Vinsenta van Goga glezna «Saulespuķes» Japānā palikusi bez skatītājiem

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Viena no pasaules slavenākajām gleznām pašlaik atrodas “karantīnā”, jo apstājusies ne vien cilvēku pārvietošanās, bet arī lielākā daļa mākslas pasākumu. Tokijā jau martā vajadzēja notikt izstādes atklāšanai, kurā būtu skatāmas Vinsenta van Goga 1888. gadā radītās “Saulespuķes”. Atklāšana atlikta uz nezināmu laiku, bet slavenā glezna kopā ar citām palikusi bez skatītājiem.

Dzīves laikā mākslinieks Vinsents van Gogs radīja septiņus darbus slavenajā saulespuķu sērijā. Pirms nonākšanas Tokijā viena no šīs sērijas gleznām priecēja mākslas baudītājus Londonas Nacionālajā galerijā. Bet martā Japānas galvaspilsētā vajadzēja notikt izstādes atklāšanai, kur bija gan Vinsenta van Goga, gan vairāku citu izcilu Eiropas mākslinieku darbi. Tomēr Covid-19 uzliesmojums ieviesis savas korekcijas un izstādes atklāšana pārlikta uz nezināmu laiku.

“Domāju, ja muzejs būtu atvērts, es noteikti aizietu uz izstādi. Ne tikai uz šo, bet uz muzeju kā tādu. Tas būtu jauki,” atzīmē Tokijas iedzīvotājs Naoki Tažima.

Marta nogalē muzejs ļāva mediju pārstāvjiem ielūkoties slaveno darbu izstādē, bet paredzēt, kad durvis varētu tikt vērtas apmeklētājiem, nav iespējams.

Tokijas iedzīvotāja Mjuki Kugo pauž nožēlu, ka izstāde ir slēgta: “Ja nebūtu koronavīrusa, es varētu aplūkot pasaules izcilākos mākslas darbus no ārzemēm. Ir ļoti žēl.”

Tagad Japānā ieviesti stingrāki pulcēšanās un pārvietošanās ierobežojumi. Tas ietekmējis ikvienu, bet sevišķi kultūras nozares darbiniekus un māksliniekus.

Mākslas profesors Šinja Vatanbe uzsver: “Vīrusa ietekmē slēgtas galerijas, muzeji, apstādināti vairāki projekti. Domāju, ka vairums mākslinieku gaida grūtības.”

Lai arī tagad pasaulslavenie darbi skatītājiem nav pieejami, izstādes kuratori cer, ka nākotnē gleznas tomēr varēs aplūkot.

Vinsents van Gogs, "Saulespuķes". 1888
Vinsents van Gogs, "Saulespuķes". 1888

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti