Mirusi somu komponiste Sāriaho

Smadzeņu audzēja dēļ 70 gadu vecumā mirusi somu komponiste Kaija Sāriaho – viena no ievērojamākajiem 21.gadsimta komponistiem.

Viņas ģimene paziņojumā vietnē "Facebook" informēja, ka komponiste piektdien nomirusi savā dzīvoklī Parīzē.

2021.gada februārī viņai tika atklāts agresīvais un neārstējamais smadzeņu audzējs glioblastoma.

Ģimene paziņoja, ka viņa klīnikā saņēmusi eksperimentālu ārstēšanu un līdz pat slimības beigu posmam audzējs Sāriaho kognitīvās spējas neietekmēja. Lai saglabātu pozitīvu skatījumu un turpinātu koncentrēties uz darbu Sāriaho pēc ārsta ieteikuma ziņas par neārstējamo slimību nav publiskojusi, piebilsts ģimenes paziņojumā.

2000.gadā Zalcburgas festivālā pirmizrāde bija viņas operai "L’Amour de Loin" ("Tālā mīla"). Divus gadus vēlāk opera piedzīvoja debiju ASV Santafē operā. 2016.gadā tā kļuva par pirmo sievietes sakomponēto darbu, kas uzvests Metropoles operā Ņujorkā kopš 1903.gadā iestudētās Etelas Smitas "Der Wald" ("Mežs").

1952.gada 14.oktobrī Helsinkos dzimusī Sāriaho studēja Sibēliusa akadēmijā Somijā un Freiburgas Mūzikas augstskolā Vācijā. Pagājušā gadsimta 70.gados viņa palīdzēja dibināt somu grupu "Korvat auki" ("Ausis atvērtas").

1982.gadā viņa sāka strādāt Parīzē bāzētajā Eksperimentu un pētījumu institūtā mūzikā un akustikā (IRCAM). Viņas skaņdarbi nereti iekļāvuši elektroniku.

Viņas jaunākā opera "Innocence" ("Nevainīgums") pirmizrādi piedzīvoja 2021.gadā Ēksanprovansas festivālā. Par šaujamieroču vardarbību sarakstītais darbs šopavasar uzvests Londonā un 2025./2026.gadā iekļauts Metropoles operas repertuārā.

24.augustā Helsinkos pirmizrāde paredzēta viņas pēdējam darbam trompetes koncertam "HUSH" Suzannas Melki vadītā Somijas Radio simfoniskā orķestra izpildījumā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti