Kultūras ziņas

Citāds Dons Žuans Valmieras teātrī

Kultūras ziņas

Aizvadīts pirmais "Republikas tūres" koncerts

Gaisma, suņi un baloži Jūrmalas muzejā

Vienkāršo lietu skaistums izstādē «Suņi un baloži gaismā»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Ceturtdien vakarā Jūrmalas muzejā atklāj divu gleznotāju – Martas Jurjānes un Annas Laicānes – jaunāko darbu kopizstādi “Suņi un baloži gaismā”. Mākslinieces vieno ne tikai glezniecība, bet arī pastiprināta interese par gaismu un kopīgs studiju laiks Latvijas Mākslas akadēmijā pie profesoriem Alekseja Naumova un Kaspara Zariņa. 

Martas Jurjānes un Annas Laicānes kopīgā izstāde “Suņi un baloži gaismā” ir krāsains stāsts par vienkāršām lietām un it kā nesvarīgiem mirkļiem, kas fiksēti dažādās pasaules malās. Abas mākslinieces atzīst – viņu skatījumā uz pasauli ir daudz kopīga. Abas dodas arī kopīgos plenēros. 

Lielākā daļa Martas Jurjānes darbu tapuši speciāli šai izstādei. Gleznās iemūžināti gan Latvijā, gan ārzemju ceļojumos gūtie iespaidi.

“Daži ir senāki darbi, bet tos visus raksturo tādi fragmentiņi no ikdienas, kas piešķir skaistumu un prieku dzīvei. Un par ko būt pateicīgiem. Nav tā, ka te ir tikai suņi un  baloži. Bet ir arī viņi. Var atrast pa kādam,” saka Marta Jurjāne. 

Anna Laicāne ilgāku laiku dzīvojusi mākslinieku rezidencē Portugālē, tāpēc viņas gleznās manāmi šīs zemes motīvi.

“To skatu es arī redzēju, esot Portugālē, pie okeāna, tas ir Atlantijas okeāns. Un es pamanīju, ka vairāki traktori velk ārā ārā zvejas kuģīšus. Milzīgi viļņi vienkārši, un tie kuģi ar visiem zvejniekiem uz visām pusēm, liekas, ka tie zvejnieki gāžas ārā. Ir brīnišķīgi tur piedalīties – tur ir krāsa, tur ir smarža, tur ir šļakatas, tur ir putnu nenormāli daudz, kas tevi tur noķēza, kamēr tu bildē, nu, tas ir ļoti skaisti, tas ir arī  ļoti dzīvi, tas ir kā Bībeles skats ar tām zivīm,” stāsta Anna Laicāne. 

Izbaudīt vienkāršo lietu skaistumu izstādē “Suņi un baloži gaismā” Jūrmalas muzejā varēs līdz 17. martam.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti