to ražošanu Latvijā.

Ērģeļu atjaunošanas projekta vadītāja ir pārsteigta, ka instruments saglabājies tik labā stāvoklī, ņemot vērā, ka baznīcā ir diezgan vēss, bet ērģelēm nepieciešams siltums. Pēdējos 15 gadus tās neskanēja, bet šogad martā tika restaurētas. 

"Hammond" ērģeļu atjaunošanas projekta vadītāja Antra Dreģe stāstīja: "Pati restaurācija, pats tas praktiskais darbs aizņēma vienu nedēļu. Meistars no Nīderlandes bija atbraucis un šeit strādāja, bet tas sagatavošanās posms, protams, bija diezgan pamatīgs un iespaidīgs. Mēs sākām, protams, vispirms ar informācijas savākšanu."

2021. gada decembri Liepājas Lutera baznīca sāka rīkot koncertus "Hammond" ērģeļu restaurācijas atbalstam. Arī piektdienas koncerta līdzekļi palīdzēs atjaunot ērģeļu īpašo koka apdari, kas ir unikāla, latviešu mākslinieka darināta. 

Dreģe atzīmēja: "Tas ir meistara darbs pats par sevi, kura autors ir latviešu mākslinieks Ādolfs Irbītis, kas strādāja VEF un daudziem VEF ražojumiem veidoja dizainus, un šis ir arī viņa dizains. Divi pārējie "Hammond" ir pilnīgi citā dizainā. Viņi izskatās pilnīgi citādi. Tā kā katram instrumentam bija izveidota tāda vizuāla sava personība."

Latvijā vienīgais "Hammond" ērģelnieks Atis Andersons atzina, ka tas ir leģendārs instruments un uz tā varot spēlēt jebkāda stila mūziku.

Tas pārvalda basu, harmoniju un solo. Unikāli ir tas, ka skanējums tiek panākts elektroniski, nevis ar stabulēm kā citām ērģelēm. Šis esot, pēc viņa teiktā, iespējams vienīgais pasaulē vēl skanošais "Hammond". 

Andersons stāstīja: "Iekšā notiek mehāniski procesi. Griežas 90 zobratiņi, no kā tieši tā skaņa sāk veidoties, un tur veidojas tie skaņu viļņi un tālāk visi tie procesi, lampas, un tad tā skaņa mums visbeidzot iziet caur "Leslies" skaļrunim, kas mums ir zināms, ka viņam rotē augšējā skaļruņa daļa, gan apakšējā, tas ir tāds unikālais."

Savukārt ērģelnieks no Ungārijas Bence Vašs sacīja: "Man visinteresantāk ir eksperimentēt un atrast savu spēlēšanas stilu. Šis ir amerikāņu instruments. Tāpēc Eiropā var ļoti reti atrast šādu instrumentu. Esmu novērojis, ka pēdējā laikā ir arvien vairāk eiropiešu ērģelnieku. Ir ļoti interesanti, kā šī skaņa attīstās un kā viņi ar to eksperimentē. Arī es cenšos saprast, kas ir mans unikālais skanējums šajā instrumentā."

Ērģeļu atjaunošana prasījusi vairāk nekā 16 000 eiro. To atbalstījusi gan Liepājas pašvaldība, gan projektu konkursi, gan Valsts kultūrkapitāla fonds.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti