Kultūras ziņas

Sācies Mākslas akadēmijas diplomandu mākslas "sprādziens"

Kultūras ziņas

(Zīmju valodā). Kultūras ziņas

Jau 23. reizi jūlijā notiks festivāls "Rīgas Ritmi"

Enerģija ir atgriezusies – jau 23. reizi jūlijā notiks festivāls «Rīgas ritmi»

Tiem, kam jūlija pirmajā nedēļā nebūs vēlmes nodoties Dziesmu un deju svētku maratonam, alternatīvu izvēli piedāvā festivāls "Rīgas ritmi". Kubiešu mūzika, flamenko un blūzs, jaunākais no Latvijas džeza un Baltijas viesi – to visu būs iespēja dzirdēt trīs festivāla norises vietās.

Šajā vasarā jau 23. reizi galvaspilsētu pieskandinās džeza, improvizētās un pasaules mūzikas festivāls "Rīgas ritmi". Festivāla mākslinieciskais vadītājs visu tā pastāvēšanas laiku ir Māris Briežkalns, kurš nav zaudējis degsmi un ik gadu kopā pulcina gan pašmāju, gan starptautiskus mūziķus.

"Es domāju, ka enerģiju dod mūzika, jo, kad tuvojas festivāls, tad liekas, kā mēs bieži ar Diānu runājam – nekad vairāk. Nekad vairāk! Taču, kad ir koncerti, kad festivāls ir beidzies, tad tā enerģija ir atgriezusies, un tas, ko dara mūzika, tas nav vārdos ieliekams," sajūtas apraksta festivāla mākslinieciskais vadītājs.

Jau trešo gadu galvenā festivāla mājvieta būs Rīgas Doma dārzs, kur uzstāsies kubiešu mūziķe Jiliāna Kanjizaresa, flamenko ģitārists Jākobs Gurēvičs, blūza ģitārists Čarlzs Pasi un jaunā programmā apvienosies arī Raimonds Pauls un orķestris "Sinfonietta Rīga".

Maestro Raimonds Pauls stāsta:

"Tur klavierēm nav ko spēlēt, es tur sēžu, ar vienu pirkstu visu to varu. Tur ir melodija, jānospēlē melodija, nevis kaut kāda virtuozitāte jārāda.

Mums ir pietiekoši jauno pianistu, kas trenējas un ir ļoti labā līmenī, bet te taisni otrādi – spēlēties ar klavieru toni."

Festivāla laikā jau vairākus gadus tiek veidota arī ierakstu nama "Jersika Records" skatuve mākslas centrā "Noass".

""Noass" iedod šo vasaras festivāla sajūtu – Daugavas klātbūtne un gaisotne ir daudz neformālāka – kas grib, sēž sēdvietās, pēc tam jau ceļas kājās, dejo, tā ka tas viss ir daudz brīvāk, jo džezs ir gan uz koncertzāļu skatuves, gan klubos un festivālos," bilst ierakstu nama "Jersika Records" vadītājs Mareks Ameriks.

Daugavas krastā uz AB dambja būs iespēja dzirdēt Kārļa Auziņa trio, apvienību "M.A.S.A.", Džeisona Hantera Baltijas kvartetu un arī Miķeli Dzenušku ar apvienību "Uzvaras bulvāris".

"Tas ir liels gods, protams, jo es arī kā mazs puika apmeklēju festivāla koncertus, un nu jau otro reizi ar savu sastāvu uzstāties šajā festivālā – man tas ir liels gods. Atskaņosim ļoti dažādu mūziku gan no pēdējā albuma "Satiksmes mezgls", gan no iepriekšējiem, gan arī vēl nedzirdētas kompozīcijas," programmā dalās vibrofonists un komponists Miķelis Dzenuška.

Miķelis Dzenuška ar grupu
Miķelis Dzenuška ar grupu

"Rīgas ritmi" klausītājus aicina apmeklēt arī trešo norises vietu – viesnīcu "Radisson Blu Latvija", kur būs iespēja dzirdēt dziedātājas Montu Tupčijenko, Santu Šilleri un Luīzi Balkvilu, kā arī piedalīties džema sesijās.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti