Vīrieša vērtējums par feminisma izstādi «Euro Femmes»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Viena no apspriestākajām šā brīža mākslas izstādēm Rīgā ir izstāžu zālē skatāmā feminisma mākslinieču izstāde "Euro Femmes". Piedāvājam iepazīties ar vīrieša - izstādes apmeklētāja Kaspars Daugaļa - viedokli. 

Zobs pret zobu

Šķiet, ka tik mērenā sabiedrībā, kādā dzīvojam, izteiktu problēmu nepastāv līdz brīdim, kad tās tiek uzasinātas kā arhitekta zīmulis sociālajos tīklos un pārpublicētas kādā no klasiskajiem medijiem, problēmas asumam izzūdot dažu dienu laikā. 

Līdzīgu uzasinātā un atkal notrulinātā zīmuļa ciklu Latvijas sabiedrībā piedzīvo ar feminisma jautājumiem saistītās aktivitātes. Šoreiz tēmu aktualizējusi māksliniece un kuratore Mētra Saberova, kas Latvijas Nacionālā mākslas muzeja (LNMM) izstāžu zāles "Arsenāls" Radošajā darbnīcā izveidojusi sešu mākslinieču izstādi “Euro Femmes”. 

Izstāde ir dinamiska, viegli uztverama un pat rotaļīga. Aplūkojot izstādi, nepamet sajūta, ka autores kaut kādā mērā pašas pasmaida par sevi. Šo sajūtu rada virkne klišejisku sievietes sabiedriskās seksualitātes jautājumu aplūkošana. Piemēram, pornofilmu tēma, seksuālās orientācijas vai atsevišķu sievietes ķermeņa zonu izcelšana. 

Lai tēma pilnībā sasniegtu savu iecerēto mērķi, būtu bezgala aizraujoši, ja sievietei tiktu pretstatīts arī vīrietis, kas skaidrāk iezīmētu problēmas kontekstu. 

Par lielu prieku viena no izstādes dalībniecēm to risina izcili, kas ir neapgāžams arguments izstādes apmeklējumam. Vivianna Maria Staņislavska aplūko seksualitātes jautājumus no abu dzimumu perspektīvas, viegli rotaļājoties savos sietspiedes tehnikā veidotajos stāstos ar realitāti un priekšstatu par skaisto.  

***

Viviannas Marias Staņislavskas sietspiedes darbi, kurus var aplūkot divējādi – uzliekot speciālas brilles var redzēt tēmas realitāti, bet bez tām skaisto priekšstatu. Attēlu caur brillēm nav iespējams nofotogrāfēt kvalitatīvi, tādēļ izstāde jāredz klātienē līdz 14. jūlijam LNMM Izstāžu zāles "Arsenāls" Radošajā darbnīcā.  

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti