Viļakā notiek starptautiskais glezniecības plenērs «Valdis Bušs 2022»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Balvu novada Viļakā sācies starptautiskais glezniecības plenērs, kas jau sesto reizi tiek organizēts par godu māksliniekam Valdim Bušam. Plenērs tiek organizēts sadarbojoties vietējai pašvaldībai sadarbībā ar Daugavpils Marka Rotko mākslas centru.

Vairāk nekā nedēļas garumā seši mākslinieki Viļakas apkārtnē gūst iedvesmu saviem mākslas darbiem.

Viļakā notiek starptautiskais glezniecības plenērs «Valdis Bušs 2022»
00:00 / 05:03
Lejuplādēt

Madara Tropa ir viena no sešām starptautiskā glezniecības plenēra dalībniecēm. Madara ir no Latvijas, taču dzīvo Amerikā. Šobrīd ir atvaļinājums, kuru izvēlējās pavadīt glezniecības plenērā. Madara stāsta par savu gleznošanas tehniku, novērtējot iespēju radoši izpausties tieši Latvijā.

"Es gleznoju ar eļļas krāsām un mana tehnika ir ar vairākām pieejām. Man tas aizņem diezgan daudz laika, es gleznoju vairākās kārtās, ļauju, lai es varu apdomāt, ko es izjūtu pret šo vietu, kā viņa mani ietekmē. Un es atkal atceros, kāda Latvijā ir gaisma, jo tur, kur es dzīvoju Amerikā, tur gaisma ir ļoti spoža, taču Latvijā ir mierīgāka, te ir daudz zeltaino toņu, daudz sarkanās krāsas, rozīgās, tāds viss mierīgāks!"

Plenērā šogad piedalās mākslinieces no Latvijas, Somijas, Dienvidkorejas, Lietuvas un Turcijas. Piemēram, māksliniece no Turcijas, mākslas profesore Nimeta Kesera Latvijā ir jau trešo reizi. Pirmās divas reizes Latviju iepazina, esot Daugavpils Marka Rotko māksla centrā, un Latvija ir iepatikusies, jo ir tīra un neliela valsts, pateicīga vieta arī ainavu gleznotājiem, tādēļ māksliniece vēlējusies šeit atgriezties, un šoreiz bijusi brīnišķīga iespēja nokļūt tuvāk dabai, nelielajā Viļakas mazpilsētā. Mākslinieci pirmie gūtie iespaidi Viļakas pusē iedvesmo.

"Es redzēju ļoti daudz skaistu lietu, krāšņus ziedus, miglu, ūdensrozes, un vakarā es redzēju debesu krāsu – un šīs visas lietas ir ļoti iedvesmojošas, tādēļ es darbos apvienošu Latvijas krāsas."

Plenēra dalībnieces glezno gan ārā pie dabas, gan ir ierīkotas gleznošanas studijas skolas klašu telpās. Pa skolas logiem redzams blakus esošais ezers. Katru gadu mākslinieki plenēram piesakās un žūrija izvērtē, tāda veidā izvēloties dalībniekus.

"Plenērs notiek Daugavpils Marka Rotko mākslas centra paspārnē ar iesākuma starta formātu, kur tiek izmantota platforma ''Res Artis'', kurā mēs izvietojam šo uzsaukumu māksliniekiem, ko mēs esam jau aprobējuši pirms tam, organizējot gan Rotko simpozijus, gan citus starptautiskos simpozijus Daugavpilī," stāsta plenēra viens no kuratoriem, Daugavpils Marka Rotko mākslas centra vadītājs Māris Čačka.

Plenērs tiek organizēts par godu gleznotājam, ainavistam Valdim Bušam, kas dzimis 1924. gada 25. jūlijā Abrenes apriņķa Viļakas pagastā.

"Valdis Bušs ir tā vērtība, kas ir mūsu novadā, un mēs ar šīm vērtībām lepojamies, mēs nevēlamies, lai viņas tiktu aizmirstas, un vēlamies izveidot tādu starptautisku plenēru, ar kura palīdzību šīs vērtības tiek noturētas, darītas atpazīstamas. Padara gan šīs vērtības zināmas, gan šo vietu, kur mēs mītam, bagātāku," stāsta plenēra kuratore, māksliniece Elita Teilāne.

"Plenērā mēs varam iziet arī dabā, tvert dabas klātbūtni, izejot ar molbertu pie ezera vai ieejot kādos Latgales nostūros.

Tā notvert to Buša latgalisko kodu, ko viņš ir mēģinājis nest cauri savai glezniecībai, un tādā veidā Bušs būs atgriezies Viļakā, savā dzimtajā pusē, un savukārt starptautisko atpazīstamību caur viņa vārdu mēs veidosim viņa daiļradei arī pasaulē, jo mākslinieki aizbrauc atpakaļ un pastāsta nākamajiem."

6. starptautiskā glezniecības plenēra "Valdis Bušs 2022" tapušos darbus būs iespēja apskatīt izstādē, kas tiks atklāta ceturtdien Viļakas novada muzeju izstāžu zālē.

Katram plenēra dalībniekam vismaz divi darbi būs jādāvina Viļakai, kur nākotnē ir iecerēts veidot Valda Buša mākslas centru.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti