Kultūras ziņas

Iepazīstina ar Cēsu Mākslas festivāla programmu

Kultūras ziņas

(Zīmju valodā). Kultūras ziņas

Aizritējis Raimonda Tigula brīvdabas koncerts "Tiguļkalns"

«Te ir kāds noslēpums.» Aizvadīts Raimonda Tigula brīvdabas koncerts «Tiguļkalns»

Komponista Raimonda Tiguļa iedibinātā tradīcija rīkot brīvdabas koncertus Talsos, Tiguļkalnā, kā magnēts pievelk klausītājus ne tikai no Kurzemes, bet arīdzan no tālākiem reģioniem. Šogad koncertā komponists bija sapulcinājis dažādus mūziķus, tostarp Renāru Kauperu, Andreju Osokinu, kori "Kamēr" un daudzus citus domubiedrus mūzikā.

Augstākajā no deviņiem Talsu pakalniem – Tiguļkalnā – komponists Raimonds Tiguls jau divpadsmito gadu pulcēja domubiedrus mūzikā, radot īpašu muzikālu brīvdabas atmosfēru zem senajiem ozoliem. Koncerts vienmēr iesākas, skanot Imanta Ziedoņa balsij.

"Visprecīzāk šo vietu, Tiguļkalnu, Tiguļkalna ozolkoku apli, noraksturoja prezidente Vaira Vīķe-Freiberga, kad viņa šeit viesojās, ka,

visticamāk, šie ozoli ar saknēm ir savijušies un, ja kādam uznāk vārgums, pārējie palīdz viņam atveseļoties.

Tādā veidā viņa salīdzināja mūsu sabiedrību, un arī dziesmu svētkos varam redzēt, kad dzied kopkoris, ir sajūta, ka dziedātāji ir ar neredzamām saknēm. Man ir liels prieks, ka šī tradīcija šeit ir," pauda komponists Raimonds Tiguls.

"Te tiešām ir kaut kāda meditācijas vieta, te ir kaut kāds noslēpums, aura, un arī mēs visi jūtamies, ka dodam cilvēkiem ļoti labu enerģiju, lai gan mūsu skaņdarbs bija, kā teica Tiguls, vienīgais, kurš bija no viņa jaunības gadiem un tāds mazliet mehānisks, ar jaunības temperamentu, kas atšķiras no citiem viņa skaņdarbiem. Tomēr šī vieta ir maģiska, un cilvēki bauda, meditē un vienkārši klausās, kad mēs spēlējām. Es skatos tajos zelta ozolos – tas tiešām bija maģiski!" ar emocijām dalījās čelliste Inga Ozola.

Katru gadu šajos koncertos Raimonds Tiguls pirmatskaņo savus pēdējā laikā uzrakstītos darbus, kā arī tiek spēlēti jau labi zināmi skaņdarbi. Šoreiz īpašs notikums – mūzika no kinofilmas "Mātes piens", kā arī oratorijas daļa "Cerību jūra".

"Man vairākas reizes izdevies šeit būt, tas vienmēr mīļi gaidīts pasākums, ir tur kaut kāds spēks.

Te visi sanāk kopā, šeit nav kari, te neviens necīnās par pirmo vietu, šeit visi nāk baudīt mūziku un dabu," atzīmēja saksofonists Ainars Šablovskis.

Pianists Rihards Plešanovs vērsa uzmanību uz to, ka Raimonda Tigula mūzika ir ļoti piemērota dabai: "Manuprāt, tā nav saskaldīta, bet ļoti plūstoša. Šai vietai, kad redzam šos varenos kokus, tas ļoti piestāv, un ir arī ļoti viegli to šeit atskaņot. Liekas, ka vēl kāds – šis dabas faktors – ļoti palīdz."

Tiguļkalna koncerts ir ļoti draudzīgs skatītājiem – gan ar maziem bērniem, gan suņiem. Koncerta apmeklētājs Jānis atklāja: "Dzīve mani pirms desmit gadiem atveda uz šejieni, iepatikās, vēl kādreiz biju, un tad sanāca liels pārtraukums. Tad, apmēram pirms diviem vai trīs gadiem, kopā ar skolas biedriem, paziņām, arboristiem piedalījos šīs vietas sakopšanā, un tagad bija laiks atvest bērnus, kas paaugušies. Raimonds Tiguls – tā ir mūsu vērtība."

Kad saulīte jau noslīdējusi aiz koku galiem, sākās iemīļoto kordziesmu laiks kopā ar kori "Kamēr" diriģenta Jurģa Cābuļa vadībā, stīgu orķestri un solistu Renāru Kauperu.

"Mēs varam viņa mūzikā atrast lielus dziļumus un debesu augstumus, un vēl tas, ka šeit klāt ir šis latviskums, smeldze, paaudzes… Teiksim, tu klausies šo dziesmu, un tu  – jā, tas ir par mani, un es esmu kaut kādā veidā gabaliņš no viņa mūzikas. Faktiski kā viņa un Noras dziesmā: dod, Deviņi, dodamo, es saņemšu ņemamo.

Dieviņš ir devis, Raimonds ir saņēmis, un labā ziņa, ka viņš ir padalījies ar mums visiem," sacīja Renārs Kaupers.

"Šogad jau ir divpadsmitais Tiguļkalna koncerts, un šis būs jau trešais koncerts, kad es noslēgumā teikšu: tiksimies dziesmu svētkos. Tā ir tā laipa, kas tiek mesta ik pa pieciem gadiem. Man ir arī prieks, ka es ar savu mūziku varu stiprināt arī šo dziesmu svētku tradīciju un vispār latviešu tautas vienotību," gandarīts ir komponists Raimonds Tiguls.

Pirmoreiz skatītāju vidū ozolkoku maģiskajā aplī īpašo Tiguļkalna gaisotni izjuta arī jaunievēlētais Latvijas Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs:

"Atbraucu un nenožēloju ne mirkli. Kā es smējos – pa ilgiem laikiem trīsarpus stundas es neskatījos telefonā, jo kaut kur par visu aizmirsu…"

"Tas laiks ir visai interesants, mums ir liels pacēlums. No skatuves Raimonds Tiguls stāstīja, kā viņš – tas lielais pacēlums, ko deva sports, – tagad gaidāms dziesmu svētkos. Arī šeit, Tiguļkalnā, tāds pilnīgi nereāls, ļoti liels spēka lādiņš. Cerams, ka tas nekur nepazudīs un materializēsies arī ikdienā, ikdienas darbos mums visiem. Tas ir kaut kas fantastisks!" sacīja Edgars Rinkēvičs.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti