Kultūras ziņas

"Mana māsa" sāk dzīvi Dailes teātrī

Kultūras ziņas

Mūsdienīga izrāde par cilvēcību

Izstāde - zibwakcīna "Čaks & V-sōns"

Vilipsōnam izstāde-zibwakcīna «Čaks & V-sōns»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

No 6.februāra līdz 4.martam Rīgas Centrālajā bibliotēkā (Brīvības ielā 49/53, 2.stāvā) sadarbībā ar Aleksandra Čaka memoriālo dzīvokli-muzeju apskatāma mākslinieka Aivara Vilipsōna izstāde-zibwakcīna "Čaks & V-sōns". Izstādes atklāšana un tikšanās ar mākslinieku notiks 8.februārī plkst.17.

Ideja zīmēt Čaku savulaik nāca no Aleksandra Čaka memoriālā dzīvokļa. Tad mākslinieks Vilipsōns, jau strādājot pie Aleksandra Čaka dzejoļu krājuma "Debesu dāvana", no Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) saņēma izkrāsojamo zīmējumu rosinājumu kā Latvijas Kultūras kanona popularizēšanas veidu bērniem. Vilipsōns izvēlējās zīmēt Čaku, cerībā, ka bērni, "vēlāk paaugoties un skolā sastopoties ar Čaka dzeju, atcerēsies "simpātisko vīreli", ko bērnībā krāsojuši".

Bērnu interese par zīmējumiem tika pārbaudīta Dailes teātra radošajā darbnīcā bērniem "Papīra pārvērtības", kur viņiem tika dota iespēja izkrāsot Vilipsōna zīmēto Čaku un iegūt mākslinieka autogrāfu. Tas iedrošināja ieceri turpināt, apvienojot LNB, Aleksandra Čaka memoriālā dzīvokļa, Sergeja Jēgera labdarības fonda, tipogrāfijas "Adverts" un "PinUp" radošās domas, lai izdotu krāsojamo grāmatu un apkopotu visus Čaka zīmē veidotos Vilipsōna darbus izstādē-zibwakcīnā "Čaks un V-sōns". Krāsojamā grāmata "Reiz dzīvoja Čaks" savu ceļu pie bērniem atradīs, pateicoties LNB un Sergeja Jēgera labdarības fondam. Īpašs paldies par atbalstu šī projekta īstenošanā jāsaka tipogrāfijai "Adverts" un Igoram Švānam personīgi.

Mākslinieks par izstādi raksta: "nau jau tā, ka Vilipsōns zīmē & wiedo tikai plikas meitenītes. šī izstāde-zibwakcīna tam apliecinājums. laimīgas sagadīšanās pēc, strādājot pie Čaka dzejoļu krājuma "Debesu Dāwana" un gandŗīz vienlaicīgi saņemot pasūtijumu bērnu krāsojamajai grāmatai, Vilipsōna galwā radās doma to wisu apvienot - weidojot dzejnieka tēlu, nesaistot to aŗ viņa dzeju un cerot, ka vēlāk paaugoties un jau skolā sastopoties ar Čaka dzeju, wiņš atcerēsies zimpatisko vīŗeli, ko bērnībā kŗāsojis."

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti