Kultūras rondo

Ieskats jaunākajos pētījumos kopā ar mūzikas vēsturniekiem

Kultūras rondo

Par stāstniecības tradīciju Latvijas kultūrtelpā

Mākslas centra "Zuzeum" izstāžu vadītāja Ieva Zībārte par Zuzeum pavasari

«Zuzeum» durvis vērs ar mūsdienu Indijas tēlotājmākslas izstādi

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Mākslas centrs "Zuzeum" izstādē apkopojis Zuzānu ģimenes privātkolekcijai piederīgos mūsdienu Indijas tēlotājmākslas darbus, ko pie pirmās izdevības piedāvāt mākslas cienītājiem. Kamēr muzeju un kultūrvietu iekštelpas atvērt nav brīv, interesenti joprojām aicināti izzināt "Zuzeum" digitālo piedāvājumu – izstādi “Zuzeum Art Preview”. Mākslas centra izstāžu vadītāja Ieva Zībārte atzīmē, ka ar to izdevies sasniegt pavisam jaunu auditoriju. 

Marta izskaņā valdība izsvēra četru soļu plānu pretim drošības ierobežojumu mīkstināšanai. Otrais no četriem soļiem tostarp paredz iespēju atvērt muzejus. Ja epidemioloģiskā situācija būs vēlīga, tas vērtu notikt jau aprīļa beigās. Taujāta par "Zuzeum" gatavību šim solim, Ieva Zībārte Latvijas Radio raidījumā "Kultūras rondo" teic:

“Mēs tāpat kā visi citi muzeji ārkārtējās situācijas laikā – nu jau ceturto mēnesi – esam slēgti. Pa šo laiku esam ļoti daudz strādājuši, iespējams, pat vairāk nekā citos apstākļos, lai aprīļa beigās, kā tagad ir solīts, būtu gatavi vērt durvis.” 

Sekojot līdzi muzeju darbības ierobežojumiem Eiropā, "Zuzeum" izstāžu vadītāja zina teikt, ka pašlaik kopējā tendence ir par labu muzeju atvēršanai. Pozitīvās tendences viņa attiecina arī uz vakcināciju un vēlmi atgriezties pie saprātīgas ekonomikas, dzīves un kultūras baudīšanas. “Mēs nevaram visu laiku tikai sportot un klausīties lekcijas internetā. Ir vajadzīga kaut kāda cita pieredze,” pauž Zībārte. 

Lolojot atkalredzēšanos ar mākslas centra apmeklētājiem, "Zuzeum" radīta pavisam jauna izstāde, kas sniegs ieskatu mazāk zināmā Zuzānu privātkolekcijas daļā – mūsdienu Indijas glezniecība, grafika un skulptūra. Paralēli norit darbs pie Baltijas kolekcionāru izstādes.

Deviņi Zuzānu kolekcijas darbi šajā pavasarī būs skatāmi Janim Rozentālam veltītā izstādē Kumu mākslas muzejā, savukārt rudenī divdesmit citi darbi krāšņos Rīgas mākslinieku grupai veltīto izstādi Latvijas Nacionālajā mākslas muzejā. 

Kamēr muzeju telpas jātur slēgtas, "Zuzeum" izdevies rast citus veidus saskarei ar mākslu. Pēdējais no piedāvājumiem pavisam savdabīgs – ēdienu piegādes lietotnē “Wolt” darbojas īpašs “restorāns” – izstāde “Zuzeum Art Preview”. Ieva Zībārte komentē: “Māksla un ēdiens – tie ir tādi dzīves elementi, bez kuriem mēs īsti neviens nevaram iztikt. [..] Es neredzu šeit pretrunas, drīzāk iespēju būt kopā un būt tur, kur ir cilvēki.” Viņa piedāvā salīdzinājumu ar ceļojumu, kur līdztekus arhitektūrai un mākslai, arī ēdiens kļūst par nozīmīgu kultūras pieredzes daļu. Kas būtiski – jaunais projekts sasniedzis arī jaunu auditoriju.  

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti