Virtuāli dārzi un sensors tērps nākotnes dārzniekam – sākas RIXC Mākslas un zinātnes festivāls

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

23. septembrī pulksten 18.00 ar izstādi “PostSensorium” Latvijas Nacionālajā bibliotēkā tiks atklāts RIXC Mākslas un zinātnes festivāls, kas šogad pētīs cilvēku virtuālās un reālās dzīves izaicinājumus, kuru pārvarēšanai uzmanības centrā ir mūsu sensorā uztvere un ķermeniskā pieredze, informēja festivāla rīkotāji.

Izstāde “PostSensorium” ir festivāla galvenais notikums fiziskajā telpā, kas bibliotēkā būs apskatāma ikvienam no 24. septembra līdz 12. novembrim. Savukārt festivāla virtuālās programmas ietvaros no 23. līdz 25. septembrim norisināsies ikgadējā “Open Fields” konference, virtuāls koncerts no RIXC Meža laboratorijas, performances, video seansi, WebVR izstāde, sarunas ar māksliniekiem un speciālistu lekcijas, kurās tiks atklāti laikmetīgie mediji, mākslas paņēmieni dažādo sensoriju izpratnei, mākslīgais intelekts, 21. gadsimta estētika un jaunu, imersīvu pieredžu radīšana, skaidroja programmas veidotāji.

Šogad konferencē viesosies trīs īpaši viesi: amerikāņu profesore un mediju mākslas kuratore Vitnijas muzejā Kristiāne A. Pola (Christiane A. Paul), amerikāņu skaņas un mediju mākslas vēsturnieks, teorētiķis un rakstnieks, kurš ir atpazīstams ar savu ieguldījumu skaņu mākslas jomā, Duglass Kāns (Douglas Kahn), kā arī slovēņu jauno mediju māksliniece un bioloģijas doktore, kas apvieno mākslu ar bioloģiju, Špela Petriča (Špela Petrič), kuras veikums būs redzams arī izstādē.

Špelas Petričas mākslas darbs "Dziļā fitokrātija: mežonīgās dziesmas" ("Deep Phytocracy: Feral Songs") "aizved skatītāju imersīvā ekspedījā, atklājot neskaitāmās attiecības ar dažādiem īpaši pārveidotiem rīkiem, ar kuru starpniecību cilvēki ar apkārt esošiem augiem sastopas no jauna, sajūtot tos citādā – ārpus racionālā prāta pastāvošā saskarsmē".

Savukārt amerikāņu mākslinieks Klementa Vallas "pointcloud.garden" darbu sērijā piedāvā vizuāli izstaigāt imersīvus un virtuālus dārzus, kuros var aplūkot savāktos un 3D skenētos augu datus no trīs dažādiem dārziem Amerikā. Klements Valla ir Ņujorkā dzīvojošs starptautiski atzīts mākslinieks, kurš savos mākslas darbos īpašu uzmanību pievērš tieši cilvēku un datoru pieaugošajai savstarpējai saiknei vizuālu attēlu radīšanā, redzēšanā un nolasīšanā. 

Izstādē aplūkojamajā dzīvajā instalācijā "Augu maņas" ("Plant Sense") spāņu mākslinieki Marijas Kastelanos un Alberto Valverdes ļauj skatītājam saprast un iepazīt augu slepeno valodu. Mākslas darbā dažādi sensori mēra savienoto augu elektriskās svārstības, kā arī parāda bioķīmiskās reakcijas, ko rada cilvēku klātbūtne un apkārtējā vide. "Iespējams, mākslinieku radītais sensorais tērps nākotnē būs ikvienam dārzniekam, kas caur to varēs izjust, saprast un sarunāties ar augiem," atzīmēja festivāla veidotāji.

Starptautisku atzinību ieguvušais mākslinieku duets no Šveices "Knowbotiq" savā performatīvajā mākslas darbā "Tulu, Tu, Tu, pirms saule tevi ievaino" ("Thulhu, Thu, Thu, before the sun harms you") izseko un atšķetina pagātnes, tagadnes un nākotnes pinekļus un materialitātes naratīvus kādā kūdras purvā Skotijā, kurā “Tulu” ir no augu šķiedrām sapīts daudzpusīgs objekts, kurš, savienojot cilvēkus mākslinieciskā performancē, ļauj sajust kūdras purva vibrācijas.

Jaunās spāņu, šobrīd Šveicē dzīvojošās mākslinieces Vanesas Lorenco darbā "Mari mutare" augu un cilvēku pasaule saplūst, darba radīšanai iedvesmojoties no agrīnajā kristietībā izmantota Zaļā vīra ornamenta – pagānu hibrīdfigūras, kas ir pa pusei augs, pa pusei cilvēks. Māksliniece ar augmentētās realitātes starpniecību īpaši izveidotā Instagram profilā sniedz iespēju Ikvienam izstādes apmeklētājam “pielaikot” dažādus dabā sastopamu augus.

Kopumā RIXC Mākslas un zinātnes izstādē “PostSensorium” apskatāmi četrpadsmit starptautiski atzītu mākslinieku darbi, kuros ir izmantoti jauni uztveres rīki, imersīvas tehnoloģijas un eksperimentāli mākslas paņēmieni. Izstādi papildinās imersīvas ekskursijas, kuras vadīs izstādes kuratori un arī mākslinieki virtuālajai publikai, kā arī interaktīvas izglītības programmas vietējai auditorijai Rīgā un Latvijā.

Izstādē piedalās jauni un jau atzinību guvuši mākslinieki un mākslinieku dueti no visas pasaules: Marija Kastelanos un Alberto Valverde (Maria Castellanos, Alberto Valverde, Spānija), Santa France (Latvija), Deivids Heins un Džoisa Hinterdinga (David Haines, Joyce Hinterding, Anglija/Austrālija), Knowbotiq (Ivonna Vilhelma, Kristiāns Hūblers / Yvonne Wilhelm, Christian Huebler, Šveice), Kristīne Krauze-Slucka (Latvija), Vanesa Lorenzo (Vanessa Lorenzo, Šveice/Vācija), Špela Petriča (Špela Petrič, Slovēnija), Taivons Raiss (Tivon Rice, ASV/Nīderlande), Klements Valla (Clement Valla, ASV), Rihards Vītols (Latvija).

Izstāde “PostSensorijs” būs apskatāma klātienē Latvijas Nacionālajā bibliotēkā no 24.  septembra līdz 12. novembrim. Ieeja bez maksas.

Visa programma pieejama festivāla mājaslapā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti