Pagrabs

Lielās pārmaiņas Latvijas Mākslas akadēmijā

Pagrabs

LKA Nacionālajā filmu skolā top intriģējoši kinodarbi

Tuvojas Latvijas Mākslas akadēmijas leģendārais karnevāls

Viss būs, bet Sumpurnis nevienu neapēdīs. 1. februārī ies vaļā Mākslas akadēmijas karnevāls!

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Elle, Šķīstītava un Paradīze. Iespaidīgas dekorācijas. Lielākā čūska, kāda uz planētas redzēta. 300 organizētāju, 200 mūziķu. Un Sumpurnis, kurš pārvērties par veģetārieti, mazliet saskumis un gaida viesus. Latvija, saturies – 1. februārī plkst. 20.00 ies vaļā Latvijas Mākslas akadēmijas leģendārais karnevāls! Par to Latvijas Radio 3 "Klasika" jauniešu raidījumam "Pagrabs” stāsta daži no karnevāla rīkotājiem – Undīne Ruska, Toms Katkevičs un Kristīne Kutepova. Kā paši smej – Sumpurņa pils mēbeles…

Undīne Ruska ir "jaukais izspiedējs" jeb galvenā atbildīgā par materiāliem un finansiālo atbalstu. Kristīne Kutepova un Toms Katkevičs – mazie, baltie gariņi, kuri visu savāc kopā: vada, satur, palīdz. "Esam tikai maza, maza aisberga virsotne – jo kopumā pie karnevāla sagatavošanas strādā ap 300 cilvēkiem," teic Kutepova.

Kristīne Kutepova un Toms Katkevičs
Kristīne Kutepova un Toms Katkevičs

Bet kālab tieši "Sumpurņa pils”? "Sumpurnis latviešu folklorā ir mītiska būtne ar cilvēka ķermeni un suņa galvu, kas ēd cilvēkus.

Bet mēs to mītu esam apspēlējuši tā, ka Sumpurnis kļuvis par miermīlīgu veģetārieti...

Viņš ir drusku saskumis, vientuļš, gaida ciemos viesus un nevienu neapēdīs,” smej Undīne Ruska. "Tēli līdz ar to var būt ļoti dažādi – gan pils viesi, gan Sumpurņa draugi, no dziļas pazemes vai debesīm nākuši."

Taču apmeklētāji varēs rādīt arī savu patieso seju un nākt bez tērpa. Savukārt tiem, kuri ieradīsies laicīgi, tiks dota iespēja sevi pārvērst – šajā procesā palīdzēs divas grima mākslinieces.

Undīne Ruska: "Karnevāls notiek ar ļoti, ļoti daudzu cilvēku fizisku, emocionālu un finansiālu atbalstu. Lielu atbalstu sniedz cilvēki no malas, kuri ved, sarunā, palīdz uzstiept. Dekoratori kādas trīs nedēļas jau gatavo dekorācijas – tie ir iespaidīgi mākslas darbi, kas šobrīd top. Manuprāt, neko tādu karnevāls vēl nebūs piedzīvojis…”

Undīne Ruska
Undīne Ruska

Kristīne Kutepova: "Daļa studentu savu darbu veidošanu integrē mācību procesā – vairāki dekoratori turpinās pie tiem strādāt arī vēlāk.

Ļoti liela daļa no mūsu atbalstītājiem ir cilvēki, kuri nopērk biļetes – tās vēl var paspēt iegādāties mūsu veikaliņā "Vilhelms" iepretim Mākslas akadēmijai. Viņi ir tie, kuri palīdz mums to visu organizēt – jo jāatzīmē, ka šis ir bezpeļņas pasākums.

Ar saviem divdesmit vai trīsdesmit eiro tiek atbalstīta gan dekorāciju tapšana, gan dažādu mūziķu sniegums. Tā ir kopīga sinerģija, kas notiek ne tikai ar mākslas sponsoriem un studentiem, bet arī apmeklētājiem."

Tomam Katkevičam šis būs pirmais karnevāls gan kā dalībniekam, gan kā rīkotājam. "Pats esmu pārsteigts, kas te notiek! Vērojot, kā studenti strādā, ir sajūta, ka šādai atmosfērai akadēmijā vajadzētu būt visu laiku – visās telpās rosība, darbība, nav nekādu aizliegumu, nevienu nedzen projām, viss lido pa gaisu, arī putekļi, un ir kārtīgs haoss. Bet tā ir tāda īsta mākslinieku pasaule!

Ja gribi redzēt to, kas notiek Latvijas Mākslas akadēmijā, jāatnāk uz karnevālu!

Tas ir tas burvīgais, ko cilvēki rada nevis naudas dēļ, bet tāpēc, lai būtu baudāmi  un skaisti."

"Mums būs pūķis, kas izlidojis cauri vitrāžām, tik liela čūska, kas uz mūsu planētas vēl nav redzēta, būs Šķīstītava, Paradīze un Elle. Mums būs viss!” sajūsminās Kristīne Kutepova.

Mūziku nodrošinās 200 mūziķu, sākot no smagā metāla un vieglās alternatīvās mūzikas un beidzot ar tehno un džezu, piedalīsies arī daudzi Mūzikas akadēmijas studenti. "Beidzot sirdi veram vaļā – atveram mūsu aulu ar skaistu džeza piesitienu, kāds sen nav bijis," teic Kristīne Kutepova.

Viņa arī stāsta, ka sestdien dekorācijas tiks noņemtas, taču šoreiz tām tiks dota otrā dzīve – dažas turpmāk būs apskatāmas izstādēs.

Pirmo reizi būs karnevāla dekorāciju konkurss ar naudas balvu – pirmās trīs vietas iegūs prēmijas! 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti