Kultūra

„ABLV Bank” nedienas var apdraudēt Laikmetīgās mākslas muzeja projektu

Kultūra

Rīgā norisināsies Igaunijas operas viesizrādes

Zanes Zelmenes izstāde - iespēja nokļūt sapņu pasaulē

Zanes Zelmenes izstāde - iespēja nokļūt sapņu pasaulē

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Iekļūt sapņu pasaulē, staigāt pa mākoņiem un lidot – to visu varēs izbaudīt Zanes Zelmenes izstādē „Simulacrum”, tiesa gan – virtuālajā realitātē. Izstādi atklās rīt mākslas galerijā „RIX-C”. Zanei Zelmenei ir raksturīgi eksperimentēt ar dažādām jaunajām tehnoloģijām, un šoreiz viņa tās izmantojusi, lai vizualizētu savus sapņus. Māksliniecei tie ir ļoti krāsaini un tēlaini, un, lai arī skatītājs tajos varētu iekļūt, viņam būs tikai jāuzliek virtuālās realitātes maska un jānodrošinās ar tālvadības pulti.

Māksliniecei Zanei Zelmenei vienmēr ļoti interesanta un būtiska šķitusi cilvēka sapņu pasaule, jo kā nekā teju pusi mūža cilvēks taču pavada miegā. Bez tam viņa pati sapņo krāsaini un ļoti labi savus sapņus atceras. Jau sen Zanei gribējies tos kaut kā piefiksēt, taču bijis grūti atrast atbilstošu veidu. Tagad beidzot parādījušās tādas jaunās tehnoloģijas, kas ļauj šo ideju īstenot.

Izstādē redzēsim trīs viņai raksturīgu apzināto sapņu simulācijas. Tām varēs piekļūt, uzliekot paplašinātās realitātes un virtuālās realitātes maskas:

„Kas ir apzinātie sapņi? Tie ir sapņi, kuros tu saproti, ka tu sapņo. Man personīgi tie ir ļoti spilgtas krāsas sapņi, ko es varu ietekmēt. Uzveidot jaunu objektus tajos vai arī pārvietoties uz visādām citām vietām lidojot”.

Lai iekļūtu kādā no Zanes sapņiem, jāuzliek virtuālās realitātes maska un jānodrošinās ar pulti, ar kuras palīdzību pārvietoties pa sapņu pasauli un radīt jaunus objektus. Tad virtuāli nonāk pilnīgi citā pasaulē. Tā ir siltas gaismas pielieta bezgalīga Visuma telpa un ceļš pa to sākas uz varavīksnes tilta, virzās pa to cauri sirreāliem tuneļiem, nonākot aizvien citās sfērās un ieraugot arvien jaunus objektus.

Zane Zelmene: „Redzamas vietas, kuras es redzēju sapnī, bet pirms tam es nebiju nekad tur bijusi. Un tad es speciāli aizbraucu uz šīm vietām, kas ir pārsvarā Roma un Grieķija, un uztaisīju 360 grādu foto, un pēc tam ieliku iekšā šajā programmā. Un tad, izejot cauri šīm sfērām, mēs atkal nonākam šajā bezgalīgajā virtuālās realitātes Visumā. Mēs varam arī pa mākoņiem staigāt, ja vēlamies”.

Aizejot līdz pašam varavīksnes galam, ir vēl viena telpa, kurā var teleportēties uz citu Visumu, kurā iespējams lidot. Zane Zelmene gan piebilst – ja sapnī lidošanas sajūtas ir ļoti pacilājošas, tad virtuālajā vidē tās tomēr izpaužas atšķirīgi:

„Programmējot lidošanu, man ir visai grūti, jo es esmu no tiem, kam paliek slikti, braucot automašīnā vai ar kuģi. Tā ir liela virtuālās realitātes problēma, ka tev rodas kognitīvā disonanse un tev vienkārši paliek slikti. Bet es cenšos izveidot savu instalāciju pēc iespējas paciešamāku, jo es ļoti labi saprotu šīs izjūtas”.

Zanei Zelmenei raksturīgi arī sapņi, kuros viņa izbauda ārpusķermeņa pieredzi, un arī to viņa atspoguļos izstādē:

„Tu tā kā izlido ārpus sava ķermeņa un sevi redzi no malas. Lai to parādītu fiziskajā pasaulē un nomodā, es esmu izveidojusi divas maskas, kas ir savā starpā savienotas un pārraida viena otrai video signālus.”

Izstāde „Simulacrum” būs interesants piedzīvojums dažādu interešu un arī paaudžu skatītājiem – ir pārliecināta galerijas „RIXC” pārstāve Anna Babre:

„Šī izstāde apvieno ne tikai jaunās tehnoloģijas, bet arī cilvēku interesi par sapņošanu, kas ir bijusi izsenis, jo man liekas - sapņu tulka grāmatas mūsu vecākiem un vecvecākiem ir bijušas mājās noteikti. Un arī katrs no mums ir piedzīvojis šo sajūtu, ka mēs apzināmies, ka mēs atrodamies sapnī un mēs labprāt gribētu to kontrolēt, tikai mēs līdz tam vēl neesam nonākuši. Un nedaudz tuvāk to sajūtu varētu iegūt caur šo izstādi”.

Zanes Zelmenes izstādi ar sapņu vizualizācijām atklāj 22.februārī, un galerijā Lenču ielā 2 tā būs apskatāma līdz aprīļa vidum.

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti