Kultūras ziņas

Amerikāņu komponista meistarklases Rīgā

Kultūras ziņas

Dzērbenē 3. klases skolēns nodibina lasītāju klubiņu

Pasaulslavenās mākslinieces Vijas Celmiņas pirmā personālizstāde Latvijā

Vija Celmiņa: Ir jāskatās un jāpiedzīvo māksla

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Mākslas muzejā „Rīgas birža” atklāta Amerikā dzīvojošās pasaulslavenās latviešu mākslinieces Vijas Celmiņas personālizstāde „Dubultā realitāte” - pirmā mākslinieces dzimtenē.

Uz pāris dienām Rīgā ieradusies arī pati māksliniece. Izstādes atklāšanā Vija Celmiņa neslēpa – viesojoties Rīgā, sajūtas ir īpašas.

Šī ir maza nācija, un māksla, visticamāk, nav priekšplānā. Bet es ticu Latvijas muzeju apmeklētājam. Viņam ir acis, smadzenes un kājas, un tas ir viss, kas ir nepieciešams. Nav vajadzības nākt klajā ar paziņojumiem, ir tikai jāskatās un jāpiedzīvo  māksla. Jāpiedzīvo šīs savādās, sastingušās lietas un tām nemaz nevajag piemeklēt vārdus,” saka Celmiņa.

„Maija Celmiņa ir fantastiska grafiķe, kura lieliski pārzina grafikas tehnikas un zīmējumus. Par viņas oriģinālzīmējumiem kolekcionāri ir gatavo atdot summas, kas mērāmas ar sešām nullēm un pat vairāk,” saka Latvijas Nacionālā mākslas muzeja direktore Māra Lāce.

Kā vēstīts iepriekš, personālizstāde "Dubultā realitāte” atspoguļo 50 gadus mākslinieces radošajā darbībā – no 1964. līdz 2014. gadam. Ekspozīcijā skatāmas Vijas Celmiņas gleznas, skulptūras, objekti, zīmējumi grafīta un ogles tehnikās, kā arī iespiedgrafikas darbi – mecotintas, akvatintas, sausās adatas, oforta, kokgrebuma tehnikās. Tāpat izstādē ir iespēja noskatīties Jura Podnieka filmu studijas veidoto kinodarbu. 

Iespēja satikt Viju Celmiņu un un izstādes kuratori Elitu Ansoni būs pasākumā „Sarunas muzejā”, kas notiks 13. aprīlī plkst. 15 „Rīgas Biržā”.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti