Kultūras ziņas

Puškina teātra "Figaro kāzas" - Dailes teātrī

Kultūras ziņas

Jaunieši gatavojas Latvijas simtgadei

Akmeņu stāsti tuvplānā

Vidzemes jūrmalas olīši tuvplānā Sabīnes Stāles fotogleznu izstādē «Akmens galaktika»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Māksliniecei un dizainerei Sabīnei Stālei interesē viss, kas šķietami nav ieraugāms. Fotogleznu izstādes "Akmens galaktika" iedvesmas avots ir mazi, Vidzemes jūrmalā atrasti olīši, kas savās dzīslās slēpj daudz  stāstu. Izstāde skatāma galerijā "Mākslas banka" Rīgā.

Mākslinieces Sabīnes Stāles saruna ar Vidzemes jūrmalā atrastiem akmentiņiem sākusies lēnām. Veidojot rotas no Latvijā pieejamiem akmeņiem, viņa nolēmusi ieskatīties akmenī caur makro objektīvu. Rezultāts pārsteidzis ar jaunas, līdz šim neiepazītas pasaules - akmens galaktikas - atklāšanu.

"Veidošanas procesā ievēroju, ka tur ir interesanti zīmējumi, reljefi, krāsas. Sāku interesēties, vai tie ir tikai mūsu pašu granīti, jo esam pieraduši, ka ir mūsu pelēkais laukakmens. Patiesībā izrādījās, ka tur ir arī kvarci, var atrast arī granātus," stāsta Sabīne Stāle.

Jebkurš apstrādāts minerāls kļūst par pusdārgakmeni. Latvijā ir bagāta mineraloģija. Kāda mazā oļa dzīslās Sabīne Stāle ir atradusi sarkanā rubīna graudus, bet citā - Latvijas kartes kontūras.

"Akmeņi ir dzīvas būtnes - tāpat kā mēs. Un šis lielais dzīvības uzturētājs ir tas magnētisms. Ja magnētisma nav, nav enerģijas kosmiskās, tad arī akmens pārvēršas putekļos un mēs arī," pauž amatnieks, mākslinieces dzīvesbiedrs Andris Meļķis.

"Lielākais mākslinieks ir Dievs, mēs tikai atkārtojam dažādos veidos un formās. Mums liekas, ka mēs daudz ko paši izdomājam, patiesībā jau pasaulē viss ir izdomāts," saka Sabīne Stāle.

Sabīnes Stāles fotogleznu izstāde "Akmens galaktika" galerijā "Mākslas banka" Rīgā skatāma līdz 21.martam.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti