Kultūras rondo

Mākslinieciski jaudīga ir Marka Rotko mākslas centra vasaras sezonas ekspozīcija

Kultūras rondo

"Māksla uz riteņiem" turpina ceļot pa Latviju. Nedēļas nogalē piestās festivālā "Lampa"

Cilvēkus saista senatnes izpēte un vēstures rekonstrukciju iestudējumi

Interese par savām saknēm – Bauskas pilskalnā norisināsies festivāls «Zobens un lemess»

No 9. līdz 11. jūnijam Bauskas pilskalna estrādē norisināsies mūsdienu etniskās mūzikas un seno amatu festivāls "Zobens un lemess". Šogad festivāla muzikālo daļu veido grupas no Grieķijas, Apvienotās Karalistes, Ukrainas, Lietuvas un Latvijas, tajā skaitā pagānmetāla lielmeistari "Skyforger", kas īpaši saistīti ar Zemgali.

Festivāla organizators Valdis Bērzvads norāda, ka "Zobens un lemess" tiek veidots kā mūsdienu etniskās mūzikas un seno amatu festivāls, kurā piedalās gan folkloras, gan smagā metāla grupas. "Līdz interesei par senvēsturi es nonācu, klausoties grupu "Skyforger", kas lielai daļai cilvēku rada vēlmi interesēties par vēsturi, par latvietību un kultūru. Tā nav vienkārši mūzika, kā teica vēsturnieks Artūrs Tomsons, tā ir kompaktizēta vēstures grāmatiņa, tā mūzika," Latvijas Radio raidījumā "Kultūras rondo" teic Bērzvads.

"Jebkurš hobijs, kas ir pietiekami dziļi ienācis dzīvē, kļūst par lielu daļu dzīves," aizraušanos ar folka un metāla mūziku komentē vēstures rekonstrukcijas kluba "Exercitus Rigensis" vadītājs Juris Ņečajevs. Ņečajevs uzsver arī grupas "Skyforger" ieguldījumu mūzikā un cilvēku intereses par vēsturi rosināšanā. "Festivāla publika, lielākā daļa arī interesējas par vēsturi, un mēs šai vēsturei piedāvāsim burtiski pieskarties, paņemt rokās cirvi, zobenu, vairogu. Mums būs spēka spēles, kurām var pieteiktie visi, dažādās disciplīnās – šaut ar loku, mest šķēpu, nest baļķi, rezultātā divi pāri, divas dāmas un divi kungi, saģērbsim bruņās, un tie dosies savā starpā cīnīties," stāsta Juris Ņečajevs.

"Arheoloģija, tā ir zinātne, bet vēsture ir faktu interpretācija," iezīmē Juris Ņečajevs, uzsverot, ka, interpretējot vēsturi, būtiskas ir zināšanas un intuīcija. "Tas, ko mēs darām, tas ir vēstures novirziens, dzīvā arheoloģija. Mēs izgatavojam lietas pēc arheoloģiskiem avotiem un pētām, kā šīs lietas pielietot dzīvē," vēstures rekonstrukcijas kluba "Exercitus Rigensis" darbību komentē Ņečajevs. Festivāla organizatori uzsver, ka būtiska festivāla daļa ir ne tikai zināšanas un interese par senvēsturi, bet arī cilvēku radošā izpaušanās un laba laika pavadīšana. Tos, kas plāno festivālu apmeklēt pirmo reizi, aicina nebīties no nosaukuma: "Mums sabiedrībā izveidojies priekšstats, ka metālisti ir žūpas, huligāni, godīgi sakot, esmu bijis daudz mūzikas festivālos un vismazāk esmu redzējis visādas nekārtības."

Festivāls aizsāksies 9. jūnijā Bauskas pilskalna parkā, kur apmeklētāji tiek aicināti jau no pulksten 15.00, savukārt muzikālā programma sāksies no pulksten 19.00. Festivāla programma turpināsies līdz 11. jūnijam. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti