Kultūras rondo

Aelita Ramane stāsta Vladimira Goja pasaku "Alpu vijolītes sargātājs"

Kultūras rondo

Osipa Mandelštama dzeja Eināra Pelša tulkojumā izdota bilingvālā krājumā

Ziemassvētku tirdziņi ar pievienoto vērtību - mākslas vērtību

Ziemassvētku tirdziņi ar pievienoto vērtību – ar mākslas vērtību

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Noķert svētku sajūtu – tā savu klātbūtni raksturo sastaptie apmeklētāji mākslas darbu Ziemassvētku tirdziņos, kuros iepirkšanās drudzim un dāvanu izvēlei ir pievienotā vērtība – mākslas vērtība.

Latvijas Mākslas akadēmijas rīkotās "Jaunmarkas” centrā ir students ar savu radošo veikumu, savukārt ISSP galerijā 10 fotogrāfi un 10 ilustratori piedāvā apskatīt vai iegādāties plakātus.

"Jaunmarkas” virtuve ir neliela telpa, kurā studenti ik rītu nes darbus, ko likt mākslas darbu tirgū, te tiem tiek piestiprinātas cenu zīmes un speciāli kodi.

Jāpiebilst, ka pēc 16 gadu "Jarmarkas" darbības, "Jaunmarkai" ir cits koncepts. Mākslas akadēmijas foajē izkārtoti stendi ar mākslas darbiem, kas ir vieskuratoru veidoti. Kuratori mainīsies, viens aicināts no profesionāļiem, savukārt otrs – ir kāds sabiedrībā zināms cilvēks. Pašlaik "kūrētās” ekspozīcijas veidojuši Alise Careva un Kaspars Kambala. Tas ir tikai viens no jauninājumiem, ar citiem jaunumiem iepazīstina "Jaunmarkas” kuratore Sabīne Vernere. Viņa pati ir beigusi glezniecības maģistrantūru:

"Mums bija vairākas svarīgas lietas, bet viena no vissvarīgākajām noteikti būtu tā, ka

mēs ļoti gribējām iesaistīt studentus šajā pasākumā jau no paša sākumu visos soļos, procesā līdz pašām beigām," skaidro Sabīne Vernere.

Otra ļoti svarīga lieta bijusi parādīt to, kas norisinās Mākslas akadēmijā. "Līdz šim bija mazliet mulsinoši, jo viss bija tādā vienā lielā masā, man bija ļoti svarīgi izsvērt nozares, katedras, materiālus, lai tie apmeklētāji, kas atnāk uz Mākslas akadēmiju varbūt vienreiz gadā, tikai decembrī, lai viņi redzētu, kas tad īsti šajā mājā notiek, kāds ir tas mācību process," turpina Vernere. 

Tādēļ ekspozīcija dalīta pa katedrām, lai arī lietas pārklājas un sajaucas. Lai atvieglotu to izšķiršanu, katrai katedrai ir savas krāsas cenas zīmīte. Akadēmijā pie ieejas uzskatāmi parādīts katras krāsas atšifrējums.

"Ienākot var jau sajust, ka tur ir tēlnieki, pa kreisi ir grafiķi, tālāk stūrī ir tekstilmākslinieki. Un tad jau var, ja ir interese un vēlme, pētīt, ar ko tad viņi pagājušā gada laikā ir nodarbojušies," stāsta Vernere.

Uz katras cenu zīmes var gūt pamatinformāciju par jauno mākslinieku, taču vēl plašāka informācija paslēpta aiz īpašas zīmes.

"Mums vēl viens ļoti svarīgs jaunums ir, ka mēs esam ieviesuši tādu QR kodu sistēmu.

Katram autoram ir savs unikāls QR kods un katram darbam ir savs unikāls QR kods, pēc kura noskenēšanas telefonā caur kameru jūs nokļūstat pie saites internetā, kurā autors pats ir uzrakstījis aprakstu par darbu," atklāj Vernere.

Studenti ir rakstījuši sveicienu savam pircējam, viņi ir stāstījuši, kā šis darbs ir tapis, apraksta tehniku, izmanto bildes un video.

"Jaunmarku” dienas vidū apmeklē, darbus aplūko, cilā un fotografē daudzi, kāds jau kaut ko ir nolūkojis, kāds vēl pēta piedāvājumu. 

Savukārt ISSP galerijā jau decembra sākumā atklāta starpdisciplināra plakātu mākslas izstāde – gadatirgus. Tas nozīmē, ka izstādē redzamos plakātus var iegādāties. ISSP interešu lokā ir laikmetīgā fotogrāfija. ISSP vadītāja Jūlija Berkoviča ir izstādes kuratore.

"Ir ļoti interesanti, kad jautā māksliniekam, – tu vēlies, lai tev atsūta kaut ko plakāta formā, vienu spilgtu bildi, – kā viņi izvēlas, jo priekšstati par to, kas ir plakāts,  mēdz būt ļoti dažādi," stāsta Jūlija Berkoviča.

Beigās tapusi daudzveidīga kolekcija, kurā pārstāvēti 10 fotogrāfi un 10 ilustratori.

"Te ir dažādas noskaņas, dažādas tehnikas, katrs varbūt var atrast to, kas viņam iet pie sirds," vērtē Bērkoviča.

Kuratore atklāj, ka kolekcijā pārstāvēti Ivetas Gabaliņas-Vaivodes, Kārļa  Berga, Ievas Balodes, Annemarijas Gulbes, Oskara Pavlovska darbi. Tie ir atsevišķi spilgti mākslas darbi.

"Gaumes ir ļoti dažādas, un katrs atrod kaut ko pilnīgi citu," apmeklētāju interesi raksturo Berkoviča. "Jautājums, kas tevi uzrunā kā atsevišķs mākslas darbs, bet tad, kad tu domā, ko tu aiznesīsi mājās un piekarināsi, tad tā var būt pilnīgi cita atbilde."

Mākslas gadatirgi notiek ne tikai Rīgā; šajā pirmssvētku nedēļā Liepājas mākslas galerijā "Romas dārzs” atvērts Ziemassvētku "pop-up" gleznu tirdziņš. Galerija piedāvā iegādāties mākslas darbus interjeram vai īpašai dāvanai. Pārstāvēto autoru vidū gan vecmeistaru darbi, gan mazāk zināmu mākslinieku darbi. Šāds pirmssvētku notikums galerijā "Romas dārzs” tiek organizēts pirmoreiz.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti