Viļņā atklāts pasaulē pazīstamā mākslinieka Samuela Baka muzejs

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Viļņā atklāts Amerikas Savienotajās Valstīs dzīvojošā pasaulē pazīstamā Lietuvas ebreju izcelsmes mākslinieka Samuela Baka muzejs. Tas ir vienīgais tikai viņa darbiem veltītais muzejs pasaulē. Vēl viens Baka muzejs pašlaik top Hjūstonā.

Tolaik Polijas pārvaldītajā Viļņā 1933.gadā dzimušais Baks, kas zēna gados nokļuvis Viļņas geto un pārdzīvojis holokaustu, bet tagad dzīvo Bostonā, savu alegorisko darbu zemtekstos vedina sajust un apzināties pasaules trauslumu, uzdod jautājumus par cilvēka identitātes meklējumiem un holokausta bezjēdzību. "Varbūt mana māksla palīdzēs cilvēkiem izšķirties, kā dzīvot," izteicies viņš pats.

Kā atzinis mākslinieks, bērnības pilsēta viņa dvēselē joprojām ieņem svarīgu vietu, un Viļņā viņš ieradies ne tikai uz muzeja atklāšanu, bet arī lai izteiktu pateicību "trim svētajiem" - cilvēkiem, kam savulaik pieticis drosmes glābt viņam dzīvību, riskējot pašiem ar savējo.

"Viņiem esmu pateicīgs par visām lietām, kas ar mani notikušas līdz šodienai, - tie ir garīdznieks tēvs Juozs Stakausks, māsa Marija Mikuļska un inženieris Vlads Žemaitis," sacījis Baks, kam šai viesošanās reizē piešķirts Viļņas Goda pilsoņa tituls.

Savu pirmo zīmējumu izstādi Baks sarīkoja jau deviņu gadu vecumā, atrodoties Viļņas geto. Pārdzīvojis karu, viņš nonāca pārvietoto personu nometnē Vācijā, 1948.gadā pārcēlās uz Izraēlu, vēlāk dzīvoja Rietumeiropā, studēja mākslu Jeruzalemē un Parīzē, bet kopš 1993.gada dzīvo ASV.

Pirmie 37 mākslinieka darbi Viļņā nonāca jau 2011.gadā, kad tur bija sarīkota viņa izstāde. Šie darbi tagad uzdāvināti muzejam, bet ar laiku, kad tur tiks izveidota arī otra izstāžu telpa, muzejs saņems vēl 88 darbus, kas ļaus nomainīt un atjaunināt ekspozīciju.

Kā izteikusies muzeja vadītāja Ieva Šadževičiene, lai saprastu Baka mākslu, ir svarīgi zināt arī viņa dzīves ceļu. Viņa gleznās ir daudz zaudētās bērnības pasaules metaforu, simbolu, kas nereti saistīti arī ar personiskiem stāstiem, tajā skaidri saskatāmas atsauces uz renesanses mākslu un savdabīgi interpretēta judeokristīgā ikonogrāfija.

Skatītājiem muzejā palīdzēs virtuālais gids - paša mākslinieka sagatavotie skaņu ieraksti, kuros viņš stāsta par daļu no saviem darbiem, pārējos ļaujot izprast katram pašam.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti