Dienas ziņas

Skandināvu investoriem pieaug interese par Latviju

Dienas ziņas

(Zīmju valodā). Dienas ziņas

Vienīgajai tradicionālās mūzikas programmai vidējā izglītībā – 10

Mūzikas vidusskolā Rēzeknē jau 10 gadus jauniešiem māca tradicionālo mūziku

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Tradicionālās mūzikas instrumentu spēli, dziedāšanas specifiku un teoriju vidējās izglītības profesionālā līmenī šobrīd iespējams apgūt tikai Jāņa Ivanova Rēzeknes Mūzikas vidusskolā. Nupat ar lielkoncetu nosvinēta unikālās programmas desmit gadu jubileja. Skola lepojas, ka programmu vada tās bijušie audzēkņi, un cer, ka turpmāk lielāku vērību tradicionālajai mūzikai pievērsīs vidusskolās arī citos reģionos.

Latvijā vienīgās vidējās izglītības programmas "Mūzika: Tradicionālā mūzika" desmitās jubilejas svinību koncerts iesākās ar ganu saucienu, kam sekoja latgaliešu, latviešu un citu tautu no paaudzes paaudzē nodotās dziesmas un melodijas. Jāņa Ivanova Rēzeknes Mūzikas vidusskolā šobrīd mācās vairāk nekā 40 jaunieši, no kuriem pieciem lielāka interese ir tieši par senajām tradīcijām un folkloru.

Skolas audzēkne Antra Toporkova stāsta: "Es folklorā darbojos kopš bērnības, kad mamma aiz rociņas ieveda kapelā, bet tad vēlāk dzīvē es sapratu, ka gribas laikam vēl vairāk tajā folklorā ielīst, un tad es aizbraucu uz vijoles spēles nometni, kuru vadīja mūsu skolotāja Liene Brence, un man iepatikās!"

Desmit gadu laikā tradicionālo mūziku vidējās izglītības līmenī apguva jaunieši no visa reģiona, mācījās arī audzēkņi no citiem novadiem, tomēr programma ir specifiska, ar uzsvaru tieši latgaliešu tradicionālajās dziesmās un instrumentu spēlē.

Tradicionālās mūzikas nodaļas vadītāja Liene Brence skaidro, ka skolā var apgūt vijoli, mandolīnu, dūru cītaru, cimbalu un arī dziedāšanu: "Mēs arī esam devušies ekspedīcijās pa Latviju, ne tikai Latgali. Lai tas nepazūd, mums ir jāpalīdz ar dažādiem līdzekļiem, arī skolās ieviešot šo mācību programmu."

Jāņa Ivanova Rēzeknes Mūzikas vidusskolas direktors Raimonds Arbidāns ir lepns: "Tas ir arī unikāls notikums, jo šī programma ir vienīgā Latvijā, ko var apgūt mūzikas vidusskolās, un es esmu pārliecināts, ka arī pasaulē tā ir tāda vienīgā programma, jo pārsvarā šeit ir latgaliešu mūzika."

Viena no galvenajām šīs programmas idejām ir nostiprināt kā Latgales, tā visas Latvijas mūzikas interesentu izpratni par tradīcijām profesionālā līmenī vēl pirms studiju uzsākšanas augstākās izglītības iestādēs. Šobrīd ļoti trūkt pieredzes apmaiņas iespēju.

Liene Brence zina teikt, ka Igaunijā līdzīgas programmas var apgūt divās skolās, viņa mudina: "Es gribētu aicināt arī pārējās mūzikas vidusskolas nebaidīties izveidot šāda veida izglītības programmu tieši vidusskolas līmenī."

Skola lepojas, ka vairums tradicionālās mūzikas programmas absolventu atgriezušies šeit kā pedagogi un ir atpazīstamas personības visā Latvijā, viņu vidū etnomuzikologs Ēriks Zeps un citi.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti