Vidzemes profesionālo mākslinieku izstāde atklās Cēsu Mākslas dienas

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

29.martā sāksies Mākslas dienas Cēsīs. Notikuma atzīmēšanai Cēsu izstāžu namā skatītājiem durvis vērs ikgadējā Vidzemes profesionālo mākslinieku darbu izstāde.

Šī gada izstādē piedalīsies vairāk nekā 60 mākslinieki. Aplūkojami būs glezniecības, tēlniecības, grafikas, keramikas, tekstila un papīra mākslas žanrā izstrādāti darbi. Daļa no lielā darbu skaita tiks izstādīti citās Cēsu mākslas telpās.

Vidzemes profesionālo mākslinieku darbu izstāde kalpo gan kā  kultūras vēstures fiksācijas process, gan kā tikšanās un radošās apmaiņas vieta māksliniekiem, kas izjūt piederību Vidzemes reģionam. 

Tādu radošo personību vidū minami Latvijā pazīstami mākslinieki Ritums Ivanovs, Laima Bikše, Vita Merca, Signe un Elīna Vanadziņas, Eero Rass, Vita Vīksna, Anita Jansone – Zirnīte, Ieva Lapiņa, Inese Jakobi, Baiba un Einārs Dumpji, Valērijs Baida, Jānis Seiksts, Ilona Brekte, Patrīcija un Kristiāns Brektes, Anita un Ojārs Vēliņi, Rauls Zitmanis, Anita Zālīte, Dainis Gudavskis, Jureta Dalenberga un Maija Pīlāga.

Tradīcija apkopot Vidzemes mākslinieku darbus vienā izstādē radās vēl pagājušā gadsimta 80. gados kā vairāku zināmu mākslas meistaru sadarbības projekts. 

Cēsu izstāžu nama galvenā speciāliste Nata Livonska telefonintervijā Latvijas Radio raidījumam „Kultūras Rondo” teic – lai arī mākslas dienas vairs nav tik vērienīgas kā 80. gados, tomēr tradīcija ir jāturpina.

Tas ir pamudinājums darboties un darīt to, kas labi padodas. Un mākslinieki r ļoti atsaucīgi. Mākslas dienas ir iespēja viņiem sanākt kopā. Tā ir radoša tikšanās, ne tikai kultūrvēstures fiksēšana,” uzsver Livonska.

Saruna ar Natu Livonsku par Vidzemes profesionālo mākslinieku darbu izstādi
00:00 / 03:56
Lejuplādēt

Nata Livonska atklāj, ka mākslinieku darbus ietekmējusi arī politiskā situācija pasaulē: „Veseli divi autori ir atsaukušies uz dramatiskajiem notikumiem Ukrainā – Jānis Blanks ir uzgleznojis gleznu „Krimas nolaupīšana”, savukārt koktēlnieks Vilnis Kļaviņš radījis darbu „Logi”. Redziet, ne tikai prieks vien šai laikā mākslas dienās, mākslinieki ir arī sociāli aktīvi.”

Katru gadu izstāde skatāma citā Vidzemes pilsētā, nākamgad tā tiks atklāta Valmierā. 

Šogad Cēsu izstāžu namā izvietotos mākslas darbi aplūkojami līdz 27. aprīlim, savukārt Cēsu mākslas dienas ilgs līdz maija vidum. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti