Vides objektu parāde Latvijas pilsētās – balso par savu favorītu!

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Novembrī Rīgā un piecās citās Latvijas pilsētās klusi atklāts vērienīgs notikums – publiskās mākslas programmas “Kopā” “Objektu parāde”. Publiski izsludinātā konkursā tika izvēlēti 10 projekti, kuri īstenoti Rīgā, Cēsīs, Daugavpilī, Liepājā, Madonā un Valmierā, savukārt no 30. novembra līdz 20. decembrim* Latvijas iedzīvotāji aicināti nobalsot par savu iecienītāko “Objektu parādes” darbu.

Balsot sabiedrisko mediju portālā LSM.lv iespējams līdz 20. decembra pusnaktij. Balsot par savu favorītu iespējams vienu reizi dienā, autorizējoties ar savu sociālo mediju profilu vai e-pastu.

Mākslas darbi publiskajā telpā ir radīti cilvēkiem, lai tos iemīļotu, gūtu prieku un iedvesmu, kā arī iezīmētu jaunas vietas kartē un izceltu līdz šim nepamanīto. Balsojums ir iespēja uzmundrināt “Kopā” objektu autorus un paust savu atzinību viņu darbam.

Programma radīta kā atbalsta mehānisms vizuālās mākslas pārstāvjiem Covid-19 izraisītās krīzes pārvarēšanai, vienlaikus īstenojot kvalitatīvas pārmaiņas pilsētvidē.

Publiskās mākslas programmas “Kopā” “Objektu parāde” līdz 10. janvārim būs skatāma Rīgā, Cēsīs, Daugavpilī, Liepājā, Madonā un Valmierā. Visi objekti atrodami “Google maps” kartē.

"Objektu parāde"

Operas skvērā atrodas Kristas un Reiņa Dzudzilo “Metamorfozes” ar oriģinālām, 157 gadus senām operas nama fasādes skulptūru detaļām. (Vairāk par objektu lasi šeit.)

Vidzemes tirgū pie ieejas no Matīsa ielas meklējama sociālkritiska Ances Vilnītes skulptūra “Neredzamie” – komentārs par invaliditāti un cilvēku ar kustību traucējumiem ikdienu pilsētā. (Vairāk par objektu lasi šeit.)

Bērnus priecēs Aijas Baumanes-Līces “Zvēri neaizmirst!” – klausāmi rotaļu objekti ap kādreizējo bērnu bibliotēku “Zvirbulis” Jaunatnes dārzā Āgenskalnā. (Vairāk par objektu lasi šeit.)

Anniņmuižas parkā Imantā iemājojis skulpturāls, spilgts un funkcionāls Annas Līvas Traumanes un Harija Vucena veidots “Zilais miglas vāls”. (Vairāk par objektu lasi šeit.)

Mākslinieka Miķeļa Mūrnieka un dzejnieka Henrika Eliasa Zēgnera projekts “Tavs nogurums nav tava vaina” apdzīvos 10 dažādās Rīgas apkaimes, aicinot apkaimju iedzīvotājus piesēst uz krāsainiem soliņiem ar dzejas elementiem. (Vairāk par objektu lasi šeit.)

Ilgtspējīgas arhitektūras un aprites ekonomikas principi pielietoti daudzfunkcionālā un videi draudzīgā vides objektā “Pieturvieta RUCKA” (autori: “Nomad Architects”) – šūpolēs un ar tām saistītiem sēdelementiem Ruckas muižas parkā Cēsīs. (Vairāk par objektu lasi šeit.)

“VA (Various Artists)” jeb Zahars ZE, Nameda Zemīte un Alvis Berngards radījuši legālu grafiti sienu ar vietzīmes potenciālu Vienības laukumā Valmierā. (Vairāk par objektu lasi šeit.)

Jauniešus saistīs mākslinieku apvienības “GolfClayderman” “Robotkaķēns Indriķis XIII” Madonā – skeitošanas objekts ar latviešu animācijas filmas “Fantadroms” varoņa figūru centrā (tēla autors – mākslinieks Aivars Rušmanis). (Vairāk par objektu lasi šeit.)

Tehnoloģiju interesentus uzrunās Ginta Gabrāna paplašinātās realitātes skulptūra “Apaļā horizonta līnija. Rotko lifts”. Virtuālā skulptūra redzama visā Daugavpilī ar papildinātās realitātes lietotni "SAN". (Vairāk par objektu lasi šeit.)

Liepājas pludmalē pārdomās par vēju, aizvēju un caurvēju aicina iegrimt Ērika Boža “Vēja paviljons”. Vernakulārās arhitektūras stilā veidotā objekta konstrukcijā izmantotie vecie logu rāmji un durvis atgādina par pilsētas kultūrvēsturisko mantojumu un roku darbam piemītošo unikalitāti. (Vairāk par objektu lasi šeit.)

* Balsojuma norise pagarināta līdz 20. decembra pusnaktij.

Balso par savu favorītu!

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti