Vivianna Maria Staņislavska – Baltvilka balvas pretendente grāmatu mākslā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Vivianna Maria Staņislavska par ilustrācijām Ievas Samauskas dzejoļu krājumam “Skaļā klase” (Pētergailis) izvirzīta Jāņa Baltvilka balvai bērnu literatūrā un grāmatu mākslā kategorijā “Jaunaudze”. Lsm.lv sadarbībā ar Latvijas Bērnu un jaunatnes literatūras padomi (LBJLP) aicina iepazīties ar balvas pretendenti.

“Vivianna Maria Staņislavska ir jauna perspektīva ilustratore, kuras mati ir bijuši zilā krāsā, un tajos vienmēr ir puķes,” saka Mākslas akadēmijas pasniedzēja, grāmatu dizainere un ilustratore Rūta Briede. Vivianna beigusi LMA Grafikas bakalaura programmu un studējusi arī Krakovas Mākslas akadēmijā Polijā. Viņa zīmē komiksus, animē, ilustrē grāmatas, interesējas par feminismu un kļuvusi par laureāti izstādē "Sievietei būt". Viņas dinamiskā melnbaltā grafika ilustrē grupas “Dzelzs vilks” albumu “Kālabad”. Vivianna publicē komiksus “Kuš!”, bijusi viena no ilustratorēm 2011. gadā iznākušajā latviešu tautas pasaku grāmatā, bet viņas pirmā personālizstāde, kas notika 2015. gadā, saucās „Sils/Zarkans" un tajā bija izstādīti linogriezumi.

Krakovas studiju pieminēšana nevilšus liek iedomāt poļu ilustrācijas skolai raksturīgo māksliniecisko drosmi. Šāda drosme neapšaubāmi piemīt arī Viviannas darbiem. Kā saka viens no šā gada grāmatu vērtētājiem, arhitekts Uldis Lukševics, “veidot retro stila trīskrāsu ilustrācijas šķietami paviršā manierē – tas ir ļoti drosmīgs paņēmiens.” Tā ir grāmata, kurā emocionāli atspoguļojas pusaudžu dzīve skolā. Taču ekspresīvi ilustrētās grāmatas koptēls ir savākts, sakārtots, to ir patīkami turēt rokā, gribas šķirstīt un pētīt.

Baltvilka balvas žūrija atzīst, ka “Viviannas Marias Staņislavskas veidotais dizains un ilustrācijas Ievas Samauskas dzejoļu krājumam „Skaļā klase” ir ekspresīvs, blīvs un piepildīts kā mācību stundu pieraksti un skolas dzīve.”

“Māksliniece ar minimāliem līdzekļiem panāk krāšņus un dinamiskus attēlus, izmantojot divas kontrastējošas krāsas, kas aizpilda laukumus un, vietām pārklājoties, atgādina veclaicīgās tipogrāfijas nepilnības. Lai arī grāmata dāsni piedāvā atsauces uz jauniešu un populāro kultūru, tā viscaur saglabā gaumīgu stilizāciju un saliedētu formu,” raksta žūrijas pārstāve Santa Remere.

Baltvilka balvas ieguvējus oriģinālliteratūrā un grāmatu mākslā uzzināsim 24. jūlijā, Jāņa Baltvilka 72.dzimšanas dienā. Balvas pasniegšanas ceremonija norisināsies Jaunā Rīgas teātra pagalmā plkst. 18, un to tiešraidē piedāvās skatīties lsm.lv.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti