Kultūras ziņas

Multimediju šovs "Dagamba" koncertā Mežaparkā

Kultūras ziņas

(Zīmju valodā). Kultūras ziņas

"Sinfonietta Rīga" noslēdz 17. koncertsezonu

No miera līdz traģismam. «Sinfonietta Rīga» noslēdz 17. koncertsezonu

Ņujorka, Londona, Amsterdama, Ķelne – uzbeku pianists Behzods Abduraimovs ir gaidīts viesis pasaules slavenākajās koncertzālēs. Šajā nedēļas nogalē viņu redzējām Rīgā, "Sinfonietta Rīga" sezonas noslēguma koncertā.

Spoža uzstāšanās Amsterdamas Karaliskajā "Concertgebouw" koncertzālē, koncertmeistares aiziešana no darba, jaunas un jau ilggadējas sadarbības koncertos. Tā īsumā var raksturot "Sinfonietta Rīga" 17. sezonu, ko orķestris noslēdza 3. jūnijā.

"Mūzika vienmēr cilvēku paceļ mazliet virs zemes, tāpēc jau tā laikam ir arī domāta un radusies. Koncerts ar Lorencu Borrāni šeit bija vienkārši, manuprāt, viens no tādiem tiešām augstākajiem lidojumiem orķestrim. Man personīgi tā bija Romitelli video opera "Index of Metals" Liepājā, tas tiešām komplicēts darbs, ko varbūt vienreiz mūžā ir iespēja nospēlēt, tāpēc tas ir ar īpašu atbildību un vērtību," sezonu vērtē "Sinfonietta Rīga" mākslinieciskais vadītājs un diriģents Normunds Šnē.

Normunds Šnē ir diriģents, kurš prasmīgi spēj ieraudzīt, sadzirdēt un vienā programmā kopā izkārtot šķietami nesavienojamu mūziku, kas rada pārsteidzoši organiskus salikumus. Tā arī sezonas noslēgumā koncertā orķestra skanējumā dzirdējām Jozefa Haidna, Konlona Nankarova un Pāvela Karmanova opusus.

"Mēs plānojām, lai šis noslēgums ir tiešām tāds ar vērienu un dziļš, un spožs, koncerts ar savu dramaturģiju no miera un laimes līdz tiešām dramatismam un traģismam. Tāda šodien dzīve laikam arī ir," atzīmē diriģents.

Kulminācija bija Sergeja Prokofjeva 2. klavierkoncerts, kas ir viens no tehniski sarežģītākajiem uzdevumiem pianistiem. Ar teju pārpasaulīgu spēku un šodienu raksturojošu skarbumu to interpretēja Behzods Abduraimovs:

"Šī mūzika man šķiet gandrīz ārpus mūsu pasaules. Es vienmēr to salīdzinu ar Rahmaņinova trešo klavierkoncertu – domāju, ka Rahmaņinovs tur ļauj piedzīvot visas emocijas, ko vien cilvēkam iespējams piedzīvot, bet šajā Prokofjeva koncertā tas ir kaut kas vēl vairāk, vēl plašāks, tur ir viss universs. Un, kad blakus ir ļoti profesionāli mūziķi, kas spēlē ar atdevi, ir viegli interpretēt šo mūziku."

Vasarā "Sinfonietta Rīga" paredzētas vairākas uzstāšanās, bet 18. sezonas atklāšana ieplānota 22. septembrī.

"Mēs skatāmies ar gaidām, bet arī ar bažām, jo situācija nav tik viegla, kā varbūt no malas izskatās, jo mums totāli trūkst naudiņas, nezinu, kas tur būs, daudz neko nevaru runāt par nākamo sezonu. Es ceru, ka viss notiks, kas ir ieplānots," ar bažām atzīst "Sinfonietta Rīga" mākslinieciskais vadītājs un diriģents Normunds Šnē.

"Man ļoti patīk būt kopā ar savu orķestri, tā ir tiešām īsta laime, ko, es ceru, es tiešām spēju novērtēt. Ko tad diriģents vairāk var vēlēties – viņš jau pats nekādu troksni netaisa, viņam vajadzīgs ir orķestris, domubiedri, viņa instruments. Un tāda privilēģija, ka tas ir paša rokām radīts tiešām dārgakmens, tā ir tiešām liela dāvana," saka diriģents.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti