Žurnāla «Foto Kvartāls» labākā jaunā fotogrāfa balvu saņem Elizabete Eglinska

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

20. oktobrī "M/Darbnīcā" norisinājās žurnāla "Foto Kvartāls" (FK) balvas fināls, kurā tika noskaidrots labākais jaunais Latvijas fotogrāfs. Žūrija, kuras sastāvā darbojās mākslas kritiķe Santa Hirša, "M/Gallery" vadītāja Elizabete Dimante, "M/Darbnīcas" projektu vadītāja Emīlija Paula Andersone un žurnāla "Foto Kvartāls" galvenais redaktors Arnis Balčus, par FK balvas uzvarētāju izvēlējās Elizabeti Eglinsku.

Elizabete Eglinska (2002) ir no Liepājas, mācījusies foto dizaina nodaļā Liepājas Mūzikas, mākslas un dizaina vidusskolā, šobrīd studē scenogrāfiju Latvijas Mākslas akadēmijā. Viņas foto sērija "Genovefa" sastāv no kino estētikā ieturētiem pašportretiem, kas atspoguļo ainas no Elizabetes vecvecmāmiņas Genovefas dzīves. Par pamatu saturam un tēlam izmantots ģimenes foto albums un Genovefas dienasgrāmata, kas sarakstīta no 1954. līdz 1959. gadam. Fotostāsta darbība risinās 1957. gada 1. janvārī, balstoties uz ierakstu dienasgrāmatā, kurā teikts: "Ko darīt? Ko darīt? Ko darīt? Ko darīt?". Tajā tiek attēlota Genovefas nelaimīgā laulība ar vīru Ignatu Muižnieku, Padomju Savienībā atzītu dzejnieku un Komunistiskās partijas biedru.

Foto no sērijas "Genovefa"
Foto no sērijas "Genovefa"

"Konkursa uzvarētāja Elizabete Eglinska savā foto sērijā radījusi daudzslāņainu stāstu, performatīvi iedzīvinot melnbaltās fotogrāfijās savas vecmammas rakstītās atmiņas. Tas ir jūtīgs un vizuāli kinematogrāfisks skatījums uz padomju perioda vēsturi, atsedzot Latvijas mākslā reti aktualizēto padomju sievietes pieredzi, iekšējo dzīvi. Lielākā daļa FK balvai pieteikušos autoru fotogrāfijā interesē ikdienišķi privātais, dominē vizuālās dienasgrāmatas un mirkļa impresijas. Elizabete atšķiras ar savu interesi par sarežģītākiem naratīviem un spēju tos izteikt izteiksmīgā attēlu valodā," sacīja žūrijas locekle Santa Hirša.

Elizabete Eglinska balvā iegūst iespēju nākamgad sarīkot personālizstādi "M/Gallery", dāvanu karti no "Baltijas Foto servisa" 150 eiro vērtībā, kā arī darbu publikāciju "Foto Kvartālā" un jaunākās "Kultkom" fotogrāmatas.

FK Balvas žūrija un finālisti
FK Balvas žūrija un finālisti

Žūrija īpaši uzteica arī Anetes Araminas pašportretu sēriju "Ķermenis ir pametis ēku" un Līgas Stibes fotomontāžas sērijā "Neidentificēts". Skatītāju simpātiju balvu ieguva Renāte Žamaite par provokatīvo fotostāstu "Right next to us". Kopumā balvai pieteicās 50 fotogrāfi, bet finālā tika 10 – Anete Aramina, Anete Atvare, Elizabete Eglinska, Inga Pizāne, Jevgēnija Frolova, Kaspars Zborovskis, Laima Skrīvele, Līga Stibe, Nellija Daņiloviča un Renāte Žamaite. FK balvu organizē žurnāls "Foto Kvartāls", un tā notiek kopš 2015. gada.

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti